Çiğ Pirinç Yemek Zararlı Mı? - FAYDALAR

Çiğ Pirinç Yemek Zararlı Mı?

Pirinç, dünyanın birçok ülkesinde temel gıdalardan biridir. Ucuz, lezzetli  ve iyi bir enerji kaynağı olması pirinci temel besin maddelerinden biri haline getirmiştir.

Pirinç tüketilmeden önce geleneksel olarak pişirilse de, bazı insanlar çiğ pirinç yiyip yiyemeyeceklerini ve bunu yapmanın faydaları ya da zararları olup olmadığını merak etmektedir.

Bu makale, çiğ pirinç yemeniz durumunda vücudunuzun nasıl etkileyebileceği hakkında bilgiler içermektedir.

Çiğ pirinç yemek zehirlenmeye ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir

Çiğ Pirinç Yemek Zararlı Mı?


Çiğ pirinç tüketimi çeşitli sağlık sorunları ile ilişkilendirilmiştir.

Gıda Zehirlenmesi


Çiğ veya az pişmiş pirinç tüketmek gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir.

Bunun nedeni, pirincin Bacillus cereus ( B. cereus ) gibi zararlı bakterileri barındırabilmesidir. Bir araştırmada, B. cereus'un ABD’de satıan pirinçlerin yarısında bulunduğu belirlenmiştir.  

B. cereus, toprakta yaygın olarak bulunan ve çiğ pirinci kirletebilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri, pirinç pişmediği zaman canlılığını korur ve çoğalır.

Bununla birlikte, bu bakteriler genellikle taze pişmiş pirinçle ilgili bir endişe değildir, çünkü yüksek sıcaklıklar çoğalmasını en aza indirebilir. Çiğ, pişmemiş ve uygun olmayan şekilde depolanmış pirinçle birlikte, soğuk sıcaklıklar çoğalmasını teşvik edebilir

B. cereus ile bağlantılı gıda zehirlenmesi, tüketimden 15-30 dakika sonra mide bulantısı, kusma, mide krampları veya ishal gibi belirtilere neden olabilir.

Sindirim Sistemi Sorunları


Çiğ pirinç, sindirim sorunlarına neden olabilecek birkaç bileşiğe sahiptir.

Çiğ pirinç lektin içerir.  Lektin doğl bir böcek ilacı gibi hareket eden bir protein türüdür. Lektinler vücudun bsinleri emme yeteneğini zltır.

İnsanlar lektinleri sindiremez, bu nedenle sindirim sisteminizden değişmeden geçer ve bağırsak duvarına zarar verebilir. Bu, ishal ve kusma gibi semptomlara yol açabilir

Tipik olarak, pirinç pişirildiğinde, bu lektinlerin çoğu ısı ile ortdn kalkar.

Diğer Sağlık Sorunları


Bazı durumlarda, çiğ pirinç yeme özlemi, pika olarak bilinen bir beslenme bozukluğunun işareti olabilir. Pika, toprak veya normalde yenmemesi gereken maddelere duyulan iştah olarak tanımlanan bir sendromdur.

Pika nadir olmasına rağmen, çocuklar ve hamile kadınlar arasında ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Çoğu durumda geçicidir, ancak psikolojik danışmanlık gerektirebilir.

Pika nedeniyle büyük miktarda çiğ pirinç tüketmek, yorgunluk, karın ağrısı, saç dökülmesi, dişlerde hasar ve demir eksikliği anemisi gibi yan etkilerle sonuçlanabilir.

Sizin ya da tanıdığınız birinin pika olabileceğinden şüpheleniyorsanız, durum ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabileceğinden tıbbi tavsiye almak önemlidir.

Çiğ Pirinç Yemenin Bir Faydası Var mı?


Çiğ pirinç tüketmenin ek bir yararı yok gibi görünüyor.

Dahası, çiğ pirinç tüketimi; demir eksikliği anemisi, diş hasarı, saç dökülmesi, mide ağrısı ve birçok olumsuz sağlık sonuçları ile ilişkilidir.

Her ne kadar son yıllarda gıdaların çiğ tüketilmesinin daha faydalı olduğu yönünde güçlenen bir görüş olsa da çiğ pirinç için durum böyle değildir.

Pirinç yemekten hoşlanıyorsanız ve bundan daha fazla fayda elde etmek istiyorsanız, kahverengi, siyah, kırmızı veya yabani pirinç gibi diğer pirinç çeşitlerini tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Beyaz pirinç ile karşılaştırıldığında, bu çeşitler antioksidanlarda daha yüksek olma eğilimindedir ve daha fazla mineral ve vitamin, özellikle B vitaminleri içerir.

Sonuç


Çiğ pirinç yemek zararlı etkilere neden olabilir. Tüketmek güvenli değildir ve B. Cereus kaynaklı olarak gıda zehirlenmesi ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

Çiğ pirinç veya diğer besleyici olmayan yiyecekleri tüketme isteği, saç dökülmesi, yorgunluk, mide ağrısı ve demir eksikliği anemisi gibi belirtilere yol açan ve psikolojik bir bozukluk olan pika hastalığına işaret ediyor olabilir.

Ayrıca, çiğ pirinç pişmiş pirinçten daha besleyici değildir.