Birçok
meyveyi kabuğu ile birlikte yememiz gerektiği söylenir. Elma, armut, ayva, üzüm
ve daha pek çoklarını zaten kabuklarıyla yemeye alışkın olabilirsiniz. Pek ya
kivi? Kivi kabuğu yenir mi? Bunu hiç denediniz mi?
Kiviyi
kabuğuyla yemek fikri çok cazip görünmeyebilir. İçindeki yeşil, sulu ve tatlı
lezzet dururken neden kivinin kabuğunu yiyeyim ki diye son derece haklı bir
soru sorabilirsiniz. Ama kivi kabuğunun faydaları o kadar çok
ki bu karamsar fikrinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Kiviyi kabuğuyla
yemenin sağlığınıza pek çok ekstra yarar sağlayacağından emin olabilirsiniz.
![]() |
Kiviyi kabuğuyla yemek sağlığınız için daha faydalıdır |
Kiviyi kabuğuyla yemenin faydaları nelerdir?
Kivi
kabukları, özellikle lif, folat ve E vitamini gibi besin ögelerinden çok
zengindir.
Lif: Lifli gıdalar, bağırsaklarınızda yaşayan iyi
bakterileri besler. Yüksek lifli diyetler kalp hastalığı, kanser ve
diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur. Lif
sizi tok tutar, kilo verme çabalarınıza yardımcı olabilir ve LDL kolesterolü
doğal bir yolla düşürür.
Folat: Folat, hücre büyümesi ve bölünmesi için
özellikle önemli bir besin ögesidir. Hamilelik sırasında nöral tüp kusurlarını
önlemeye yardımcı olabilir.
E Vitamini: Bu yağda çözünen vitamin güçlü antioksidan özelliklere
sahiptir. Serbest radikallerin zararlı etkilerini önleyerek hücrelerinizin
sağlıklı kalmasına yardımcı olur. E vitamini cildinizi de güzelleştirir.
Kiviyi kabuklu yemek, sadece etli kısmını yemeye kıyasla % 50 daha fazla lif, % 32 oranında daha fazla folat ve %34 oranında daha fazla E vitamini almanızı sağlar.
Kivide bulunan antioksidan bileşiklerin çoğu kabuğundadır. Özellikle C ve E vitaminleri kivinin kabuk kısmında daha fazladır. C vitamini suda E vitamini ise yağda çözünür ve bu iki antioksidan vitamin farklı yollarla vücudunuzun tamamının korunmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, kiviyi kabuğuyla yiyerek sağlığınıza faydalarını katlamanız mümkündür
Kiviyi kabuklu yemek, sadece etli kısmını yemeye kıyasla % 50 daha fazla lif, % 32 oranında daha fazla folat ve %34 oranında daha fazla E vitamini almanızı sağlar.
Kivide bulunan antioksidan bileşiklerin çoğu kabuğundadır. Özellikle C ve E vitaminleri kivinin kabuk kısmında daha fazladır. C vitamini suda E vitamini ise yağda çözünür ve bu iki antioksidan vitamin farklı yollarla vücudunuzun tamamının korunmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, kiviyi kabuğuyla yiyerek sağlığınıza faydalarını katlamanız mümkündür
Kivi kabuğu yemek bazıları için rahatsız edici olabilir
Kivi
kabuğunun tadı buruktur ve ağızda garip bir his oluşmasına neden olabilir. Bazı
insanların ağızlarının iç kısımlarını tahriş edebilir. Bunun nedeni kivi
kabuğunda bulunan kalsiyum oksalat kristalleridir. İç kısmında daha az bulunan
bu kristaller ağzın iç dokusunda gözle görülmeyecek çiziklere neden olabilir ve
kivinin asidik tadı ile birleştiğinde acı hissi verebilir. Olgunlaşmış
kivilerde bu etki daha az görülür.
Kiviyi kabuğuyla yemek isterseniz bunlara dikkat edin
- Yeşil etli kivilerin kabukları sarı etli olanlara kıyasla daha tüylüdür. Bu yüzden gold ya da sarı kivi olarak ifade edilen kivileri tercih edin.
- Olgun ve daha küçük boyuttaki kivileri tercih edin.
- Herhangi bir kir, mikrop ya da ilaç kalıntısına karşı meyveyi iyice yıkayın.
- Eğer doğrudan yiyemiyorsanız, kiviyi kabuğuyla yemenin kolay bir yolu var. Kiviyi kabuklarıyla birlikte bir karıştırıcıya atın. Lezzetlendirmek için muz, badem sütü ve yoğurt gibi bileşenler ekleyerek keyifli bir smoothie hazırlayabilirsiniz.