Potasyum Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri - FAYDALAR

Potasyum Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri

Potasyum düşüklüğü, potasyum eksikliğine bağlı gelişir ve tıp dilinde hipokalemi olarak adlandırılır. Potasyum düşüklüğü, potasyum düzeyinin kan dolaşımında normalden daha az olması durumudur. Potasyum, vücudunuzda birçok rolü olan önemli bir mineraldir. Kas kasılmalarını düzenlemeye, sağlıklı sinir fonksiyonunu korumaya ve sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Kalbin sağlıklı bir şekilde atmasında potasyum önemli bir rol oynar.

Normal kan potasyum düzeyi 1 litre kanda 3.6 ile 5.2 milimol arasında olmalıdır. Kanda potasyum düzeyinin çok düşük olması (2.5 mmol/l) yaşamı tehdit edebilir ve acil tıbbi müdahaleyi gerektirebilir.

Potasyum eksikliğinin nedenleri

Potasyum düşüklüğünün pek çok nedeni olabilir. Potasyum düşüklüğünün en sık görüldüğü durum diüretik (vücuttan sıvı atan) ilaçların kullanımına bağlı olarak olur. Bu ilaçlar idrar yoluyla vücuttan potasyumun atılmasını sağlar. Kusma ya da ishale bağlı olarak ta potasyum eksikliği oluşabilir. Beslenmede yetersiz potasyum alımına bağlı potasyum eksikliği çok nadirdir.

Aşağıdaki durumlarda potasyum eksikliği oluşabilir:
·                    Kronik böbrek hastalıkları
·                    Diyabetik ketoasidoz
·                    İshal
·                    Kusma
·                    Aşırı alkol kullanımı
·                    Aşırı laksatif kullanımı
·                    Aşırı terleme
·                    Aşırı kafein ve meyan kökü kullanımı
·                    Folik asit eksikliği
·                    Magnezyum eksikliği
·                    Reçeteli ya da reçetesiz satılan diüretik ilaçlar
·                    Primer aldosternodizm (conn sendromu)
·                    Bazı antibiyotikler
·                    Blumia gibi beslenme bozuklukları
·                    Hipertiroidi

Potasyum eksikliği belirtileri

Kandaki potasyum düzeylerine bir hastalık ya da diüretik ilaç kullanımı durumunda bakılır. Potasyum eksikliğinde sadece kas krampı gibi tek bir belirtiden ziyade birden çok belirti gözlemlenir.
Potasyum düşüklüğü belirtileri şunlar olabilir:

1. Güçsüzlük:

Potasyum eksikliği, kol ve bacaklardakiler de dahil olmak üzere vücuttaki kasları etkileyebilir ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir.
Bir kişi ter yoluyla potasyum kaybeder, bu nedenle yoğun fiziksel aktiviteden veya sıcak bir iklimde yaşamaktan kaynaklı terlemeler genellikle kas güçsüzlüğüne neden olabilir.

2. Yorgunluk:

Potasyum, vücudun tüm hücrelerinde ve dokularında bulunan temel bir besindir. Potasyum seviyeleri düştüğünde, birçok vücut fonksiyonu önemli ölçüde etkilenebilir, düşük enerji seviyelerine ve hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğa yol açabilir.

3. Kas krampları:

Kas krampları, kasların ani, kontrolsüz kasılmalarıdır.
Kandaki potasyum seviyeleri düşük olduğunda ortaya çıkabilir. Kas hücreleri içinde potasyum, beyinden kasılmaları uyaran sinyalleri iletmeye yardımcı olur. Ayrıca kas hücrelerinden dışarı çıkarak bu kasılmaların sona ermesinde rol oynar.
Kan potasyum seviyeleri düşük olduğunda, beyniniz bu sinyalleri etkili bir şekilde aktaramaz. Bu durumda kas krampları gibi daha uzun süreli kasılmalara neden olur.

4. Kabızlık:

Potasyum, beyinden kaslara mesaj aktarmada ve kas kasılmalarını düzenlemede önemli bir rol oynar. Düşük potasyum seviyeleri bağırsaklardaki kasları etkileyebilir, bu da yiyecek ve atık geçişini yavaşlatabilir. Bağırsaklar üzerindeki bu etki kabızlığa ve şişkinliğe neden olabilir.

5. Karıncalanma ve uyuşma:

Potasyum eksikliği olanlar kalıcı karıncalanma ve uyuşma yaşayabilirler.
Bu duruma parestezi denir ve genellikle ellerde, kollarda, bacaklarda ve ayaklarda görülür.

Potasyum sağlıklı sinir fonksiyonu için önemlidir. Düşük kan seviyesi potasyum sinir sinyallerini zayıflatabilir ve bu da karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir.Bazen bu semptomları yaşamak zararsız olsa da, kalıcı karıncalanma ve uyuşma, altta yatan bir hastalığın işareti olabilir. Kalıcı parestezi yaşıyorsanız, doktora danışmanak en iyi yoldur.

6. Yüksek tansiyon:

Düşük potasyum seviyeleri, özellikle yüksek sodyum veya tuz alımı olan kişilerde kan basıncında artışa neden olabilir. Potasyum, bir kişinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olan kan damarlarını gevşetmede önemli bir role sahiptir.
Potasyum ayrıca vücuttaki sodyum seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Sodyumdan zengin bir diyet, yüksek tansiyonun yaygın nedenidir. Doktorlar genellikle yüksek tansiyonu olan kişilerin sodyum alımını azaltmasını ve potasyum alımını arttırmasını önerir.

7. Çarpıntı:

Kalbinizin aniden daha sert, daha hızlı attığını hiç fark ettiniz mi?
Bu duygu kalp çarpıntısı olarak bilinir ve genellikle stres veya kaygı ile bağlantılıdır. Bununla birlikte, kalp çarpıntısı da potasyum eksikliğinin bir işareti olabilir.

Bunun nedeni, kalp hücrelerine potasyum akışının kalp atışınızı düzenlemenize yardımcı olmasıdır. Düşük kan potasyum seviyeleri bu akışı değiştirerek kalp çarpıntısına neden olur.

8. Nefes Alma Zorlukları

Şiddetli potasyum eksikliği nefes almada zorluklara neden olabilir. Çünkü potasyum, akciğerleri kasılmaya ve genişlemeye teşvik eden sinyalleri iletmeye yardımcı olur.
Kan potasyum seviyeleri ciddi şekilde düşük olduğunda, akciğerleriniz genişlemeyebilir ve düzgün bir şekilde kasılmayabilir. Bu durumda nefes darlığı oluşur.

Ayrıca, düşük kan potasyumu kalbin anormal şekilde atmasına neden olabileceği için nefes darlığına neden olabilir. Bu, kalbinizden vücudunuzun geri kalanına daha az kan pompalandığı anlamına gelir.

Kan vücuda oksijen verir, bu nedenle değişen kan akışı nefes darlığına neden olabilir.

9. Ruh Hali Değişiklikleri

Potasyum eksikliği aynı zamanda ruh hali değişiklikleri ve zihinsel yorgunluk ile de ilişkilendirilmiştir.
Düşük kan potasyum seviyeleri, beyin fonksiyonunun korunmasına yardımcı olan sinyalleri bozabilir. 

Örneğin, bir çalışma zihinsel bozukluğu olan hastaların% 20'sinde potasyum eksikliği olduğunu belirlenmiştir. Bununla birlikte, potasyum eksikliği ve ruh hali alanında sınırlı kanıt vardır. Herhangi bir öneri yapmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bunların dışında; aşırı idrara çıkma ve aşırı susama da potasyum düşüklüğünde görülebilen belirtiler arasındadır.

Potasyum düşüklüğü tedavisi

Potasyum düzeyiniz düşük ise bunu doktorunuzla konuşmalısınız. Bu durumda varsa kullandığınız ilaçlarda değişikliğe gidilebilir ya da buna neden olan sağlık sorunu belirlenerek tedavisine başlanabilir. Eğer az düzeyde potasyum düşüklüğü belirlendi ise potasyum tavkiyesi önerilir. Ağır potasyum eksikliğinde ise damardan potasyum verilebilir.

Potasyumdan zengin besinler

Potasyumdan zengin besinlerden daha çok yiyerek potasyum eksikliğini önleyebilir ya da tedaviye yardımcı olabilirsiniz. 

Muz en iyi potasyum kaynaklarından biridir.

Potasyum eksikliğini gidermek için şu besinleri yiyin

·                    Kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incir
·                    Nohut
·                    Patates
·                    Mercimek, badem, fındık ve antep fıstığı
·                    Avokado, muz, portakal, kivi
·                    Ispanak, domates, maydanoz
·                    Süt
·                    Kırmızı et, tavuk ve balıklar