Yeşil fasulye olarak da bilinen taze fasulye yaz aylarının en
sevilen sebzelerinden biridir. İyi bir karbonhidrat, protein, lif ve mikro
besin kaynağıdır. Çok az yağ, kolesterol, sodyum veya şeker içeren taze fasulye
beslenmede bulundurulması gereken sağlıklı bir gıdadır.
Bu yazımızda taze fasulyenin besin değerleri ve sağlığa
faydaları hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir.
![]() |
| Taze fasulye kalbe faydalıdır |
Taze Fasulye Besin Değerleri
Kalori: 31
Yağ: 0,5g
Sodyum: 6 mg
Karbonhidratlar: 7g
Lif: 2,7 g
Şeker: 3.3g
Protein: 1.8
g
Taze Fasulyenin Karbonhidrat Değeri
Yeşil fasulye iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bir porsiyon
taze fasulyede 4 gram
nişasta vardır. Nişasta vücuda hızlı enerji sağlar. Buna ek olarak, bir
porsiyon yeşil fasulye tükettiğinizde neredeyse 3 gram lif almış olursunuz.
Lif, kan şekerini stabilize etmeye, tokluğu artırmaya ve sindirim sağlığını
iyileştirmeye yardımcı olur.
Yeşil fasulye glisemik indeksi (GI) 32'dir. GI değeri 55 veya daha düşük olan gıdalar
düşük glisemik olarak kabul edilir. Yeşil fasulyelerin glisemik yükü ise
yaklaşık 1’dir ve dolayısyla çok düşüktür. Glisemik yük, yiyeceklerin kan
şekeriniz üzerindeki etkisini tahmin etmek için belirli bir yiyecek veya
içeceğin servis büyüklüğünü dikkate alır. Kan şekeri üzerindeki etkilerine bakarak
gıdaları seçen insanlar için sadece glisemik indeks verilerini kullanmaktan
daha yararlı olduğu düşünülmektedir.
Taze Fasulyenin Yağ Değeri
Yeşil fasulyede neredeyse hiç yağ yoktur. Bununla birlikte,
yeşil fasulyeyi hazırlama şeklinizin yağ içeriğini etkilediğini unutmayın. Hazırlarken
kullanacağınız yağ miktarını azaltarak daha düşük kalorili bir yemek
hazırlamayı tercih edin.
Taze Fasulyenin Protein Değeri
-sağlıklı kemikler
-saç
-organlar
-kaslar
-bağışıklık sistemi için faydalıdır.
Bitkisel proteinler tam
protein değildir; yani vücudunuzun ihtiyaç duyduğu amino asitlerden en az
birine sahip değillerdir. Ancak bitki proteinleri yine de çok faydalıdır. Tam
proteinler oluşturmak için gün boyunca diğer proteinlerle birleştirilebilirler.
Taze Fasulyenin Vitamin ve Mineral Değerleri
Taze fasulye, folat dahil olmak üzere birçok temel vitamin
içerir. 100 gram
çiğ yeşil fasulye, günlük önerilen değerin yaklaşık yüzde 10'u olan 33
mikrogram (mcg) folat içerir. Folat, nöral tüp ve diğer doğum kusurlarını
önlemeye yardımcı olan bir B vitaminidir.
C Vitamini
Çiğ yeşil fasulye iyi bir C vitamini kaynağıdır. 100 gramı
12.2 mg C vitamini içerir, günlük önerilen değerin yaklaşık yüzde 25'ine denk
düşer. C vitamini, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan bir
antioksidandır. Ayrıca kolajen üretimi için gereklidir ve cildinizi oksidatif
strese karşı korumada faydalı olur.
A Vitamini
Diğer Vitaminler
K vitamini: 43 mcg
Tiamin: 0.1 mg
Niasin: 0.7 mg
B-6 vitamini: 0.14 mg
E vitamini: 0.41 mg
Mineraller
Yeşil fasulye iyi bir mineral kaynağıdır, özellikle de manganez
açısından... Bu temel mineral metabolizmanızı destekler ve antioksidan özelliklere
sahiptir. Ayrıca kemik sağlığını destekler ve yaraların iyileşmesini destekler.
Kalsiyum: 37 mg
Demir: 1.03 mg
Magnezyum: 25 mg
Fosfor: 38 mg
Potasyum: 211 mg
Çinko: 0.24 mg
Taze Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
Yeşil fasulye, düşük kalorisi ve zengin besin içeriği ile
sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Taze fasuyle yemenin faydaları arasında
şunlar bulunmaktadır:
Beyin Fonksiyonunu Destekler
Yeşil fasulye içinde bulunan B vitaminleri, kandaki
homosistein adı verilen bir bileşiğin daha düşük seviyelere inmesine yardımcı
olabilir. Yüksek homosistein seviyeleri bilişsel işlevi bozabilir.
Hücre Hasarını Onarır
Yeşil fasulye içindeki C vitamini (L-askorbik asit) çeşitli
faydalar sağlar. Vitamin, vücudunuzdaki hücreleri serbest radikal hasarından
korumak için bir antioksidan görevi görür. C vitamini ayrıca kolajen üretimini
arttırır, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir ve vücudunuzun sağlıklı bir vücut
için gerekli ve önemli bir mineral olan demiri emmesine katkı sağlar.
Kemikleri Güçlü Tutar
K vitamini kan pıhtılaşması için gereklidir ve kemik
sağlığının korunmasına yardımcı olur. K vitamini eksikliği sizi osteoporoz için
daha fazla riske sokabilir. Günlük K vitamini ihtiyacınızın % 20'sinden
fazlasını yeşil fasulye ile karşılayabilirsiniz.
Kalbi Korur
Taze fasulye kolesterol içermez, yağ ve sodyum içeriği ise
son derece düşüktür. Kolesterol , yağ ve sodyum kalbe zarar verebilen besin
maddeleridir. Diğer yandan yeşil fasulye iyi bir lif kaynağıdır. Lifli
besinler; kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesine ve vücutta iltihabın
azaltılmasına yardımcı olarak kalbin korunmasında rol alır.
FODMAP'lerden Düşüktür
Fermente edilebilir oligo-, di-, mono-sakaritler ve
polioller (FODMAP olarak da bilinir) birçok gıdada bulunan bir tür
karbonhidrattır. FODMAP'lerde düşük bir diyet, irritabl bağırsak sendromu (IBS)
ve Crohn hastalığı semptomlarına yardımcı olabilir. FODMAP diyetinde taze fasulye
tüketimine izin verilir.
Taze Fasulyenin Zararları
Yeşil fasulye hemen herkes için çok faydalı bir besin
olmasına rağmen bazıları için tüketilmesi önerilmeyebilir. Kan pıhtılaşmasına
yardımcı olan K vitamini içerdiğinden, bazı kan inceltici ilaçları kullanan kişilerin
yeşil fasulye tüketme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Eğer kan inceltici
ilaç kullanıyorsanız, doktorunuzla diyetiniz, özellikle yeşil sebze tüketiminiz
hakkında konuşun.
