Elmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Elmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?


Dünya genelinde en çok ekimi yapılan ve tüketilen meyvelerin başında gelmekte olan elmanın sağlığa sayısız faydaları olduğu bilimsel çalışmalarda kanıtlamıştır. Bazı kaynaklara göre mucize gıda olarak gösterilen elma antioksidanlar, flavonoidler ve diyet lifinden zengin bir besindir. Bu besin bileşikleri sayesinde kanser, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltığına ilişkin veriler bulunmaktadır. Aşağıdaki yazımızda elmanın faydalarını ve hangi hastalıklara iyi geldiğini sizler için detaylı bir şekilde mercek altına aldık.


Elmanın besin değerleri

Elmada yağ, kolesterol ve sodyum neredeyse hiç yoktur. Buna karşılık;
C vitamin içerir. C vitamini suda eriyen bir antioksidan vitamindir ve bu özelliği ile vücudun en ücra yerlerindeki hücrelere kadar ulaşarak serbest radikallerden hücre ve dokuları korur. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncinin arttırılmasında rol alır.
B grubu vitaminlerden ve özellikle riboflavin, tiamin, ve B-6 vitamininden zengindir. Bu vitaminler sinir sisteminin korunmasında ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkilidirler.
Elma diyet lifinden zengindir. Liften zengin beslenme bağırsak sağlığınızı korur. Kanda kolesterolün yükselmesini önler ve kalıcı tokluk sağlamaya yardımcı olur.
Elma, fitokimyasallar içerir. Bu fitokimyasallar yani bitkisel bileşikler serbest radikallerin zararlı etkilerinden vücudun korunmasını sağlar.
Elma mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. İçeriğinde kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi vücut için gerekli olan mineralleri barındırır.
100 gram kabuklu elma için besin değerleri
Enerji - 52 kcal
Karbonhidratlar - 13.81 gr
Yağ - 0.17 gr
Protein - 0.26 g
Su - 85.56 gr
Sodyum - 1 mg
Beta-karoten - 27 ug
Lutein ve zeaksantin - 29 ug
Tiamin (B1 vitamini) - 0.017 mg
A vitamini eşdeğer - 3 ug
Riboflavin (B2 vitamini) - 0.026 mg
Niasin (B3 vitamini) - 0.091 mg
Pantotenik asit (B5 vitamini) - 0.061 mg
B6 Vitamini - 0.041 mg
Folat (B9 vitamini) - 3 ug
C vitamini - 4.6 mg
E vitamini - 0.18 mg
K vitamini - 2.2 ug
Kalsiyum - 6 mg
Demir - 0.12 mg
Magnezyum - 5 mg
Manganez - 0.035 mg
Fosfor - 11 mg
Potasyum - 107 mg

Elmanın faydaları

Yapılan bilimsel araştırmalara göre elma tüketimi aşağıdaki sağlık sorunlarının önlenmesinde yararlı olmaktadır ve beslenmeye elmanın dahil edilmesi önerilmektedir.
Kanser riskini azaltır
Elmada bulunan triterpenoidler adlı bileşiklerin meme, karaciğer ve kolon kanserlerinde kanserli hücrelerin büyümesini önleyici etkisi Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından tespit edilmiştir. Bir başka araştırmada ise flavanolden zengin olan elmanın prostat kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmaya göre elma tüketenlerde prostat kanseri riski %23 daha düşük düzeydedir.
Nörolojik sağlığa iyi gelir
Elma tüketmek nörolojik sağlığa iyi gelmektedir. Quebec Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre elmada bulunan quercetin adlı antioksidan nöronların oksidasyon ve iltihaplanmaya bağlı ölümlerini önlemektedir. Quercetinin özellikle stresli dönemlerde bağışıklığı koruyucu etkisi de bilinmektedir.
Elma bunamayı önler
Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmaya göre elma tüketimi nöron hücrelerinin korunmasını sağlayarak demans ve Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Elma kilo vermeye yardımcıdır
Elmanın faydalarından bir diğeri zayıflamaya yardımcı olmasıdır. 
Elma lif ve su bakımından zengindir ve tokluk hissini arttırır.
Bir çalışmada, yemekten önce elma dilimleri yiyen insanların yemeyenlere kıyasla doygunluk hislerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Aynı çalışmada, yemeğe elma dilimleri ile başlayanların diğerlerine oranla ortalama 200 daha az kalori yedikleri ortaya konmuştur.
50 kilolu kadın ile yapılan 10 haftalık bir başka çalışmada, elma yiyen katılımcılar, benzer kalori ve lif içeriğine sahip yulaflı kurabiyeleri yiyenlere kıyasla ortalama 1 kg vermişler ve toplamda daha az kalori almışlardır.
Araştırmacılar, elmanın daha az kalorili olmasına karşın lifli olması nedeniyle sindirim sisteminde hacim sağladığı ve doygunluğu arttırdığını söylüyorlar.
Felç riskini azaltır
Yaklaşık 10.000 kişinin 28 yıl süresince değerlendirildiği bir çalışmaya göre en çok elma tüketenler en düşük felç (inme) riski taşıyanlardır.
Kötü kolesterol düzeylerini düşürür
Yaşlı kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre her gün elma tüketenlerin 6 ay sonra kötü kolesterol(LDL) seviyelerinde %23 düşüş ve iyi kolesterol(HDL) düzeylerinde %4 iyileşme kaydedilmiştir.
Diyabet riskini azaltır
Elmanın diyabet riskini düşürmeye yardımcı olabileceği yönünde bulgular da mevcut. 187.000 kişiyi kapsayan bir çalışmaya göre haftada 3 porsiyon elma, üzüm, yaban mersini ya da armut tüketenlerde tip 2 diyabet gelişme riski %7 daha düşüktür. Bir başka çalışmada ise günde 1 elma tüketen kadınlarda elma tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet gelişme olasılığının %28 daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Radyasyona karşı etkilidir
Ukraynalı çocuklar üzerinde Çernobil kazası sonrası yapılan bir çalışma, elmada bulunan pektin adlı maddenin çocuklardaki radyasyon seviyesinde anlamlı düşüşler sağladığını bildirmiştir.
Kalp sağlığını korur
Elmanın faydaları arasında kalbi koruması da bulunmaktadır.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre her gün 1 elma tüketmek kardiyovasküler hastalıklara karşı kullanılan statinler kadar etkili. Ayrıca elmadaki lifler sindirim sırasında kolesterolü bağlıyor ve bu sayede yüksek kolesterol riskini düşürerek kalbi koruyor.
Astım riskini azaltır
Antioksidandan zengin olan elma akciğerlerinizi oksidatif hasarlardan korumaya yardımcı olabilir.
68.000'den fazla kadın ile yapılan büyük bir çalışma, en fazla elma yiyenlerin en düşük astım riskine sahip olduğunu bulmuştur. 
Elma kabuğu, bağışıklık sistemini düzenlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoid quercetin içerir. Bağışıkık sisteminin düzenlenmesi ve iltihabın azaltılması astımı ve alerjik reaksiyonları önlemenin iki yoludur.
Elma tüketirken bunlara dikkat edin!
Elma tüketimine bağlı herhangi bir ciddi yan etki bulunmamakla birlikte elmanın çekirdekleri güçlü bir zehir olan siyanür içerir. Fazla elma çekirdeği tüketmek ölüm riski dahi taşımaktadır.  Aşırı elma tüketimi diş sağlığını tehdit edebilmektedir. Öte taraftan elma tükürük salgısını arttırarak ağız içindeki bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.
Elmayı soyarak mı kabuklu mu tüketmeliyim? Elmanın lif ve antioksidan açısından en zengin yeri kabuğudur. Bu sebeple elmayı kabuklarıyla birlikte tüketmelisiniz.
Elma kabuklarında pestisitler var mı? Evet ancak bunlar düşünülenin aksine laboratuvar çalışmalarında düşük seviyelerde çıkıyor. Elmanın faydalarından yararlanmak için çok iyi yıkadıktan sonra tüketmeniz önerilir. 
Tip 2 diyabet hastasıyım. Elma yiyebilir miyim? Amerikan Diyabet Derneği elmanın besleyici olduğunu ve diyabet hastalarının tüketiminde bir sakınca olmadığını bildirmektedir. Dernek, elmanın kabuklarıyla birlikte tüketilmesini ve elma satın alırken küçüklerinin tercih edilmesini önermektedir.