Pancar Alerji Yapar Mı? Pancar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi - FAYDALAR

Pancar Alerji Yapar Mı? Pancar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Son yıllarda pancarın süper bir besin olarak değerlendirildiğini ve popülerlik kazandığını görüyoruz. Günlük olarak pancar suyu almanın atletik performansı artırabileceği, kan basıncını düşürdüğü ve kan akışını hızlandırıcı etkisinin olduğuna dair bilimsel veriler bulunmaktadır. Bu muhteşem gıda ne yazık ki bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu yazımızda pancar alerji yapar mı sorusunun yanıtlarını bulacak, pancar alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler okuyacaksınız.


Pancar Alerji Yapar Mı? Pancar Alerjisi Nedir?

Pancar alerjisi, pancar veya onlardan yapılan ürünlerle temas ettikten veya yedikten sonra ortaya çıkan alerjik bir reaksiyondur.

Pancar alerjileri oldukça nadirdir, ancak yine de, bazı insanları acillik yapacak kadar etkili olabilmektedir. İnsan vücudu karmaşık bir organizmadır, sürprizlerle dolu ve sürekli bir mutasyon içinde, geçmişte herhangi bir tehlike oluşturmayan bir alerjene aniden duyarlı hale gelebilir. Bu yüzden daha önce pancar alerjiniz yoksa bile yeni gelişmiş olabilir.

Gıda alerjileri düşünülenden daha yaygındır, ABD’deki verilere göre her 3 dakikada 1 kişi gıda alerjilerine bağlı olarak acil servislere başvurmaktadır. Bu yüzden pancar alerjisinden şüpheniz varsa dikkatli olmalısınız.

Pancar Alerjisinin Nedenleri

Pancar alerjisinin bir numaralı nedeni pancarın doğrudan tüketimidir. Ancak pancara temas etmek ya da pancar içeren bir gıdanın koklanması durumunda da alerjik reaksiyon gelişebilir.

Pancar Alerjisi Belirtileri

Şu anda, dünya nüfusunun yalnızca küçük bir kısmı pancara alerjiktir, ancak bazı insanlar bazen onu tükettikten sonra bir miktar duyarlılık gösterebilir, bu pancara alerjik reaksiyon gösterdikleri anlamına gelmez.

Pancar alerjisi belirtileri, kişinin hassasiyetine bağlı olarak değişebilir. Tüm gıda alerjilerinde olduğu gibi, semptomları bir alerjenle temas ettikten birkaç dakika içinde ya da birkaç saat sonra ortaya çıkabilir.

Pancar alerjisinin belirtileri arasında nefes almada güçlük, ağız, boğaz ve midenin bazı kısımlarında yanma bulunur. Ayrıca bazı kızarıklıklar, dudaklarda, ağızda ve yüzde şişlik, kulak enfeksiyonu, sulanmış gözler, boğaz ağrısı ve ayrıca ateş de fark edebilirsiniz. Şeker hastası olan yaşlıların, durumu daha da kötüleştirebileceği için pancardan uzak durmaları önerilir.

Pancar yediğinizde şiddetli kramplar fark ederseniz, bunun nedeni pancara alerjiniz olmasıdır, bu da sindirim sisteminizin pancarda bulunan tüm proteinleri yok edemediği anlamına gelir. Bağırsak hareketlerinizde ishal ve kabızlık gibi birkaç değişiklik de fark edebilirsiniz.

Pancar alerjisi belirtileri arasında şunlar da bulunabilir:

  • Hapşırma
  • Hırıltı
  • Baş ağrısı
  • Sinüs ağrısı
  • Sulu gözler
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akması
  • Gözlerin altındaki koyu halkalar
  • Saç dökülmesi
  • Astım
  • Kusma
  • İshal
  • Kaşıntılı gözler ve boğaz
  • Dudaklarda şişme
  • Öksürme
  • Solunum sorunları

Bu reaksiyonları fark etmek, yorumlamak ve hızlı davranmak hayat kurtarıcı olmaktadır, çünkü alerjik reaksiyonlar hafif başlayabilse de, birkaç dakika içinde anafilaksi adı verilen daha şiddetli ve yaşamı tehdit eden bir duruma doğru hızla ilerleyebilir.

Pancar Alerjisi Tedavisi Var Mı?

Ne yazık ki, pancar alerjisi tedavisi için kanıtlanmış % 100 etkili bir yöntem yoktur. Aynı durum diğer gıda alerjileri de geçerlidir. Tek çare alerji yapan gıdayı tüketmemek ve o gıdayla temastan kaçınmaktır. Eser miktarda bile olsa alerjeni içerebilecek herhangi bir üründen uzak durulmalıdır.

Pancardan ve bununla ilgili tüm ürünlerden kaçının, ancak olasılık dışında siz veya sevdikleriniz onunla temas ederse ve maalesef alerjik reaksiyona yol açarsa, acil servise gitmeniz gerekir

Doktorun muayenehanesinde, Epinefrin, Zantac, Zyrtec vb. gibi alerji ile mücadele eden steroidlerden herhangi biri ile uygun şekilde tedavi edilirsiniz.

Pancar Alerjisi Tetikleyicilerinden Nasıl Kaçınılır?

Alışveriş yaparken etiketleri okuyun ve her malzemenin ne olduğunu ve neyden yapıldığını anlayın.

Dışarıda yemek yerken, garsonun pancara alerji durumunuzdan bahsedin ve sipariş etmek üzere olduğunuz yemeğin içinde ne olduğunu sorun.

Alerjinizin tetiklenmemesi için pancardan uzak durun, onunla fiziksel temastan kaçının çünkü yanlışlıkla diğer yiyecekler çapraz kontamine olabilir veya ağzınız, gözleriniz veya burnunuzla temas edebilir.

Tetikleyici bir alerjenle fiziksel temasa geçtikten hemen sonra ellerinizi yıkayın.

Sonuç olarak, alerjiler bildiğimizden daha yaygındır ve daha fazla insan nadir alerjenlere karşı alerjik hale gelmektedir. Bununla birlikte, bir alerjik reaksiyonun çok tahmin edilemez olabileceğini, başlangıçta hafif bir reaksiyon olarak görünebileceğini, ancak bir dahaki sefere geri dönüp şiddetli hale gelebileceğini unutmayın.

Pancar alerjisi ile ilgili tecrübelerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.