Salata İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Salata İshal Yapar Mı?

İshal olmak, günlük yaşamı tehdit eden az şeyden biridir. Birçoğumuz ishal olmamak için elimizden geleni yapsak da bazen bu durum kaçınılmazdır. Büyük bir keyifle yediğimiz ve sonrasında ishal olduğumuzu anladığımız şeylerden biri de salata olabilir. Son derece sağlıklı olduğuna inanmamıza rağmen bir kase bol yeşillikli bir salata sizi ishal yapabilir.   

Salata İshal Yapar Mı?

Salata yedikten sonra ishal yapmasının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Yanlış işlenmiş veya yıkanmamış ürünlerdeki bakteriler, parazitler ve virüsler
  • Fazla çözünmez lif
  • Crohn hastalığı veya hassas bağırsak sendromu gibi diğer ilgisiz sindirim sorunları
  • Gıda hassasiyetleri ve diğer alerjiler

Gelin şimdi bunların ne anlama geldiğine daha detaylı bakalım.

Yıkanmamış Yeşillerden Gelen Kötü Bakteriler

İshalin önde gelen üç dış nedeni vardır: 

  • Norovirüs ve rotavirüs gibi viral enfeksiyonlar
  • Cryptosporidium enteritis, entamoeba histolytica ve giardia lamblia gibi paraziter enfeksiyonlar
  • Campylobacter, E. coli, salmonella ve shigella gibi bakteriyel enfeksiyonlar

Yapraklı yeşil sebzeleri yedikten sonra ciddi tıbbi semptomlar yaşarsanız, muhtemelen salatanıza bulunan kötü bir şeyin kurbanı olmuşsunuzdur. Salata malzemelerini yemeden önce iyice yıkamak kendinizi korumanın bir yoludur; yeşilliklerinizi pişirmek ayrıca size sorun yaratabilecek bakteri veya parazitleri öldürür.

Parazitlerin ve bakterilerin gizlenebileceği tek yer alışveriş sepetiniz değil. Hassas bir mideniz varsa, özellikle yeni bir yerde yemek yerken de dikkatli olmalısınız.

Çok Fazla Çözünmeyen Lif

Yapraklı yeşillikler, çoğu sebze gibi, başlıca çözünmez lif kaynaklarıdır ve gevşek dışkınızın suçlusu olabilir.

Tam tahıllı unla yapılan baklagiller, nişastalı sebzeler, kuruyemişler ve unlu mamuller gibi karmaşık karbonhidratların tümü bu tür lif açısından zengindir ve normalde hepsi çok sağlıklıdır. Bununla birlikte, bu gibi gıdalardan elde edilen çok fazla çözünmeyen lif, çok rahat bir şekilde mide rahatsızlığına neden olabilir ve ishal yapabilir.

İrritabl Bağırsak Sendromu ve Crohn Hastalığı

Mide kramplarınızın bir başka olası nedeni, hassas bağırsak sendromu, Crohn hastalığı veya bir dizi başka sinsi sindirim bozukluğudur.

Crohn hastalığının aslında ince bağırsaktaki işlevsiz bağırsak bakterilerinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Hassas bağırsak sendromunun nedenleri ise daha belirsizdir. Egzersiz ve probiyotiklerin her ikisinin de kısa süreli rahatlama için iki etkili çözüm olduğu klinik olarak gösterilmiştir.

Düşük FODMAP diyeti, bu hastalıklardan herhangi biriyle yaşıyorsanız, bağırsaklarınızı sakinleştirmenin başka bir yolu olabilir. "FODMAP", fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller anlamına gelir - tümü , ince bağırsaklar tarafından emilmesi çok zor olan belirli bir şeker molekülleri sınıfının parçalarıdır. Bu bileşikleri içeren yiyeceklerden kaçınmanın bir miktar rahatlama sağladığı görülmüştür; Kaçınılması gereken bu yiyecek grubu domates, sarımsak ve diğer yüksek oranda asitli gıdaları içerir.

Her halükarda, size hiçbir zaman resmi olarak teşhis konmadıysa, aşağıdaki belirtilerin sizde olup olmadığına bakın ve bir doktora danışın: 

  • Kronik ishal
  • Kabızlık
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Tükenmişlik
  • Mide bulantısı
  • Yanan mide asidi
  • Karnınızda şişkinlik
  • Dışkıda soluk mukus

İshale Neden Olabilecek Gıda Alerjileri ve Hassasiyetleri

Gıda intoleransının hem kusmaya hem de ishale neden olduğu gösterilmiştir.  İshale neden olabilecek bazı yaygın gıda hassasiyetleri şunları içerir:

  • Laktoz intoleransı
  • Fruktoz intoleransı
  • Gluten hassasiyeti
  • Aoya alerjisi
  • Kabuklu deniz ürünleri alerjisi
  • Yumurta hassasiyeti
  • Şeker alkollerine karşı gıda alerjisi

Bağırsak hareketinizi etkileyebilecek yeşil sebzeler dışındaki diğer yiyecekler hakkında uzun uzun düşünün. Belki de yapraklı yeşillikler değil, bunun yerine onlarla birlikte yediğiniz başka bir şey sizi ishal yapmıştır. 

Herhangi bir zamanda semptomlarınızın farkında olun ve son 48 ila 72 saat içinde ne yediğinizi düşünün. Tabii işin içine yeşil yapraklılar da girdiyse onları da mutlaka değerlendirebilirsiniz. 

Sonuç olarak salata bir çok nedene bağlı olarak ishal yapabilir.