Hurma Gaz Yapar mı? - FAYDALAR

Hurma Gaz Yapar mı?

Hurma, antik dönemlerden günümüze gelen lezzetli bir meyvedir. Yüksek miktarda lif, çeşitli vitaminler, mineraller ve hatta bir miktar protein içerir. Hurma çok sağlıklı bir besin olmasına rağmen ilave koruyucu maddeler ve yüksek lif içeriği nedeniyle bazıları için gaz, şişkinlik veya mide ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.

Hurma gaz yapar mı sorusunun daha detaylı açıklaması için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Hurma bazı kişilerde gaz ve şişkinlik yapabilir.

Hurma Gibi Lifli Gıdalar Size Uygun Değil mi?


Lifler,  bitkisel besinlerden sağlanır. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve bakliyatlar lif bulunan besinler arasındadır ve bu lifler vücudunuz tarafından sindirilemez veya parçalanamaz.

Pek çok araştırmaya göre yüksek lifli diyetler kolesterolün düşürülmesi, kan şekerinin düzenlenmesi, kilo kontrolü, kabızlığın giderilmesi ve muhtemelen sindirim sisteminde kanser riskinin azaltılması gibi bir dizi fayda ile ilişkilidir. Bu çerçeveden bakıldığında yüksek lif içeriği ile hurma pek çok hastalığın gelişim riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Beslenme uzmanlarına göre bireysel enerji ihtiyaçlarına bağlı olarak kişilerin günlük lif ihtiyacı 25 ila 38 gram arasındadır. Harcanan her 1000 kalori başına 14 gram lif alımı tavsiye edilir. Bu anlamda hurma lif alımınıza anlamlı bir katkı sağlayabilir. Çünkü 25 gramlık 1 adet medjoul hurma 1.6 gram lif içerir ki bu miktardaki lif günlük lif ihtiyacınızın % 6’sını karşılamaya yeterlidir.  

Hurma doğal forumunda tüketildiğinde sağlıklı bir tatlıdır ve yüksek lif sayesinde diyabet hastaları için de faydalıdır.

Amerikan Diyabet Derneği (ADA) diyabetli kişilerin tatlı ihtiyacını karşılamak için taze meyve tüketiminin ideal bir yol olduğunu söylemektedir. Ancak hurma da dahil olmak üzere kuru meyveler yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Tek bir Medjool hurma, 16 gramı doğal olarak oluşan şeker olmak üzere toplamda 18 gram karbonhidrat ve 66 kalori içerir. Yüksek şeker içerikleri nedeniyle Dernek, kurutulmuş meyvelerin porsiyonunun bir seferde en fazla iki yemek kaşığı ile sınırlandırılmasını önermektedir.

Prebiyotik Olarak Hurma ve Gaz Sorunu


Zengin besinsel içeriğinin ve yüksek lifin ötesinde, hurmanın bağırsaklarınız için başka bir yararı olabilir. Hurma, fermente olabilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller içeren bir gıda kategorisine girer. Bu gruptaki gıdalar FODMAP olarak adlandırılır. Özellikle, bağırsak mikrobiyomuna faydalı bir prebiyotik olan fruktanlar açısından hurma çok zengindir.

Ancak FODMAP'ler gastrointestinal sağlık problemleri olan insanlar için ve özellikle de karın ağrısı, ishal veya kabızlığa neden olan ve oldukça yaygın görülen irritabl bağırsak sendromu (IBS) için sorunlu olabilir. Bir araştırmanın sonuçlarına göre, hurma da dahil olmak üzere bazı meyveleri, sebzeleri, içecekleri ve süt ürünlerini de içeren yüksek FODMAP içeren gıdalar IBS'li kişilerde semptomları tetikleyebilir. Gaz, karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, ishal ya da kabızlık gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Genellikle hurma tüketmeyen insanlar beslenmelerine bir anda çok fazla hurma eklediğinde sorunların ortaya çıkması daha muhtemeldir. Eğer günde bir küçük hurma gibi az bir miktar ile başlarsanız vücudunuzun buna uyum sağlama ihtimali kolaylaşır. Ama normalde hurma yemeyen bir insan bir oturuşta dört tane yerse, büyük bir miktarda FODMAP dozu almış olur ve bunu vücudunun sindirememesi neticesinde gaz da dahil olmak üzere sindirim sorunları yaşayabilir.

Hurma gaz yaparmı kaygılarının bir diğer nedeni sülfitler olabilir. Kurutulmuş meyveler için koruyucu olarak yaygın kullanılan sülfitler, gıda intoleransı olan kişilerde gaz, kramp ve şişkinlik gibi belirtiler yapabilir.

Ancak FODMAP’lar veya sülfitlere karşı bir duyarlılığınız yoksa ve beslenmenize hurmayı yavaş yavaş eklerseniz, diyetinize yararlı ve lezzetli bir katkı olabilir. Sonuç olarak hurma tabiatın bize verdiği pek çok nimet gibidir. Doğru miktarda, ölçülü olarak yerseniz tamamen sağlıklıdır ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

Hurma gaz yapıyorsa tükettiğiniz miktarları azaltarak hurmanın keyfini sürmeye devam edebilirsiniz. Az miktarda tükettiğinizde de gaz sorununuz devam ediyorsa, beslenmenizden çıkarmanız uygun olacaktır.