Yiyecekler Uykusuzluk Yapar Mı? - FAYDALAR

Yiyecekler Uykusuzluk Yapar Mı?

Uykusuzluk, bir kişinin sağlığı ve iyiliği üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. 50 yaş üstü kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada hatalı beslenme ile uyku bozuklukları arasında bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Uykusuzluk dünyanın her yerindeki birçok insanı etkiler. ABD Ulusal Uyku Vakfı'na göre insanların %40’ı kadarı her yıl bazı uykusuzluk belirtileri yaşamaktadır.


Yiyecekler Uykusuzluk Yapar Mı?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre kısa uyku süresi ve uyku bozuklukları kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve depresyon gibi bir çok hastalıkla ilişkilidir.

Bu nedenle, uzmanlar olası tüm nedenleri belirlemeye çalışarak uykusuzluk ve diğer uyku bozukluklarını önlemenin veya tedavi etmenin yollarını aramaktadır.

Mevcut araştırmalar, bu gerçeğe dikkat çekmiştir. Beslenme bir kişinin uyku kalitesini etkileyebileceğini göstermişti. Şimdi, Columbia, New York Şehri'nde bulunan Vagelos Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Koleji'nden yeni bir araştırma, rafine karbonhidratlardan zengin bir beslenmenin - özellikle ilave şekerler - daha yüksek bir uykusuzluk riski ile bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Araştırma, bu durumun en azından 50 yaş ve üstü kadınlarda geçerli olduğunu ortaya koyuyor.


Araştırmacılara göre "uykusuzluk sıklıkla bilişsel davranışsal terapiler ve ilaçlar ile tedavi edilir, ancak bu hem pahalı ya yan etkileri olabilen bir yöntemdir." Ancakyine araştırmacılara göre , “uykusuzluğa yol açan diğer faktörleri tanımlayarak, daha az potansiyel yan etkiye sahip basit ve düşük maliyetli yöntemler bulunabilir”

Beslenme uykuyu nasıl etkiler?

Çalışmada 50-79 yaş grubundan 50 binin üzerindeki kadının verileri değerlendirilmiştir.
Araştırmacılar, beslenme tercihleri ile uykusuzluk riski arasında gerçekten bir bağlantı olup olmadığını anlamak için, farklı beslenme alışkanlıkları ve uyku bozuklukları arasında herhangi bir ilişki aradılar.

Araştırmacılar daha yüksek bir uykusuzluk riski ile rafine karbonhidratlar bakımından zengin bir diyet arasında bir bağlantı buldu. Buna şeker, gazlı içecekler, beyaz pirinç ve beyaz ekmek içeren yiyecekler dahildir.


Araştırmacılar, analizlerinden rafine karbonhidrat tüketiminin uykusuzluğa yol açıp açmadığı veya uykusuzluk yaşayan insanların rafine karbonhidrat, özellikle de şekerli gıdalar tüketme ihtimalinin yüksek olmadığı konusunda dikkat çekiyorlar.


Bununla birlikte, uyku bozulmalarına neden olan ilave şekerleri açıklayabilecek olası bir mekanizmanın olduğuna işaret ediyorlar.

Araştırmacılar bunu "Kan şekeri hızlı bir şekilde yükseldiğinde, vücudunuz insülini serbest bırakarak tepki verir ve kan şekerinde ortaya çıkan düşüş, uykuya müdahale edebilecek adrenalin ve kortizol gibi hormonların salınımına neden olabilir" diye açıklıyor.

Meyve neden uykuyu etkilemez

Çalışmayı yürütenler ayrıca, şeker içeren tüm yiyeceklerin neden aynı etkiye yol açmayacağını da açıklar. Doğal olarak şeker içeren meyvelerin ve sebzelerin, kan şekeri seviyesini, ilave şeker içeren yiyecekler kadar hızlı bir şekilde yükseltmesi pek mümkün değildir.

Bunun nedeni, bu doğal gıdaların aynı zamanda lif bakımından da yüksek olmasıdır, bu da vücudun şekeri daha yavaş emdiği ve kan şekeri seviyesindeki yükselmeyi önlediği anlamına gelir.


Nitekim, sebze ve meyve bakımından zengin beslenip ancak meyve suları tüketmeyen kadın katılımcıların artan uykusuzluk riskinin olmadığı belirlenmiştir.