Brezilya
cevizi yüksek miktarda selenyum minerali içerir. Hatta
besinler arasında en iyi selenyum kaynağıdır. Vücudunuzun hayatta kalabilmesi
için selenyum gerekli olsa da ihtiyaç duyulandan fazlasının alınması sağlık
açısından zararlı olabilir. Bağışıklık sistemini desteklemek,
metabolizmayı güçlendirmek, ruh halini iyileştirmek, konsantrasyonu arttırmak
ve uykuyu düzenlemek selenyum alımının vücudunuzda sağlayacağı faydalardan
sadece birkaçıdır. Selenyum dışında da birçok antioksidan madde, diyet lifi ve
sağlıklı yağlar içerir. Fakat brezilya cevizini fazla yiyerek ihtiyacınızdan fazla selenyum almak bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Brezilya cevizinin zararları hakkında detaylı bilgiler için yazımızı okumaya devam edin.
Brezilya cevizindeki (bazı kaynaklarda brezilya fıstığı da denir) selenyum miktarı, yetiştirildiği toprak ve diğer faktörlere bağlı olarak bir miktar değişebilir. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre bir Brezilya cevizi ortalama 96 mikrogram selenyum içerir.
Brezilya cevizi aynı bölgelerde yetişen diğer gıdalardan 2-4 kat fazla baryum içermektedir. Buna rağmen brezilya cevizinde bulunan baryumun tamamı vücutta emilmez ve günde 1 adet brezilya cevizi tüketmenin baryum zehirlenmesine neden olmadığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
4 gram
içeren protein ve sadece 3,5 gram karbonhidrat
içerir. Kilo almamak ve brezilya cevizinin zararlarına maruz kalmamak için tüm kuruyemişler gibi brezilya cevizini de az
miktarlarda tüketmeye özen göstermelisiniz.
Brezilya cevizindeki (bazı kaynaklarda brezilya fıstığı da denir) selenyum miktarı, yetiştirildiği toprak ve diğer faktörlere bağlı olarak bir miktar değişebilir. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre bir Brezilya cevizi ortalama 96 mikrogram selenyum içerir.
Günlük selenyum alım miktarı ne kadar olmalı?
Sağlığın
korunması için günlük alınması önerilen selenyum miktarları şu şekildedir:
- 7 aylıktan 3 yaşına kadar olan çocuklar 20 mikrogram
- 4 ila 8 yaş arası çocuklar 30 mikrogram
- 9 ile 13 yaş arası çocuklar 40 mikrogram
- Yetişkinler, 14 yaş ve üstü 55 mikrogram
- Emziren ve hamile kadınlar 60 ila 70 mikrogram
Brezilya cevizinin zararları nelerdir?
Brezilya cevizinin zararları arasında selenyum zehirlenmesi, yüksek baryum içeriğine bağlı tehlikeler ve yüksek kalorili olması nedeniyle kilo alımına neden olma sayılmaktadır. Bu potansiyel riskler aşağıda açıklanmıştır.Selenyum Zehirlenmesine Neden Olabilir?
Sadece bir Brezilya cevizi yediğinizde önerilen günlük değerin üzerine çıkarak ihtiyacınızın %137’sini almış olursunuz. 1 Brezilya cevizi yiyerek ihtiyacın üzerinde selenyum almış olmanıza rağmen bu miktarın ciddi bir toksik reaksiyona neden olması olası değildir. Çünkü selenyumun tolere edilebilir üst seviyelerini henüz aşmamışsınızdır.
Selenyum
için tolere edilebilir düzeyler:
- 1 ila 3 yaş arası çocuklar 90 mikrogram
- 4-8 yaş arası çocuklar 150 mikrogram
- 9 ila 13 yaş arası gençler 280 mikrogram
- 14 yaş ve üstü yetişkinler 400 mikrogram
Selenyum Zehirlenmesi Belirtileri
Selenyum toksisitesi selenoz olarak bilinen bir durumdur. Fazla selenyum alımının ilk belirtileri ağızda sarımsak kokusuna benzer bir koku ve ağızda metalik bir tat oluşmasıdır. Yüksek selenyum alımının en yaygın klinik belirtileri şunlardır:- Saç ve tırnak kaybı veya kırılganlık
- Deride lezyonlar
- Mide bulantısı
- İshal
- Deri döküntüleri
- Dişlerde lekeler
- Yorgunluk
- Sinirlilik
- Akut solunum sıkıntısı sendromu
- Miyokardiyal enfarktüs
- Saç kaybı
- Kas hassasiyeti
- Titremeler
- Baş dönmesi
- Yüzde kızarıklık
- Böbrek yetmezliği
- Kalp yetmezliği
- Nadir durumlarda ölüm
Yüksek Baryum İçeriği Tehlikeli Olabilir
Baryum, topraktan bazı bitkiler geçen bir metaldir. Brezilya cevizinin yetiştirildiği yere bağlı olarak değişen konsantrasyonlarda baryum içerdiği belirlenmiştir. Baryum zehirlenmeleri nadir görülür, kas zayıflığı yapabilir, kalbe zarar verebilir ve solunum yetmezliğine neden olabilir.Brezilya cevizi aynı bölgelerde yetişen diğer gıdalardan 2-4 kat fazla baryum içermektedir. Buna rağmen brezilya cevizinde bulunan baryumun tamamı vücutta emilmez ve günde 1 adet brezilya cevizi tüketmenin baryum zehirlenmesine neden olmadığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.