Mantar Gaz ve Şişkinlik Yapar mı? - FAYDALAR

Mantar Gaz ve Şişkinlik Yapar mı?

Mantar yedikten kısa bir süre sonra gaz ve şişkinlik yaşayanlardansanız, yalnız değilsiniz. Çünkü mantar gaza neden olabilen birçok gıdadan biridir. Bunun nedenini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Mantar Gaz ve Şişkinlik Yapar mı?

Evet, mantar yemek buna neden olabilir. Mantarların gaza neden olmasının ana nedeni, şeker alkolleri olarak bilinen ve kalın bağırsağınızda fermente olurken gaza neden olan bir grup maddeden biri olan mannitol içermeleridir.

Alkol kelimesinin kullanılması, mantarların alkol içerdiği anlamına elbette gelmez, şeker alkollerinin aslında içkiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Alkol adını sizi sarhoş edebilecekleri için değil, kimyasal bileşimleri nedeniyle alıyorlar.

Şeker alkolleri en yaygın olarak sorbitol, eritritol gibi yapay tatlandırıcı olarak kullanılır, ancak mantarlar da dahil olmak üzere birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunurlar ve bu, mantarların gaz yapmasının ana nedenidir.

Mannitol ve diğer şeker alkolleri FODMAP olarak bilinen şeylerdir.

FODMAP'ler Nedir?

FODMAP adı, Fermente Edilebilir Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Polioller -  anlamına gelir ve  bunlar aşırı gazın çok yaygın nedenleridir.

Mantardaki mannitol, FODMAP'de P'yi oluşturan poliol grubunun bir üyesidir.

Yediğimiz yiyeceklerin çoğunun aksine, FODMAP'lerdeki şekerler vücut tarafından sindirilemez.

FODMAP'ler kalın bağırsağınıza girdiğinde, orada yaşayan bağırsak bakterilerinin onları yakıt olarak kullanır. Bunu yaparken bağırsak astarını tahriş edebilen ve gaz yapabilen kimyasallar üretirler.

Herkes gaz çıkarmayı bir sorun olarak görmez, çoğumuz günde 30 defaya kadar sıklıkla fark etmeden gaz çıkarırız, ancak hassas sindirim sistemi olan kişilerde, diğer bir deyişle hassas bağırsak sendromu olan kişilerde gaz bol olabilir ve ayrıca şişkinlik, karın ağrısı veya kramplar gibi sindirim sorunları görülebilir.

Mantar Yerken Gaz Nasıl Önlenir?

Mantar yedikten sonra ağrılı gaz ve şişkinlik yaşayan bazı kişiler mantarları diyetlerinden çıkarmak zorunda kalabilirle. Gazınız veya şişkinliğiniz çok rahatsız ediciyse, yardımcı olmanın birkaç yolu vardır.

Dikkatlice Seç

İlk olarak, daha düşük mannitol seviyelerine sahip mantar türlerini seçi. En düşük mannitol istiridye mantarlarında bulunurken, düğme mantarlarının bu doğal şekerin en yüksek miktarını içerdiklerinden gaza ve şişkinliğe neden olma olasılığı daha yüksektir.

Mantarlarınızı Pişirin

Mannitol suda çözünür, bu nedenle mantarları suda pişirmenin şeker içeriğinin bir kısmını ve ayrıca şişkinlik potansiyellerini azalttığını görebilirsiniz.

Aynı nedenle, sadece çiğ mantar yedikten sonra gaz çıkardığınızı fark ederseniz, bunun yardımcı olup olmadığını görmek için mantarlarınızı pişirmeyi deneyebilirsiniz.

Herhangi bir türdeki çiğ gıdanın vücut tarafından parçalanması genellikle biraz daha zor olabilir ve bu tek başına bağırsak yolunda daha fazla zaman geçirdiği için gaz üretmesi anlamına gelebilir.

Mantarlarınızı İyi Çiğneyin

Herhangi bir yiyeceği iyi çiğnemezseniz, mideden olması gerekenden daha büyük parçalar halinde ince bağırsağa gelir.

Yine, bu, sindirim sisteminin onu parçalamasının daha uzun sürdüğü anlamına gelir - ve yiyecekler bağırsakta ne kadar uzun süre asılı kalırsa, bağırsak bakterilerinin üzerinde çalışma ve aşırı gaz üretme olasılığı o kadar artar.

Mantarlarınızı Yavaş Yavaş Yiyin

Yiyecekleri hızlı yerseniz hava yutarsınız ve bu şişkinliği ve gazı arttırabilir.