Düşük Potasyumlu Diyette Beslenme Nasıl Olmalıdır? - FAYDALAR

Düşük Potasyumlu Diyette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İnsanların büyük bir kısmı beslenmeyle yeterli potasyum alamaz. Bu yüzden çoğunluğun yapması gereken, kasların ve sinirlerin çalışmasına yardımcı olmak için daha çok potasyum içeren besinlere odaklanmaktır.

Ancak bazı insanlar için kan potasyum seviyeleri tehlikeli olacak kadar yükselebilir. Bu durum, özellikle kronik böbrek hastalığı olanlar için geçerlidir. Çünkü bu kişilerin böbrekleri potasyum düzeylerini düzenleyecek kadar iyi çalışamamaktadır. Ayrıca ACE inhibitörleri gibi kalp hastalıklarının tedavisi için kullanılan ilaçlar potasyum seviyeleri yükseltebilir ve bu kişiler de düşük potasyumlu diyet uygulamak durumunda kalabilir. 



Kanda normalden daha yüksek olan potasyum düzeylerine hiperkalemi denir. Yüksek potasyum düzeylerinde kalp ritmi bozulabilir, kalp çarpıntısına, kalp krizine ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle hiperkalemi sorunu olan kişileri sağlıklı tutmak için düşük potasyum diyeti önerilebilir.

Düşük potasyum diyetinde beslenme nasıldır?

Düşük potasyum diyeti bazı gıdaların beslenmeden çıkarılmasını ya da sınırlı tüketimini gerektirir. Bu nedenle bir diyetisyen tarafından hazırlanmış olan diyet programına dikkatlice uyulması önerilir.Önerilecek beslenme programı kişinin kanındaki potasyum düzeylerine göre belirlenir.

Desilitre kan başına 3.5 ila 5 miligram potasyum seviyesinin güvenli olduğu düşünülmektedir. 5.1 ila 6 mg / dl arasına yükseldiğinde dikkatli olunmalıdır ve 6'dan yüksek ise tehlikenin boyutu artmaktadır. Kişilerin potasyum seviyesi 5 mg / dl'ye ulaştığında, düşük potasyumlu diyete başlanmalıdır. Düşük potasyum diyeti; meyveler ve sebzeler başta olmak üzere bir dizi yiyecek hakkında seçici olmak anlamına gelir.

Potasyumu düşürmek için ne yemeli ne yememeli?

Düşük potasyum diyetinde meyveler

Meyveler genellikle iyi potasyum kaynakları oldukları için diyette oldukça kısıtlanması önerilir. Bazı meyveler potasyum bakımından daha zengin oldukları için bunların diyetten çıkarılması gerekebilir.

Sağlıklı bireyler için günde 3.500 mg ila 4.500 mg potasyum önerilirken potasyumun kısıtlı olduğu diyette günde yaklaşık 2.000 mg uygun kabul edilir. Bununla birlikte kişinin değerlerine bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterebilir.
Muz en iyi potasyum kaynağı meyve olarak tanınır. Muzla birlikte portakal, papaya, kavun, kayısı ve kuru üzüm gibi meyveler de potasyum bakımından zengindir. Bu meyvelerin yanı sıra bunların suları da diyette kısıtlanmalıdır. Ayrıca avokado ve domates de yüksek potasyum içerir. Nispeten daha düşük potasyum bulunan çilek, karpuz ve elma diyetinizde bulunabilir.

Sebzeler
Potasyum açısından zengin olan sebzeler arasında tatlı patates, patates, enginar, kuşkonmaz, lahana, pancar, brüksel lahanası, brokoli, ıspanak ve bamya bulunmaktadır.
Nispeten düşük potasyum içeren sebzeler arasında yeşil fasulye, bezelye, salatalık, patlıcan ve biber bulunmaktadır.

Yağlı tohumlar ve protein

Badem, yer fıstığı, fındık, Brezilya cevizi ve kaju potasyum bakımından zengindir.
Hayvansal protein kaynakları olan kırmızı et, kümes hayvanlarının etleri ve yumurta orta düzeyde potasyum bulunur. Kararında tüketilebilir. Balık başka bir iyi protein kaynağı olsa da, ton balığı gibi bazı yağlı balıklar yüksek potasyum içerebilir.

Çikolata

Ne yazık ki çikolata da yüksek potasyum bulunur. Çikolata canınız çekerse bir küçük parça ile sınırlanması gerekmektedir.

Süt ürünleri

İnek sütünde potasyum oldukça yüksektir. Bir bardak süt 350 ila 380 mg potasyum içerir. Bu nedenle düşük potasyum diyeti uygulayanlar, peynir ve yoğurt da dahil olmak üzere ne kadar süt ve süt ürünü tükettiğini dikkatlice sınırlamalıdır.

Uzman desteği alınmalı

Düşük potasyumlu diyet uygulamak kişinin tek başına yönetebileceği bir durum olamayabilir. Ve herkese uyan tek bir düşük potasyum diyeti yoktur. Bu nedenle özellikle başlangıçta bir uzman diyetisyenin hazırladığı diyet programına uyulmalıdır. Diyetisyen sağlık durumuna, kullanılan ilaçlara, kişinin beslenme tercihlerine ve bütçesine uygun bir program hazırlayacaktır.