Kolajen Nedir, Faydaları Nelerdir? Kolajen İçeren Besinler Listesi - FAYDALAR

Kolajen Nedir, Faydaları Nelerdir? Kolajen İçeren Besinler Listesi

Bir çoğumuz cildimizi yaşlanmaya karşı direnmesi için çözümler arıyoruz. Sabahları ve geceleri kullandığımız cilt bakım ürünleri, kremler, maskeler ve takviyeler ile cildimizin genç ve güzel görünmesi için uğraşıyoruz. Ne yaparsak yapalım, önleyemediğimiz kırışıklıkları ve cilt kusurlarını örtmek için ise makyaj malzemelerine başvuruyoruz.  

Bunların hiçbirinde yanlış bir şey olmasa da, cildinizin bakımı için yaptığınız her şey bütçenizde önemli bir gider kalemini oluşturuyor ne yazık ki. İyi haber ise, yaşlanma karşıtı doğal bir protein olan kolajen içeren yiyecek ve içeceklerden tüketerek bu masrafları önemli ölçüde azaltmanızın mümkün olduğudur. 

Kolajen Nedir?

Kolajen vücuttaki en bol proteindir. Cilt, kas, kemik ve bağ dokularında bulunur ve eklem sağlığında ve cildin esnekliğinin korunmasında önemli bir rol oynar. Yaşlandıkça vücudumuz daha az kolajen üretmesi ise işin can sıkıcı kısmını oluşturur.

Ancak bu yaşlanma sürecinin hızı herkes için farklıdır. Kolajen üretiminizin ne kadar çabuk azalmaya başladığı çevre ve genetik gibi çeşitli faktörlere göre değişmektedir.

Vücudunuza saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı sağlıklı ve parlak tutmak için ihtiyaç duyduğu kolajeni verdiğinizden emin olmak için beslenmenizde kolajen içeren aşağıdaki 13 gıdayı bulundurmalısınız.


Kolajen içeren yiyecekler ve içecekler

1. Balık (Derisiyle)

Balık genel olarak kolajen üretmek için gerekli olan aminoasitlerden çok zengindir ve cilt sağlığınız için harika bir seçenektir. Fakat balık yerken derilerini atıyorsanız büyük br hata yapıyorsunuz. Pulları çıkardıktan sonra bir balık derisinin neden bu kadar pürüzsüz olduğunu hiç merak ettiniz mi? Çünkü balık derisinde ciltteki kolajenin çoğunu oluşturan yüksek bir tip 1 kolajen konsantrasyonu vardır.

2. Kırmızı Biber

C vitamini kollajen sentezinde yer alan birincil besin ögelerinden biridir.  Her türlü biber C vitamini açısından zengindir fakat kırmızı biber yeşil biberlerden daha çok C vitamini içerir. Unutmayın ne kadar çok C vitamini o kadar çok kolajen ve sağlıklı bir cilt demektir. Bu yüzden kırmızı biberleri beslenmenize eklemeyi ihmal etmeyin.

3. Domates

Domates, özellikle güneşte kurutulmuş domates kolajen üretimi için gerekli olan yüksek düzeyde C vitamini içerir. Ayrıca cildi güneşten ve kolajen yıkımından koruduğu bilinen antioksidan bir bileşik olan likopen içerir. Domatese her öğünde yer verin. Kahvaltılarda, öğle ve akşam yemeklerinde salatalarda değerlendirin. Domates salçası da likopen bakımından çok zengindir. Yemeklerinize ekleyin.

4. Kemik Suyu

Kemik suyu, en çok bilinen ve popüler kolajen kaynaklarından biridir. Eğer vaktiniz varsa, tüm değerli besinleri çekinceye kadar dana, kuzu ya da tavuk kemiklerini haşlayarak kendiniz kemik suyu elde edebilirsiniz. Bu haşlama işlemini olabildiğince uzun tutmanız (saatlerce) hazırlayacağınız kemik suyunun kolajen açısından zenginleştirmek için gereklidir.

5. Çilek

Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini ... Hepsi ciltte harikalar yaratan harika bir C vitamini deposu besinlerdir. Bu besinlerde ayrıca ultraviyole UV ışınlarının cilde zarar vermesi ile mücadele eden elajik asit de içermektedir.  

6. Kırmızı Et

Kırmızı etler çinko bakımından çok zengindir. Çinko kolajen üretiminin temel bir bileşeni olarak çalışır. Ayrıca kırmızı etlerde kolajen üretimi için gerekli olan 3 amino asit (glisin, prolin ve hidroksiprolin) oldukça bol miktarda bulunur.

7. Narenciye

C vitamini sağlığa pek çok fayda sağlamanın yanı sıra, kolajen üretimi için amino asitleri birbirine bağlamakla görevlidir. Bu yüzden yazının başından beri kolajen üretimi için C vitamininden zengin gıdaları listeliyorum. Portakal, greyfurt, limon gibi narenciyelerin en iyi C vitamini kaynakları olduğu düşünülse de bu doğru değildir. Ama yine de narenciyeleri yok saymak olmaz çünkü 1 orta boy portakalda yaklaşık 70 mg C vitamini vardır. Kadınlar için önerilen günlük C vitamini alımının 75mg olduğu düşünülürse bir portakaldaki C vitamin günlük ihtiyacın neredeyse tamamını karşılamaya yeterlidir. Taze sıkılmış narenciye suları da kolajen üretimi için süper faydalı içeceklerdir.  

8. Yumurta

Yumurtanın sarısı da beyazı da kolajen üretimi için idealdir. Sarısı doğrudan kolajen içerirken beyazı kolajen üretmek için gerekli olan amino asitlerden zengindir. Kahvaltılarınızda çırpılmış yumurta yiyerek, cildinizi, saçlarınızı ve tırnaklarınızı içeriden besleyin.

9. Koyu Yapraklı Yeşiller

Ispanak, kara lahana ve pazı gibi yeşillikler C vitamini de dahil olmak üzere birçok besin ögesinden çok zengindir. Bu sebzeleri yeşil yapan klorofil adlı madde cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Çünkü klorofil pigmenti vücutta kolajen öncüsü olarak da adlandırılan prokolojen miktarını arttırır.  

10. Tavuk

Dana, kuzu etleri ve balık gibi, tavuk da kolajen yapmak için gereken tüm animo asitlere sahiptir. Genel olarak, et, tavuk ya da balık ile birlikte salata yediğinizde cildinizin sağlıklı görünümü için gerekli olanları vücudunuza vermiş olursunuz.

11. Sarımsak

Sarımsakta kolajenin parçalanmasını önlemeye yardımcı olan kükürt mineralinden çok zengindir. Böylelikle kolajen üretimini arttırmaya katkıda bulunur.

12. Baklagiller

Baklagiller cildinize yardımcı olacak birçok mineral ve protein içerir. Nohut özellikle kolajen sentezi için mükemmeldir çünkü çinko ve C vitamini bakımından zengindir.

13. Kaju

Sağlıklı bir atıştırmalık olan kaju çinko ve bakır içerir. Her iki mineral de vücudun kolajen oluşturma yeteneğini arttırmaya yardımcı olur.

Kolajenin cilde faydaları nelerdir?

Kolajenin yaşlanma karşıtı etkileri üzerine bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan bazılarına göre;

-Fazladan kolajen alan kadınların 4 hafta sonra plasebo alanlara göre cilt elastikiyetlerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

-Kolajen takviyesi alan kadınların 12 hafta sonra kırışıklıklarında %13 azalma olduğu ortaya konmuştur.

Kolajen sadece pürüzsüz ve esnek bir cilt için değil aynı zamanda eklem ağrılarına, kaslara ve sindirime de yardımcı olan bir bileşiktir. Bu nedenle sadece güzelliğiniz için değil genel sağlığınız için de kolajen içeren yiyeceklere beslenmenizde yer vermelisiniz.