Elmanın besin değerleri
Elmada yağ,
kolesterol ve sodyum neredeyse hiç yoktur. Buna karşılık;
C vitamin
içerir. C vitamini suda eriyen bir antioksidan vitamindir ve bu özelliği ile
vücudun en ücra yerlerindeki hücrelere kadar ulaşarak serbest radikallerden
hücre ve dokuları korur. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncinin
arttırılmasında rol alır.
B grubu
vitaminlerden ve özellikle riboflavin, tiamin, ve B-6 vitamininden zengindir.
Bu vitaminler sinir sisteminin korunmasında ve kırmızı kan hücrelerinin
üretiminde etkilidirler.
Elma diyet
lifinden zengindir. Liften zengin beslenme bağırsak sağlığınızı korur. Kanda
kolesterolün yükselmesini önler ve kalıcı tokluk sağlamaya yardımcı olur.
Elma,
fitokimyasallar içerir. Bu fitokimyasallar yani bitkisel bileşikler serbest
radikallerin zararlı etkilerinden vücudun korunmasını sağlar.
Elma mineraller
açısından da iyi bir kaynaktır. İçeriğinde kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi
vücut için gerekli olan mineralleri barındırır.
100
gram kabuklu elma için besin değerleri
Enerji - 52 kcal
|
Karbonhidratlar -
13.81 gr
|
Yağ - 0.17 gr
|
Protein - 0.26
g
|
Su - 85.56 gr
|
Sodyum - 1 mg
|
Beta-karoten - 27 ug
|
Lutein ve zeaksantin
- 29 ug
|
Tiamin (B1 vitamini)
- 0.017 mg
|
A vitamini eşdeğer -
3 ug
|
Riboflavin (B2
vitamini) - 0.026 mg
|
Niasin (B3 vitamini)
- 0.091 mg
|
Pantotenik asit (B5
vitamini) - 0.061 mg
|
B6 Vitamini - 0.041 mg
|
Folat (B9 vitamini) -
3 ug
|
C vitamini - 4.6 mg
|
E vitamini - 0.18 mg
|
K vitamini - 2.2 ug
|
Kalsiyum - 6 mg
|
Demir -
0.12 mg
|
Magnezyum - 5 mg
|
Manganez - 0.035 mg
|
Fosfor - 11 mg
|
Potasyum - 107 mg
|
Elmanın faydaları
Yapılan bilimsel
araştırmalara göre elma tüketimi aşağıdaki sağlık sorunlarının önlenmesinde
yararlı olmaktadır ve beslenmeye elmanın dahil edilmesi önerilmektedir.
Kanser riskini azaltır
Elmada bulunan
triterpenoidler adlı bileşiklerin meme, karaciğer ve kolon kanserlerinde
kanserli hücrelerin büyümesini önleyici etkisi Cornell Üniversitesi
araştırmacıları tarafından tespit edilmiştir. Bir başka araştırmada ise
flavanolden zengin olan elmanın prostat kanserine karşı koruyucu etkiye sahip
olduğu bulunmuştur. Araştırmaya göre elma tüketenlerde prostat kanseri riski
%23 daha düşük düzeydedir.
Nörolojik sağlığa iyi gelir
Elma tüketmek
nörolojik sağlığa iyi gelmektedir. Quebec Üniversitesi tarafından yapılan bir
araştırmaya göre elmada bulunan quercetin adlı antioksidan nöronların
oksidasyon ve iltihaplanmaya bağlı ölümlerini önlemektedir. Quercetinin
özellikle stresli dönemlerde bağışıklığı koruyucu etkisi de bilinmektedir.
Elma bunamayı önler
Cornell
Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmaya göre elma
tüketimi nöron hücrelerinin korunmasını sağlayarak demans ve Alzheimer gibi
hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Elma kilo vermeye yardımcıdır
Elmanın faydalarından bir diğeri zayıflamaya yardımcı olmasıdır.
Elma lif ve
su bakımından zengindir ve tokluk hissini arttırır.
Bir çalışmada,
yemekten önce elma dilimleri yiyen insanların yemeyenlere kıyasla doygunluk
hislerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Aynı çalışmada,
yemeğe elma dilimleri ile başlayanların diğerlerine oranla ortalama 200 daha az
kalori yedikleri ortaya konmuştur.
50 kilolu kadın
ile yapılan 10 haftalık bir başka çalışmada, elma yiyen katılımcılar, benzer
kalori ve lif içeriğine sahip yulaflı kurabiyeleri yiyenlere kıyasla ortalama 1
kg vermişler ve toplamda daha az kalori almışlardır.
Araştırmacılar,
elmanın daha az kalorili olmasına karşın lifli olması nedeniyle sindirim
sisteminde hacim sağladığı ve doygunluğu arttırdığını söylüyorlar.
Felç riskini azaltır
Yaklaşık 10.000
kişinin 28 yıl süresince değerlendirildiği bir çalışmaya göre en çok elma
tüketenler en düşük felç (inme) riski taşıyanlardır.
Kötü kolesterol düzeylerini düşürür
Yaşlı kadınlar
üzerinde yapılan bir çalışmaya göre her gün elma tüketenlerin 6 ay sonra kötü
kolesterol(LDL) seviyelerinde %23 düşüş ve iyi kolesterol(HDL) düzeylerinde %4
iyileşme kaydedilmiştir.
Diyabet riskini azaltır
Elmanın diyabet
riskini düşürmeye yardımcı olabileceği yönünde bulgular da mevcut. 187.000
kişiyi kapsayan bir çalışmaya göre haftada 3 porsiyon elma, üzüm, yaban mersini
ya da armut tüketenlerde tip 2 diyabet gelişme riski %7 daha düşüktür. Bir
başka çalışmada ise günde 1 elma tüketen kadınlarda elma tüketmeyenlere kıyasla
tip 2 diyabet gelişme olasılığının %28 daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Radyasyona karşı etkilidir
Ukraynalı
çocuklar üzerinde Çernobil kazası sonrası yapılan bir çalışma, elmada bulunan
pektin adlı maddenin çocuklardaki radyasyon seviyesinde anlamlı düşüşler
sağladığını bildirmiştir.
Kalp sağlığını korur
Elmanın faydaları arasında kalbi koruması da bulunmaktadır.
Oxford
Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre her
gün 1 elma tüketmek kardiyovasküler hastalıklara karşı kullanılan statinler
kadar etkili. Ayrıca elmadaki lifler sindirim sırasında kolesterolü bağlıyor ve
bu sayede yüksek kolesterol riskini düşürerek kalbi koruyor.
Astım riskini azaltır
Antioksidandan
zengin olan elma akciğerlerinizi oksidatif hasarlardan korumaya yardımcı
olabilir.
68.000'den fazla
kadın ile yapılan büyük bir çalışma, en fazla elma yiyenlerin en düşük astım
riskine sahip olduğunu bulmuştur.
Elma kabuğu,
bağışıklık sistemini düzenlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek
flavonoid quercetin içerir. Bağışıkık sisteminin düzenlenmesi ve iltihabın
azaltılması astımı ve alerjik reaksiyonları önlemenin iki yoludur.
Elma tüketirken
bunlara dikkat edin!
Elma tüketimine
bağlı herhangi bir ciddi yan etki bulunmamakla birlikte elmanın çekirdekleri
güçlü bir zehir olan siyanür içerir. Fazla elma çekirdeği tüketmek ölüm riski
dahi taşımaktadır. Aşırı elma tüketimi diş sağlığını tehdit
edebilmektedir. Öte taraftan elma tükürük salgısını arttırarak ağız içindeki
bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.
Elmayı soyarak
mı kabuklu mu tüketmeliyim? Elmanın lif ve antioksidan açısından en zengin yeri
kabuğudur. Bu sebeple elmayı kabuklarıyla birlikte tüketmelisiniz.
Elma
kabuklarında pestisitler var mı? Evet ancak bunlar düşünülenin aksine
laboratuvar çalışmalarında düşük seviyelerde çıkıyor. Elmanın faydalarından yararlanmak için çok iyi yıkadıktan sonra tüketmeniz önerilir.
Tip 2 diyabet
hastasıyım. Elma yiyebilir miyim? Amerikan Diyabet Derneği elmanın
besleyici olduğunu ve diyabet hastalarının tüketiminde bir sakınca olmadığını
bildirmektedir. Dernek, elmanın kabuklarıyla birlikte tüketilmesini ve elma
satın alırken küçüklerinin tercih edilmesini önermektedir.