Badem İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Badem İshal Yapar Mı?

Badem, diğer kuru yemiş türleri ile benzer özellikler taşır ve benzer faydalara sahiptir.  Bu besinler içeriklerinde bulunan besin ögeleri ve sağlıklı doymamış yağlar ile kalp dostudur ve kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltabilir. Badem özellikle protein, kalsiyum, lif, magnezyum ve E vitamini bakımından diğer kuru yemiş türlerine göre daha zengin olması nedeniyle ek avantajlara sahiptir. Bademin tüm bu faydalı özelliklerine karşın bazı kişiler badem ishal yapar mı diye endişe ederler çünkü badem çok fazla yenildiğinde ishale neden olabilir.  

Bir avuç kuru kavrulmuş badem yaklaşık olarak 3-4 gram diyet lifi içerir. Birçok kişinin yetersiz lif aldığı ve bu miktardaki bademin günlük önerilen lif alım miktarının yaklaşık %15’ini karşılaması bademi oldukça değerli bir besin kılar. Ancak bir seferde fazla lifli gıda yemeye alışkın değilseniz veya çok sayıda bademi çok hızlı yerseniz, şişkinlik ve ishal gibi bazı istenmeyen yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu sorunun üstesinden gelmek için, lif alımınızı kademeli olarak artırın ve sindirim sisteminize alışması için zaman vermek üzere alımınızı artırmayı günlere yayın. Lif suyu emer, bu nedenle daha fazla lif tüketirken günde en az sekiz bardak su içmek de önemlidir.

Çiğ Badem İshal Yapabilir

Uzmanlara göre, çiğ badem ishale, ateşe ve karın kramplarına neden olabilen salmonella bakterileriyle kontamine olması olasıdır. Kuru kavrulmuş, yağda kavrulmuş ve beyazlatılmış bademler pişirme işlemi sırasında pastörize edilir. Böylelikle ishale neden olan bakterilerden arınmış olur.

Badem Alerjisi İshal Yapabilir

Badem tıpkı fındık ve ceviz gibi, ağaçlardan elde edilen bir kuru yemiş türüdür ve bu kuru yemişlere karşı alerji oldukça yaygındır. Bademe alerjiniz varsa, kuru yemişleri yedikten sonraki iki saat içinde bazı belirtiler yaşayabilirsiniz. Yaşayacağınız belirtilerin şiddeti, yediğiniz badem sayısından etkilenebilir. Bademe alerjik reaksiyonlar cildinizi ve solunum yolunuzu etkileyerek kızarıklığa neden olabilir veya nefes almayı zorlaştırabilir. Ancak ishal gibi mide-bağırsak problemleri de yaşayabilirsiniz.

Bademdeki Magnezyum ve İshal

Her gün bir avuç badem yemek sağlığınız için yapacağınız en doğru şeylerden biridir. Ne var ki çok fazla badem yemeniz durumunda lif dışında ishal yapan başka besin bileşikleri de bademde mevcuttur.  Bunlardan biri mide asidini nötralize eden ve dışkının hareketini bağırsaklarda hızlandıran magnezyumdur. Önerilen günlük magnezyum alımı, erkekler için 420 mg ve kadınlar için 320 mg'dır. Badem 100 gramında 27 mg magnezyum içerir, bu nedenle mide rahatsızlıklarına neden olacak kadar çok magnezyum almak için gerçekten aşırı yemeniz gerekir. Daha az önemli olarak, B5, B12 vitaminleri ve folik asidin sindirim sisteminizdeki kas kasılmasını uyararak kabızlığı gidermeye yardımcı olduğu biliniyor, bu da dışkıyı bağırsaklarınızda hareket ettirmeye yardımcı oluyor. Badem tüm bu vitaminleri içerir, ancak badem ve ishal arasında bir ilişki kurmak için bu kuru yemişlerden bol miktarda yemeniz gerekir. Konsantre bir badem türü olan badem ezmesine aşırı düşkünseniz bu da ishal yapabilir.