Belirli gıdaları yedikten sonra gaz oluşumu normaldir. Genellikle bu kategoriye giren yiyecekler arasında kuru baklagiller ve süt gibi besinler bulunur. Peki, avokado gaz yapar mı diye merak ediyor musunuz? Öyleyse yazımızı okumaya devam edin.
Avokado Gaz Yapar mı?
Evet avokado gaza neden olabilir.
Avokado, sindirimi ve gaz oluşumunu destekleyen çok miktarda lif içerdiğinden, bu çok şaşırtıcı olmamalıdır. Gaz yapma ihtimali olsa da çoğu durumda avokado yalnızca önemli miktarlarda tüketildiğinde gaz yapar.
Öte yandan, avokado alerjisi ya da intoleransı olan kişiler, gaz sorunu yaşamaları içim az miktarda tüketmeleri yeterli olacaktır.
Bu yazıda avokadoların neden gaz ve şişkinliğe neden olduğunu tartışacağız. Ayrıca, bu konuyla ilgili olabilecek diğer bazı soruları da yanıt bulacağız
Avokado Neden Gaz Yapar?
Avokado, bağırsak sağlığını destekleyen çeşitli maddeler içerir.
Lif ve sindirimi destekleyen, dolayısıyla gaz oluşumunu artıran diğer birçok maddeyi içerir. Bu maddeler sayesinde avokado gaza neden olabilir.
Ancak bu maddelerin ötesinde avokadoya karşı da hassas olabilirsiniz ya da alerjiniz olabilir ve bu durum gaz yapar. Avokado intoleransı olan kişiler, sorbitol adı verilen bir maddeye duyarlıdır.
Sorbitol, poliol veya şeker alkolü adı verilen bir şeker türüdür. Sorbitole duyarlı kişiler, sorbitolü düzgün bir şekilde sindiremezler. Sorbitol iyi sindirilmediğinde, bağırsak bakterileri onu hızla fermente eder. Sorbitolün bakteriyel fermantasyonu bağırsakta gaz birikmesine yol açacak ve bu gaza neden olacaktır.
Avokado, sorbitolün yanı sıra salisilat da içerir. Salisilata duyarlı kişilerde avokado tüketimi gaz yapabilir.
Avokado bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde gaz yapan yiyeceklerdendir.
Avokado Şişkinliğe Neden Olabilir mi?
Avokado, şişkinlik de yapabilir.
Daha önce de söylediğimiz gibi avokado, sindirimi destekleyen ve gaz oluşumunu artıran lifler içerir.
Aynı anda çok miktarda avokado yediğinizde, vücut kısa sürede bu fazla lifi işlemeye çalışacaktır. Bunu yapmak çok fazla gaz üretimine ve şişkinliğe yol açacaktır.
Avokado ayrıca sorbitol içeriği nedeniyle şişkinliğe neden olur. Sorbitol doğal bir müshildir. Tüketildiğinde, sindirimi ve bağırsak hareketini desteklemek için suyu bağırsağa çeker.
Avokado Yemek Kokulu Gaz Yapar mı?
Kokulu gaz tipik olarak, yüksek düzeyde lif içeren yiyecekleri yediğinde üretilir. Sorbitol ve kükürt varlığı da kokulu gaz üretimine katkıda bulunur.
Yiyecekler yüksek düzeyde lif içerdiğinde, hızla parçalanmazlar. Aksine, bakteriler tarafından uzun bir süre boyunca fermente edilirler. Bu, bazı kokulu gazların üretimine yol açar.
Avokado, sorbitol, kükürt ve yüksek düzeyde lif içerir. Yani yediğiniz avokado yüzünden kokulu gaz çıkartabilirsiniz.
Sonuç olarak;
Avokado az miktarda tüketildiğinde bir çok kişide sorun yaratmasa da daha fazla yediğinizde gaz ve şişkinlik yapabilir. Avokadoya hassasiyeti olan kişilerde bu olasılık çok daha yüksek olacaktır.