Şarap Glutensiz Mi Yoksa Şarapta Gluten Var Mı? - FAYDALAR

Şarap Glutensiz Mi Yoksa Şarapta Gluten Var Mı?

Bir kadeh şarap stres düzeylerinizi azaltmaya ve yemeğinizin tadını artırmaya yardımcı olabilir. Ama binlerce yıldır tüketilen bu içecek sağlığınız için bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Şarap şeker içerir, alkol içeriği ile vücudu susuz bırakır ve kalori kısıtlaması olan diyetler için genellikle uygun değildir. Peki; kırmızı, pembe ya da beyaz şarapta gluten var mıdır? 

Uzmanlara göre genel olarak şarap glutensizdir ancak bunu %100 olarak ifade etmemiz de mümkün değildir. Şarap neden glutensiz olmayabilir? Yazımızı okumaya devam edin.


İlk olarak, glutenin ne olduğunu bir hatırlayalım: Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Bazı insanlar glutene karşı hassastır veya glutene karşı toleranssızdır, yani gluten içeren yiyecekleri tükettiklerinde karın veya eklem ağrıları gibi belirtiler yaşayabilirler. Glutenin ince bağırsağa saldırdığı ve şişkinlik, yorgunluk ve kilo kaybı gibi ağrılı belirtilere neden olabileceği bir otoimmün bozukluk olan çölyak hastalığı olan kişiler için de gluten tüketimi önemli bir sorundur. 

Şarap gluten içerir mi? Şarapta Gluten Var mı?

Şarap genel olarak üzümden yapılır. Üzüm glutensizdir ve fermantasyon işlemi de gluten içermez. Yine de glutenin şaraba karışabileceği ve şişenin içine girebileceği bir yol vardır.

Şarap üretiminde, şaraplar arıtma ya da berraklaştırma adı verilen bir süreçten geçerler. Bu işlem sırasında, arıtma maddeleri şarapta istenmeyen parçacıklar ve tortu ile bağlanır, bu daha sonra süzülebilir, böylece şarap daha berrak bir hal alır. Ancak şarap üretilirken yapılan arıtma ve berraklaştırma işleminde üreticilerin kullandığı artıma maddelerinde glüten bulunabilir. Bu glutenin az da olsa bir kısmı şaraba karışabilir ve kontamine olan şarap bu şekilde şişelenebilir. Gluten alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler için bu şaraplar potansiyel olarak zararlı olabilir. 
ABD’de yapılan çalışmalarda piyasadaki şarapların içindeki gluten miktarının 20 pmm (milyonda 20)’den az olduğu belirlenmiştir. Br yiyecek ve ya içeceğin glutensiz olarak etiketlenebilmesi için 20 pmm’den az gluten içermesi gerekir. Ve bu nedenle şaraplar glutensiz olarak etiketlenebilmektedir.

Glutene karşı hassasiyeti olan pek çok kişi için şarapta bulunan bu çok az miktardaki gluten onların sağlığını etkilemez. Ancak çölyak hastalığı gibi glutene son derece duyarlı olan kişilerin şarap içerken çok daha dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir. Daha önce içilmeyen bir şarap içilecekse çok az miktarlarda tüketerek onu sınava tabi tutmak ve etkilerine bakmak en uygun olandır. 

Şarap etiketlerinde içeriğindeki gluten miktarları belirtilmediği için hangi şarapta ne kadar gluten olduğunu bilmek mümkün değildir. Bu yüzden ancak deneme yoluyla sizin için uygun şarapları belirleyebilirsiniz. Şarap genel olarak üzümden yapılır. Üzüm glutensizdir ve fermantasyon işlemi de gluten içermez. Yine de glutenin şaraba karışabileceği ve şişenin içine girebileceği bir yol vardır.