Mercimeğin faydaları
Mercimek, bitkisel besin kaynakları arasında en yoğun protein içeren yiyecek olması nedeniyle özeldir. Proteinden zengin oluşunun yanı sıra demir, diyet lifi ve folik asit için de harika bir kaynaktır. Mercimeğin sağlığa faydaları arasında sindirim sistemini düzenleme, diyabet ve kanser hastalıklarına karşı koruma, damar tıkanıklığını ve kansızlığı giderme ile sinir sistemini destekleme bulunmaktadır. Yüksek folik asit içeriği ile özellikle hamileler için faydalı bir besindir.
Mercimeğin; siyah, kırmızı, yeşil, sarı ve kahverengi türleri de dâhil
olmak üzere onlarca çeşidi bulunmaktadır. Bu türler birbirine yakın besin
değerlerine sahiptir. Özellikle Asya mutfaklarında yaygın bir şekilde
kullanılır. Dünya genelinde de vejetaryenlerin vazgeçilmez besinidir çünkü
protein ihtiyacını karşılamada idealdir.
Mercimeğin besin değerleri
Mercimek düşük kalorili bir besindir. 200 gram pişmiş mercimek
230 kalori içerir. Düşük kalorisine rağmen bu miktardaki mercimek günlük
ihtiyacınız olan aşağıdaki besin ögelerinin önemli bir kısmını karşılar.
Folat (folik asit) %90
Lif %64
Bakır %56
Fosfor %51
Manganez %49
Demir %37
Protein %36
B1 vitamini %28
B5 vitamini %25
Çinko % 23
B6 vitamini %21
Potasyum %21
Mercimek bunların yan sıra fitokimyasallar ve fenoller içerir. Bu
bileşiklerin de insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Mercimeğin faydaları
Sindirimi düzenler
Mercimek en lifli besinlerden biridir. Hem çözünen hem de çözünmez lif içerir. Çözünen lifler bağırsaklarda jelsi bir yapı oluşturur ve kolesterolün vücuttan atılmasını sağlar. Çözünmez lifler ise dışkıya hacim kazandırır ve kabızlığı önler. Bu tür lifler hassas bağırsak sendromu gibi hastalıkların gelişimini önlemeye de yardımcı olurlar.
Kalp damar hastalıklarından korur
Pek çok araştırma lifli
besinlerin kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu
göstermiştir. Mercimekteki çözünen lifler kan kolesterol düzeylerini düşürür. Ayrıca
magnezyum ve folat gibi kalp sağlığına iyi gelen besin ögelerinden de
zengindir. Folat, kalp hastalıkları için bir risk faktörü olan homosistein
düzeylerini düşürür. Magnezyum ise kan
akışını hızlandırır, oksijenin ve ve besin ögelerinin vücuda yayılmasına
yardımcı olur.
İçeriğindeki lifler sayesinde sindirimi
yavaşlatarak kan şekerini dengeli bir hale getirir. Bu faydası özellikle
diyabet, insülin direnci ve hipoglisemi durumlarında yardımcı olur.
İçeriğindeki kompleks karbonhidratlar vücutta
enerjinin dengeli kullanımını sağlar. Ani enerji kayıpları yaşanmaz. Mercimek
aynı zamanda enerji üretimi ve metabolizmasında çok etkili olan ve vücutta
oksijenin taşınmasını sağlayan demirden oldukça zengindir.
Protein ve lif zengini olan mercimek
düşük kalorisiyle de zayıflama programlarının vazgeçmez besinlerinden biridir.
Kalıcı tokluk sağlayarak erken acıkmanızı engeller.
Pek çok kişi sodyumdan zengin ama potasyumdan
fakir bir beslenme içindedir. Bu iki mineralin vücuttaki dengesinin korunması
gerekir aksi halde beyin ve kalp de dahil olmak üzere tüm vücut sistemlerinin
çalışma düzeni bozulur. İyi bir potasyum kaynağı olan mercimek bu dengenin
korunmasına yardımcı olacaktır.
En bilinen kansızlık türü demir eksikliğine bağlı olandır. Mercimek
çok iyi bir demir kaynağı olması sebebiyle demir eksikliği anemisi riskinizi
azaltır. Aneminin bir başka türü ise folik asit eksikliğinden gelişmektedir.
Mercimek folik asit için de süper bir besindir. Mercimekteki demirin emilimini
arttırmak için C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketilmelidir. Örneğin mercimek
çorbasına bol limon sıkmak, mercimekteki demirin emilimini arttıracaktır.
Uyarılar
Mercimeğin sağlığa pek çok faydası olmakla birlik bazı olumsuz
yanları da bulunmaktadır
- Mercimek tıpkı diğer bakliyatlar gibi bağırsaklarda gaz yapabilir. Gaz oluşumunu azaltmak için pişirmeden önce çok iyi yıkamak ve suda bekletmek işe yarayabilir.
- Mercimek oksalat bileşikler içerir. Bu oksalat bileşikler böbrek taşı oluşumuna neden olurlar. Eğer böbrek taşı sorununuz varsa mercimek iyi bir besin tercihi olmayabilir.
- Aşırı proteinli beslenildiğinde proteinlerin parçalanması sonucu oluşan atık maddeler böbrekler ve idrar yoluyla atılır. Sürekli proteinden zengin beslenmek uzun vadede böbreklere zarar verebilir.