Bademin faydaları- Bademin yararları
Yağlı tohumların kralı olarak tabir edilen badem, isterseniz
kahvaltıda isterseniz ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz faydaları saymakla
bitmeyen bir besin. Tüketiminde yüksek kalorisi sebebiyle miktara dikkat etmek
ve günde 20-25 adedi geçmemek önemli. Bademi kavrulmamış ve tuzlanmamış yani
çiğ olarak tüketmenizin sağlığınız açısından daha yararlı olacağını da
hatırlatmak isterim.
Gelelim bilimsel çalışmalara göre bademin faydalarına;
1. Bir çalışmaya göre haftada 5 kez badem tüketenlerin
tüketmeyenlere göre kalp krizi geçirme riskleri %50 düşmektedir.
2. Badem tüketimi kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
3. Bademde bulunan flavanoidler ve E vitamini birlikte
çalışarak kalbi koruyucu etki gösterir.
4. İçeriğindeki kalsiyum ve fosfor sayesinde kemikleri ve
dişleri güçlendirir ve osteoporoz riskini azaltır.
5. Bademin içeriğinde bulunan yağ asitler, riboflavin ve
magnezyum metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Diyetlerinde badem bulunanların bulunmayanlara kıyasla daha
zayıf oldukları bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. İyi bir lif kaynağı
olması da zayıflamada bademi etkili kılar. Lifli besinler kabızlığın
giderilmesinde etkilidir.
6. İçeriğindeki riboflavin ve L-carnitine beyin
foksiyonlarını güçlendirerek Alzheimer hastalığına karşı korur. Çocukların zihinsel
performansı açıcından da beslenmelerinde badem bulunması doğru olacaktır.
7. Öğünde tüketilen badem öğün sonrası kan şekerinin ve
insülinin dengeli salınımını sağlar. Bu özelliği ile tip 2 diyabet gelişmesi
riskini azaltır ve şeker hastalarının beslenmesinde yer alır.
8. Badem vücudu alkalize ederek kanın asit baz dengesine
yardımcı olur. Kanda asidin fazla olması başta kemik erimesi ve obezite olmak
üzere pek çok hastalığa neden olabilmektedir. İçeriğindeki potasyum kan
basıncının düzenlenmesinde rol alır.
9. Badem yağlı bir besin olmasına karşın içeriğindeki yağlar
doymamış yağlardır. Özellikle zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitlerinden
zengindir. Bu yağlar kalp dostu yağlardır.
10. 1 porsiyon bademdeki antioksidanlar 1 porsiyon brokolidekine
eşdeğerdir.Yine 1 porsiyon(20-25 tane) bademde, 1/3 bardaktaki süte eşdeğer
kalsiyum bulunur. Badem antioksidan bir vitamin olan E vitamini açısından en
iyi kaynaklardan biridir.
Bileşen
|
Birim
|
Ortalama
|
Enerji
|
kcal
|
|
Enerji
|
kJ
|
|
Su
|
g
|
|
Kül
|
g
|
|
Protein
|
g
|
|
Azot
|
g
|
|
Yağ, toplam
|
g
|
|
Karbonhidrat
|
g
|
|
Lif, toplam diyet
|
g
|
|
Lif, suda çözünür
|
g
|
|
Lif, suda çözünmeyen
|
g
|
|
Sakaroz
|
g
|
|
Glukoz
|
g
|
|
Fruktoz
|
g
|
|
Laktoz
|
g
|
|
Maltoz
|
g
|
|
Tuz
|
mg
|
|
Demir, Fe
|
mg
|
|
Fosfor, P
|
mg
|
|
Kalsiyum, Ca
|
mg
|
|
Magnezyum, Mg
|
mg
|
|
Potasyum, K
|
mg
|
|
Sodyum, Na
|
mg
|
|
Çinko, Zn
|
mg
|
|
Selenyum, Se
|
µg
|
|
Tiamin
|
mg
|
|
Riboflavin
|
mg
|
|
Niasin eşdeğerleri, toplam
|
NE
|
|
Niasin
|
mg
|
|
B-6 vitamini, toplam
|
mg
|
|
E vitamini
|
α-TE
|
|
E vitamini, IU
|
IU
|
|
Alfa-tokoferol
|
mg
|
|
Yağ asitleri, toplam doymuş
|
g
|
|
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış
|
g
|
|
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış
|
g
|
|
Yağ asidi 4:0 (bütirik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 6:0 (kaproik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 8:0 (kaprilik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 10:0 (kaprik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 12:0 (laurik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 14:0 (miristik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 15:0 (pentadesilik asit )
|
g
|
|
Yağ asidi 16:0 (palmitik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 17:0 (margarik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 18:0 (stearik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 20:0 (araşidik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 22:0 (behenik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 24:0 (lignoserik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 14:1 n-5 cis (miristoleik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 16:1 n-7 cis (palmitoleik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 18:1 n-9 cis (oleik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 18:1 n-9 trans (elaidik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 20:1 n-9 cis
|
g
|
|
Yağ asidi 22:1 n-9 cis (erüsik asit)
|
g
|
|
Yağ asidi 24:1 n-9 cis
|
g
|
|
Yağ asidi 18:2 n-6 cis,cis
|
g
|
|
Yağ asidi 18:3 n-3 all-cis
|
g
|
|
Yağ asidi 18:3 n-6 all-cis
|
g
|
|
Yağ asidi 20:4 n-6 all-cis
|
g
|
|
Yağ asidi 20:5 n-3 all-cis
|
g
|
|
Yağ asidi 22:6 n-3 all-cis
|
g
|
|
Triptofan
|
mg
|
|
Treonin
|
mg
|
|
Izolosin
|
mg
|
|
Lösin
|
mg
|
|
Lizin
|
mg
|
|
Metiyonin
|
mg
|
|
Sistin
|
mg
|
|
Fenilalanin
|
mg
|
|
Tirozin
|
mg
|
|
Valin
|
mg
|
|
Arjinin
|
mg
|
|
Histidin
|
mg
|
|
Alanin
|
mg
|
|
Aspartik asit
|
mg
|
|
Glutamik asit
|
mg
|
|
Glisin
|
mg
|
|
Prolin
|
mg
|
|
Serin
|
mg
|