Kivinin kalbe, cilde, kemiklere, bağışıklık sistemine, astıma ve uykuya faydaları hakkında bilgiler...
Kivi parlak yeşil etli ve siyah tomurcukları olan ve damakta bıraktığı sıra dışı tadıyla dikkatleri üzerine toplayan bir meyvedir.
Kivi, ana vatanı olan kuzey Çin’den 20. yüzyıl başlarında Yeni Zelanda’ya götürülmüş ve ekimine başlanmıştır. Yeni Zelanda’daki kivi kuşundan adını almış ve o ülkeye özgü bir meyve olarak bilinse de ana vatanı Çin’dir ve orijinal adı yang tao’dur.
Kivi, eşsiz lezzetinin yanı sıra sağlığa sayısız faydalar sağlaması ile dünya genelinde hak ettiği popülerliğe kavuşmuştur. Kivinin faydaları arasında tansiyonu düşürme, kalp hastalıkları ve inme riskini azaltmanın yanı sıra cilt sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Protein:0.8 gram
Toplam yağ:0.4 gram
Lif:2.1 gram
C vitamini: 64 miligram
A vitamini: 3 mikrogram
Demir: 0.2 miligram
Potasyum: 252 miligram
Folat: 17 mikrogram
Bunların yanı sıra kivide E ve K vitaminleri, kolin, bakır, magnezyum ve fosfor mineralleri iyi miktarlarda bulunmaktadır. Kivi tüm meyveler arasında en yoğun C vitamini içeriği olan meyvedir.
Kivi sağlığınızı geliştirmeniz için gerekli olan pek çok besin ögesi içerir. Bu besin ögeleri ve sağlığınıza sunacağı katkılar şunlardır:
100 gram başına limon ve
portakalın neredeyse iki katı olan 154 C vitamini içerir. C vitamini, iltihap
veya kansere neden olabilecek serbest radikalleri ortadan kaldırarak güçlü
bir antioksidan görevi
görür. Ayrıca vücudun zararlı patojenlere karşı bağışıklığını arttırmaya
yardımcı olur.
Tıpkı C vitamini gibi kivide bulunan E vitamini de antioksidan görevi görerek cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve güzel görünen bir cilt için vücudun pH dengesinin korunması önemlidir. Kivi, alkali bir besin olarak tükettiğiniz birçok asidik besini dengeleyerek bunu sağlar.
Kivinin içeriğinde bulunan lif ve potasyum
kalp sağlığının korunmasını sağlar.
Kardiyovasküler hastalıklar açısından riski
düşürmek için sodyum tüketim azaltılmalı ve potasyumdan zengin beslenilmelidir.
Kivi çok iyi br potasyum kaynağıdır. Bir çalışmaya göre günde 4000mg potasyum
alanların günde 1000 mg potasyum alanlara kıyasla kalp hastalıkları riski %49
azalmaktadır.
Ayrıca potasyumdan zengin beslenme felç riskini azaltır, kas kaybını önler, kemik mineral yoğunluğunun korunmasına yardımcıdır ve böbrek taşı oluşumunun önlenmesinde rol alır. Bir çalışmada kalp hastası olan kişiler 28 gün kivi yedirilmiş ve sonucunda bu kişilerin trigliserit ve kötü kolesterol düzeylerinde düşüş belirlenmiştir. Her ikisi de kalp hastalıkları açısından risk faktörüdür.
Potasyum ve lifin dışında kivide bulunan yağ asitleri, polifenoller ve karotenoidler kalp sağlığını geliştirmeye katkı sağlar.
Kivi meyvesi, protein çözücü özellikleriyle bilinen actinidain olarak bilinen bir enzim içerir. Et yumuşatıcı olarak yaygın olarak kullanılmasının nedeni budur. Ayrıca, vücuttaki proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur ve ayrıca irritabl bağırsak sendromundan muzdarip hastalara yardımcı olduğu bilinmektedir.
Bir kivi yaklaşık 17.2 mikrogram (mcg) folat veya bir yetişkinin günlük ihtiyacının % 4'ünden biraz fazlasını sağlar.
K vitamini ayrıca kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. Bir kivi, yetişkin bireylerin günlük K vitamini ihtiyacının % 23-30'unu sağlar.
Kalp hastalarının kullandığı beta bloker sınıfı ilaçlar kanda potasyum düzeylerini yükseltir. Bu sebeple muz ve kivi gibi potasyumdan zengin besinleri bu kişiler tüketirken dikkat etmelidirler. Ayrıca böbreklerinde işlev bozukluğu olanlarda vücuttaki fazla potasyumun atımı sağlanamayabilir ve bu durum ölümlere varan sonuçlar doğurabilir.
Kivi çok faydalı br meyve olmakla birlikte bazı kişilerin kiviye alerjisi vardır. Bu kişiler kivi yediklerinde ciltte kızarıklık ve kabarma yaşayabilirler ve hatta daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Kivi parlak yeşil etli ve siyah tomurcukları olan ve damakta bıraktığı sıra dışı tadıyla dikkatleri üzerine toplayan bir meyvedir.
Kivi, ana vatanı olan kuzey Çin’den 20. yüzyıl başlarında Yeni Zelanda’ya götürülmüş ve ekimine başlanmıştır. Yeni Zelanda’daki kivi kuşundan adını almış ve o ülkeye özgü bir meyve olarak bilinse de ana vatanı Çin’dir ve orijinal adı yang tao’dur.
Kivi, eşsiz lezzetinin yanı sıra sağlığa sayısız faydalar sağlaması ile dünya genelinde hak ettiği popülerliğe kavuşmuştur. Kivinin faydaları arasında tansiyonu düşürme, kalp hastalıkları ve inme riskini azaltmanın yanı sıra cilt sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Kivinin besin değerleri (1 orta boy kivi için)
Kalori: 42Protein:
Toplam yağ:
Lif:
C vitamini: 64 miligram
A vitamini: 3 mikrogram
Demir: 0.2 miligram
Potasyum: 252 miligram
Folat: 17 mikrogram
Bunların yanı sıra kivide E ve K vitaminleri, kolin, bakır, magnezyum ve fosfor mineralleri iyi miktarlarda bulunmaktadır. Kivi tüm meyveler arasında en yoğun C vitamini içeriği olan meyvedir.
Kivinin faydaları nelerdir?
Genel olarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin pek çok kronik hastalığın önlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Kivi de bitkisel kaynaklı bir besin olarak pek çok araştırmaya konu olmuş ve kivinin aşağıda sıralanan faydaları tespit edilmiştir.Kivi sağlığınızı geliştirmeniz için gerekli olan pek çok besin ögesi içerir. Bu besin ögeleri ve sağlığınıza sunacağı katkılar şunlardır:
1. Kivi portakaldan daha iyi bir C vitamini kaynağıdır
Eğer portakal ya da limonun en çok C vitamini içeren besin olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.2. Cildi besler ve güzelleştirir
C vitamininden çok zengin oluşu sebebiyle antioksidan özellik taşıyan kivi cildi güzelleştirir. İçeriğindeki C vitamini kolajen üretiminin arttırılmasını sağlar ki kolajen cildi içeriden nemlendirerek güneş ve çevresel toksinler kaynaklı cilt kırışıklıklarının önlenmesini sağlar.Tıpkı C vitamini gibi kivide bulunan E vitamini de antioksidan görevi görerek cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve güzel görünen bir cilt için vücudun pH dengesinin korunması önemlidir. Kivi, alkali bir besin olarak tükettiğiniz birçok asidik besini dengeleyerek bunu sağlar.
3. Uyku kalitesini arttırır
Kivi tüketiminin uyku kalitesi üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bir çalışmaya göre kivi yemek erişkinlerde uyku bozukluklarının iyileştirilmesi, kalitesinin ve süresinin arttırılması açısından olumlu katkı yapıyor. Kivideki antioksidanlar ve serotoninin uyku sorunlarının çözümüne katkı yaptığı düşünülüyor. Yatmadan 1 saat önce 2 kivi yemeniz uyumanıza yardımcı olabilir.4. Kalp sağlığını korur
Kivinin içeriğinde bulunan lif ve potasyum
kalp sağlığının korunmasını sağlar.
Kardiyovasküler hastalıklar açısından riski
düşürmek için sodyum tüketim azaltılmalı ve potasyumdan zengin beslenilmelidir.
Kivi çok iyi br potasyum kaynağıdır. Bir çalışmaya göre günde 4000mg potasyum
alanların günde 1000 mg potasyum alanlara kıyasla kalp hastalıkları riski %49
azalmaktadır.Ayrıca potasyumdan zengin beslenme felç riskini azaltır, kas kaybını önler, kemik mineral yoğunluğunun korunmasına yardımcıdır ve böbrek taşı oluşumunun önlenmesinde rol alır. Bir çalışmada kalp hastası olan kişiler 28 gün kivi yedirilmiş ve sonucunda bu kişilerin trigliserit ve kötü kolesterol düzeylerinde düşüş belirlenmiştir. Her ikisi de kalp hastalıkları açısından risk faktörüdür.
Potasyum ve lifin dışında kivide bulunan yağ asitleri, polifenoller ve karotenoidler kalp sağlığını geliştirmeye katkı sağlar.
5. Kan basıncını düşürür
Yüksek potasyum içeriği ile sodyum alımının yarattığı yüksek tansiyonu riskini azaltır. Pek çok kişinin günlük önerilen 4700 mg potasyum alımını gerçekleştiremediği bilinmektedir. Bu sebeple diyetinize kivi eklemek bu açığı kapatmanıza yardımcı olacaktır.6. Sindirim sağlığına iyi gelir
Kivi orta düzeyde laksatif etkiye sahip olması sebebiyle kabızlığın giderilmesine yardımcıdır. Düzenli kivi tüketiminin daha yumuşak ve sık dışkılamaya neden olduğu bildirilmektedir.Kivi meyvesi, protein çözücü özellikleriyle bilinen actinidain olarak bilinen bir enzim içerir. Et yumuşatıcı olarak yaygın olarak kullanılmasının nedeni budur. Ayrıca, vücuttaki proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur ve ayrıca irritabl bağırsak sendromundan muzdarip hastalara yardımcı olduğu bilinmektedir.
7. Bağışıklık sistemini korur
Yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra antioksidan özellikteki başka bileşikler (örneğin E vitamini) ile bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Kivi tüketerek bakteri ve virüslere karşı daha güçlü bir mücadele verebilirsiniz.8. Hamilelik sırasında
Kivi, hücre bölünmesi için gerekli olan folat açısından zengindir. Hamilelik sırasında fetüsü nöral tüp anormallikleri gibi gelişimsel sorunlardan koruyabileceği için kadınlara ek folat almasını önerilir.Bir kivi yaklaşık 17.2 mikrogram (mcg) folat veya bir yetişkinin günlük ihtiyacının % 4'ünden biraz fazlasını sağlar.
9. Astım tedavisine yardımcı olabilir
Kivi içerdiği yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanların astımı olan insanların tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir. 2000 yılında yapılan bir çalışmada, kivi de dahil olmak üzere düzenli olarak taze meyve tüketmenin akciğer fonksiyonu üzerinde faydalı etkileri olduğu bulunmuştur. Kivi gibi taze meyveler duyarlı çocuklarda hırıltıyı azaltabilir.10. Kemik sağlığı
Kivi, hepsi kemik sağlığına katkıda bulunan K vitamini ve kalsiyum ve fosfor içerir. Yeterli K vitamini alımı Kemik erimesini (osteoporoz) önlemeye yardımcı olabilir.K vitamini ayrıca kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. Bir kivi, yetişkin bireylerin günlük K vitamini ihtiyacının % 23-30'unu sağlar.
Kullanım önerileri ve uyarılar
Kiviyi kabuğunu soymadan ikiye bölerek bir kaşık yardımı ile yiyebilirsiniz. Farklı meyvelerle birlikte meyve kokteyllerine ya da salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Kivi içeriğindeki aktinik ve bromik asit sebebiyle doğrandıktan kısa süre sonra tüketilmelidir. Aksi halde bu asitler yumuşamaya neden olur. Özellikle meyve salatalarında kivinin en son doğranarak eklenmesini öneririm. Böylece beklemiş kivinin etkisi sebebiyle diğer meyvelerin yumuşamasını engelleyebilirsiniz.Kalp hastalarının kullandığı beta bloker sınıfı ilaçlar kanda potasyum düzeylerini yükseltir. Bu sebeple muz ve kivi gibi potasyumdan zengin besinleri bu kişiler tüketirken dikkat etmelidirler. Ayrıca böbreklerinde işlev bozukluğu olanlarda vücuttaki fazla potasyumun atımı sağlanamayabilir ve bu durum ölümlere varan sonuçlar doğurabilir.
Kivi çok faydalı br meyve olmakla birlikte bazı kişilerin kiviye alerjisi vardır. Bu kişiler kivi yediklerinde ciltte kızarıklık ve kabarma yaşayabilirler ve hatta daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.