Omlet Kaç Kaloridir? Sade, Peynirli, Kaşarlı Omlet Kalori Değerleri - FAYDALAR

Omlet Kaç Kaloridir? Sade, Peynirli, Kaşarlı Omlet Kalori Değerleri

Bu yazımızda sade, yağsız, peynirli, kaşarlı, menemen, sebzeli, patatesli, yulaflı ve mantarlı omlet türlerinin kalori değerleri hakkında bilgiler bulacak ve farklı porsiyonlar için kalori hesaplamalarının nasıl yapıldığını öğreneceksiniz. 

Omlet kahvaltılarda ya da diğer öğünlerde tercih edilen sağlıklı bir yemektir. Proteinden zengin olması onu hem sporcular hem de zayıflama amacıyla diyet yapanlar tarafından tercih edilir kılar. Büyüme çağındaki çocuklar için de hem besleyici hem de lezzeti bir yemek alternatifidir. Diyet programlarının vazgeçilmez yiyeceklerden olması nedeniyle omletin kaç kalori olduğu bilgisi zayıflamak isteyen herkes için önemli ve gereklidir.

Omlet Kaç Kalori?


Omletin içinde kullanılan malzeme ve porsiyon miktarına göre kalorisi değişecektir. Birkaç örnekle durumu açıklamaya çalışalım:

Sade Omletin Kalorisi:


2 yumurta, 1 çay kaşığı yağ ve 1 tutam tuz ile hazırlanmış sade omletin 160 kalorisi yumurtadan ve 50 kalorisi yağdan olmak üzere 210 kalori olacaktır. Eklediğiniz her fazladan bir çay kaşığı yağ, toplam kalori miktarını 50 kalori arttıracaktır. 

Yağsız Tuzsuz Sade Omletin Kalorisi:


Sade omletinizi yağsız ve tuzsuz bir şekilde hazırladığınızda her bir yumurta başına 80 kalori üzerinden hesaplayabilirsiniz. Örneğin 3 yumurtalı sade yağsız omlet 240 kalori olacaktır.

Peynirli Omletin Kalorisi:


2 yumurta, 50 gr. peynir, 1 çay kaşığı yağ ve 1 tutam tuzdan oluşan peynirli omletin 160 kalorisi yumurtadan, 150-200 kalorisi peynirden (peynirin çeşidine göre) ve 50 kalorisi yağdan olmak üzere 360 ile 410 kalori arasında olacaktır. 


Lor Peynirli Omletin Kalorisi:


Peynirler arasında kalorisi en düşük olan peynirlerden biridir. Lor peynirinin 100 gramı 202 kaloridir. 2 yumurtalı ve 50 gram lor peynirli omlet yaparsanız 160 kalorisi yumurtadan ve 101 kalorisi lor peynirinden gelmek üzere toplamda 261 kalorilik bir omlet hazırlamış olursunuz. Yağ kullanmanız durumunda her 1 gram yağ için 12 kalori eklemelisiniz. 

Kaşarlı Omletin Kalorisi:


Kaşarlı omletin kalorisi yine kullanılan kaşar, yumurta ve yağ miktarına göre değişiklik gösterecektir. orta yağlı 100 gram kaşar yaklaşık 300 kaloridir. 2 yumurtalı ve 100 gram kaşarlı yağsız bir omletin kalorisi 460 kaloridir. Ek yağ kullanmanız durumunda kalorisinin artacağını unutmayın. 

Menemenin Kalorisi: 


Menemen şeklinde hazırladığınızda yani yukarıdaki sade ya da peynirli omlete domates, biber, maydanoz ya da diğer yeşillikler eklediğinizde kalorisi en fazla 20-30 kalori artacaktır.

Sebzeli Omletin Kalorisi:


Sebzeli omletin kalori hesaplaması de tıpkı menemen gibidir. Yukarıdaki sade ya da peynirli omlete eklediğiniz sebzeler 20-30 kalorilik bir fark yaratır. 

Patatesli Omletin Kalorisi:


Patatesli omlet kaç kalori sorusunun yanıtı kullanılan yumurta sayısı patates ve yağ miktarına göre değişiklik gösterecektir. 2 yumurtalı patatesli omlet için kalori değerleri şöyledir:

2 yumurta: 160 kalori
100 gram patates: 86 kalori
1 çay kaşığı yağ: 50 kalori
Toplam: 296 kalori

Mercimekli Omletin Kalorisi: 


100 gram haşlanmış mercimek 116 kaloridir. 2 yumurta ve 100 gram yeşil mercimekten hazırlayacağınız omletin kalorisi 276'dır. 

Mantarlı Omletin Kalorisi:


100 gram mantar sadece 22 kaloridir. Örneğin 3 yumurtalı mantarlı omlet hazırladığınızda yumurtadan 240 kalori, mantardan 22 kalori ve toplamda kalori değeri 262 olan bir omlet hazırlamış olursunuz. Omlet hazırlarken kullandığınız yağları hesaba katmayı unutmayın. 

Yulaflı Omletin Kalorisi:


1,5 yemek kaşığı yulaf, 2 yumurta ve 1 çay kaşığı sıvı yağ ile hazırlanmış olan bir yulaflı omlet yaklaşık olarak 270 kaloridir. 1,5 yemek kaşığı yulaf 60 kalori, 2 yumurta 160 kalori, 1 çay kaşığı yağ 50 kaloridir. 

Diğer yiyeceklerin kalori ve besin değerleri ve daha fazlası için büyüteç simgesine tıklayarak site içi arama yapabilirsiniz.