En Çok C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? Hangi Gıdalarda C Vitamini Bulunur?
Meyve ve sebzeler C vitamini açısından en
iyi besin kaynaklarıdır. Günlük beslenmenizde çeşitli sebzeleri ve meyveleri
tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür.
En
çok C vitamini içeren gıda
hangisidir diye sorsam bu soruya pek çok kişinin vereceği cevabın portakal
olacağından eminim. Oysaki portakaldan çok daha fazla C vitamini içeren sayısız
meyve ve sebze bulunmaktadır. Aşağıda en çok C vitamini içeren besinleri listeleyeceğim
ama önce C vitamini ne işe yarar ve günlük ne kadar C vitamini almalıyız
sorularının cevaplarını yazalım.
C vitamini nedir? C vitamini ne işe yarar?
Askorbik asit olarak da adlandırılan C
vitamini suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünen vitaminler vücutta
depolanmaz ve fazla alınan C vitamini idrarla dışarı atılır. Bu sebeple C
vitamini içeren yiyeceklerin günlük olarak tüketilmesi gerekmektedir.
C vitamini vücuttaki birçok kimyasal
tepkimede görev alır. Vücutta elastan üretimini sağlayarak kemiklerin,
dişlerin, eklem ve bağ dokularının, kan damarlarının ve cildin dayanıklılığını
ve esnekliğini sağlar. C vitamini en güçlü antioksidandır.
Yağda eriyen antioksidan vitaminlerden
farklı olarak vücudun her yerine ulaşarak oksidasyonu yani yıpranmayı önler. Bu
özelliği ile pek çok kanser ve kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olur. C
vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir ve enfeksiyonlardan
vücudu korur. C vitamini, vücudun soğuk algınlığı gibi hastalıklarla
savaşmasına yardımcı olabilecek bağışıklık arttırıcı bir etkiye sahiptir.
Ayrıca C vitamini tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin
daha düşük olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
C vitamini vücutta demir emilimini
arttırarak anemi riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile günlük
olarak yeterli miktarda C vitamini alınabilir.
Aşağıdaki tabloda günlük alınması önerilen C vitamini miktarları bulunmaktadır.
19 yaşından büyük erkekler
|
90 mg.
|
19 yaşından büyük kadınlar
|
75 mg.
|
Hamileler
|
85 mg.
|
Emziren kadınlar
|
120 mg.
|
Bazı uzmanlara göre yukarıda önerilen bu
miktarlar yetersizdir. Bir bilimsel çalışmaya göre pek çok kişi için günlük C
vitamini ihtiyacı günde 200mg.’dir.
Bazı insanlar diğerlerinden daha yüksek
miktarda C vitaminine ihtiyaç duyarlar.. Örneğin sigara içen veya sigara
dumanına maruz kalan insanlar, duman kaynaklı serbest radikallerin hasarını azaltmak
için daha fazla C vitamini tüketmelidir.
Daha fazla C vitamini alımına ihtiyaç
duyan diğer gruplar şunlardır:
- yeterli meyve ve sebze yemeyen veya çok kısıtlı diyet yapan insanlar
- bağırsaklarında emilim bozukluğu olduğu içim vitaminleri ve besinleri yeterince ememeyen insanlar
- böbrek hastalığı veya kanser gibi belirli sağlık sorunları olan insanlar
En çok C vitamini içeren besinler
C vitamini sebzeler ve meyvelerde bulunan
bir vitamindir. Ancak bazı sebze ve meyveler C vitamini açısından daha iyi
kaynaklardır. Portakalın en iyi C vitamini kaynağı olduğuna ilişkin yaygın
bilgiye karşın portakaldan çok daha fazla C vitamini içeren pek çok sebze
(maydanoz, biber) ve meyve (çilek, kivi) bulunmaktadır. Pişirme işlemi C
vitaminin kaybına neden olduğundan C vitamini içeren sebze ve meyveleri çiğ
olarak tüketmelisiniz.
Hangi
besinlerde C vitamini bulunur
sorusunun en net cevapları aşağıdaki listededir. Bu listede yiyecekler ve
bunların 100 gramında bulunan C vitamini miktarları yer almaktadır.
Maydanoz – 188.9 mg.
Kırmızı Biber – 150.7 mg.
Süs biberi – 146.8 mg.
Sarı biber – 125.9 mg.
Dolmalık biber – 109.7 mg
Roka – 109..4 mg.
Brüksel lahanası -109.1 mg.
Brokoli – 107.6 mg
Dereotu – 100.9 mg.
Kara lahana – 97.2 mg
Tere – 85.4 mg.
Sivri biber – 82.8 mg.
Çarliston biber – 80.0 mg.
Rezene – 76.8 mg.
Çilek – 75.5 mg.
Isırgan otu – 74.7 mg.
Kırmızı lahana – 66.4 mg
Kızılcık – 66.2 mg.
Taş - 60.1 mg.
Ananas - 59,3 mg.
Portakal – 45.3 mg
Bu veriler Ulusal Gıda Veri Tabanından
alınmıştır.
Bu listeye ek olarak guava, papaya,
patates, greyfurt, mango, kavun, karnabahar ve limon diğer çok iyi C vitamini
kaynakları arasındadır.
Listede de görüldüğü üzere portakaldan
daha fazla C vitamini içeren 20 civarında sebze ve meyve bulunmaktadır.
Öğünlerime C vitamini nasıl ekleyebilirim?
Yukarıda sıralanan sebzeleri ve meyveleri
öğünlerinize şu şekilde ekleyebilirsiniz.
Kahvaltılar:
- Kırmızı ve yeşil biberli omlet
- Kivi veya çilekli ev yapımı yoğurt
- Taze sıkılmış portakal suyu
Öğle ve akşam yemekleri:
- Yeşillikler ve biber ağırlıklı salatalar
- Mor lahana salatası
- Az haşlanmış brokoli ya da brüksel lahanası
- Salataların hepsine bol limon sosu
- Biber dolması
Not: C vitamini içeren besinleri demir içeren gıdalar ile eşleştirmeyi unutmayın.Et yemeklerinin yanına C vitamininden
zengin salatalar tüketerek etteki demirin emilimini arttırın.