En Çok Çinko İçeren Besinler Listesi - FAYDALAR

En Çok Çinko İçeren Besinler Listesi

Bir insanın sağlıklı bir yaşam sürdürmesi yeterli çinko alımını gerektirir. Çinko vücutta 300’den fazla enzimin işlevini yerine getirmesi başta olmak üzere vücutta birçok önemli sürecin bir parçasıdır.
Besin maddelerini metabolize eder, bağışıklık sistemini korur ve vücut dokularını büyütür, onarır.
Vücudunuz çinko depolamaz, bu nedenle günlük gereksinimlerinizi karşıladığınızdan emin olmak için her gün yeterince çinko içeren besinlerden yemelisiniz.

Erkeklerin günde 11 mg çinkoya, kadınların ise 8 mg'a ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, hamileyseniz, günde çinko ihtiyacınız 11 mg ve emziriyorsanız 12 mg olacaktır.
Bazı insanlar küçük çocuklar, gençler, yaşlılar ve hamile veya emziren kadınlar da dahil olmak üzere çinko eksikliği açısından riski altındadır.

En Çok Çinko İçeren Besinler Listesi

Kırmızı et: 

Kırmızı et mükemmel bir çinko kaynağıdır.
100 gram kırmızı et günlük ihtiyacın 44'ü olan 4.8 mg çinko içerir.
Bu miktardaki kırmızı et 176 kalori, 20 gram protein ve 10 gram yağ sağlar. Ayrıca, demir, B vitaminleri ve kreatin gibi diğer birçok önemli besin maddeleri için de mükemmel bir kaynağıdır.
Büyük miktarda kırmızı et ve özellikle de işlenmiş kırmızı et yemenin, kalp hastalıkları ve bazı kanserlerin riskinin artışıyla bağlantılı olduğunu bilinmektedir.
Bununla birlikte, işlenmiş et tüketiminizi minimumda tuttuğunuz ve meyveler, sebzeler ve lif bakımından zengin bir beslenmenin parçası olarak işlenmemiş kırmızı etleri tükettiğiniz sürece kırmızı et yemekten endişelenmeyi gerektiren bir durum yoktur.
Kabuklu deniz ürünleri:
Kabuklu deniz canlıları düşük kalorili ama yüksek çinko içeren besinlerdir.
Bunlar arasında istiridye en yüksek çinko içeriğine sahiptir. Bazı yengeç türleri de yine günlük çinko ihtiyacını karşılamaya fazlasıyla yeterlidir. Midye ve karides gibi daha küçük kabuklu deniz ürünleri ise porsiyon başına günlük çinko gereksiniminin %15’i kadarını karşılamaktadır.
Hamileler kabuklu deniz canlılarını tüketirken zehirlenmeye karşı dikkatli olmalı ve bu gıdaların en iyi şekilde pişirildiğinden emin olarak tüketmelidir.
Baklagiller:
Nohut, fasulye ve mercimek gibi baklagiller en iyi çinko bulunan yiyecekler arasındadır.
Örneğin, 100 gram pişmiş mercimek günlük çinko ihtiyacının %12’sini karşılar.
Bununla birlikte kuru baklagiller fitat içerirler. Fitatlar, çinko ve diğer minerallerin emilimini engeller, yani baklagillerden sağlanan çinko, hayvansal ürünlerden sağlanan çinko kadar vücutta iyi emilmez.
Buna rağmen, vegan veya vejetaryen beslenenler için önemli bir çinko kaynağı olabilirler. Ayrıca mükemmel bir protein ve lif kaynaklarıdır. Çorbalara, ana yemeklere ve salatalara kolayca eklenebilirler.
Tohum ve Çekirdekler:
Tohumlar ve çekirdekler sağlıklı beslenmeye bir çok açıdan katkı yaptığı gibi çok iyi miktarlarda çinko içerirler.
Örneğin 30 grama denk gelen 3 yemek kaşığı kenevir tohumu bir erkeğin günlük çinko ihtiyacının &30’undan fazlasını ve bir kadının ihtiyacının %40’ından fazlasını karşılamaya yeterlidir.
Kabak çekirdeği ve susam da bu kategorideki diğer iyi çinko kaynaklarıdır.
Tohumlar ve çekirdekler çinko alımınızı artırmanın yanı sıra lif, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içerir, bu da onları diyetiniz için mükemmel besinler haline getirir.
Kuru yemişler:
Çam fıstığı, yer fıstığı, kaju ve badem gibi kuru yemişler çinko alımınıza anlamlı katkı yaparlar.
Bu gıdalara ayrıca sağlıklı yağlar ve lif de dahil olmak üzere vitamin ve mineraller içerir ve sağlığa sayısız faydalar sağlar.
Çinko bakımından zengin bir kuru yemiş arıyorsanız, kaju iyi bir seçimdir. 28 gramlık bir porsiyon kaju günlük çinko ihtiyacının %15’ini karşılar.
Kuru yemiş yemek; kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi bazı hastalıklar için risk faktörlerinde bir azalma ile bağlantılıdır. Kuru yemiş yiyenlerin yemeyenlere kıyasla daha uzun yaşama eğiliminde oldukları da araştırmalarla gösterilmiştir.
Bu gıdaları tüketirken tuzla kavrulmamış olanları tercih etmek gerekmektedir.
Süt Ürünleri:
Süt ve peynir gibi süt ürünlerinde biyoyararlılığı yüksek çinko bulunur. Yani bu gıdalardaki çinko vücut tarafından iyi bir şekilde emilebilmektedir.
Bir bardak süt günlük çinko ihtiyacının %9 unu karşılamaya yeterlidir. 100 gram çedar peyniri ise günlük ihtiyacın %28’ini karşılar.
Bu gıdalar ayrıca protein, kalsiyum ve D vitamini de dahil olmak üzere kemik sağlığı için önemli olduğu düşünülen bir dizi başka besin ögelerinden de zengindir.
Yumurta:
Yumurta, orta miktarda çinko içeriği ile günlük çinko alım hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur.
1 yumurta günlük çinko ihtiyacının %5’ini karşılar.
Bir yumurta; 77 kalori, 6 gram protein, 5 gram sağlıklı yağ, B vitaminleri ve selenyum dahil olmak üzere bir dizi başka vitamin ve mineral de içermektedir. Yumurta ayrıca bir çok insanın yeterince almadığı kolin adlı besin ögesi açısından da vazgeçilmez bir kaynaktır.
Tam tahıllar:
Buğday, yulaf, kinoa ve pirinç orta miktarda çinko bulunan besinlerdir. Fakat tıpkı baklagillerde olduğu gibi tahıllarda da fitatlar bulunur ve bu durum çinko emilimini azaltır.
Kepekli ya da tam tahıllar daha fazla fitat içerdiği için rafine tahıllara göre muhtemelen daha az çinko alımına neden olacaktır.
Bununla birlikte, sağlık açısından tam tahıllar oldukça iyidir. Lif, B vitaminleri, magnezyum, demir, fosfor, manganez ve selenyum gibi birçok önemli besin maddesi için iy kaynaklardır.
Aslında, tam tahıllar yemek, daha uzun bir yaşam ve obezite, tip iki diyabet ve kalp hastalığı risklerinin azaltılması dahil olmak üzere diğer sağlık yararları ile de ilişkilidir.
Bitter çikolata:
Bitter çikolata kayda değer iyi miktarda çinko içeren besinler arasındadır.
% 70-85 kakao içeren bitter çikolatanın 100 gramında 3.3 mg çinko bulunur ve bu miktar günlük çinko gereksiniminin yaklaşık %30’unu karşılar.  
Diğer yandan 100 gram bitter çikolata 600 kalori içerir. Bu yüzden bazı sağlıklı içeriklere sahip olmasına karşın yüksek kalorili bir besindir. Özellikle kilo fazlalığı olanlar için önerilen bir çinko kaynağı olamaz.
Çinko hakkındaki diğer yazılar: