Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları


Kabak çekirdeği, sağlıklı yağ içeriğinin yanı sıra protein, lif, vitamin ve minerallerden zengin olması sebebiyle benim favori besinlerinimden biri. Kabak çekirdeğinin faydaları bilimsel verilerle doğrulanmış durumda olduğu için herkese de kabak çekirdeği yemesini özellikle öneririm. Kabak çekirdeğinin besin değerlerine ve bunların faydalarına daha detaylı baktığımızda kabak çekirdeğini neden yememiz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.

Kabak Çekirdeği Mineral Deposu


Çinko eksikliği ise pek çok kişide görülebiliyor. Kabak çekirdeği en iyi çinko kaynaklarından biri olması sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) çinko eksikliğine karşı kabak çekirdeği tüketimini öneriyor. 100 gram kabak çekirdeği tükettiğinizde günlük çinko ihtiyacının yarıdan fazlası karşılanmış olur. Çinko, hafıza ve öğrenmeyi arttırır. Vücutta T hücrelerini aktive ederek enfekte olmuş ya da kanserli hücrelerle mücadele eder, bağışıklığı korur. Özellikle prostat sağlığı açısından çinkonun faydası büyüktür.

Kabak çekirdeği sadece çinko için iyi bir kaynak olmakla kalmıyor. Aslında sağlık için gerekli olan pek çok mineral için de çok iyi bir besin kaynağı.  Kabak çekirdeği magnezyum, demir, bakır, manganez ve fosfor açısından da çok iyi bir gıda. 100 gram kabak çekirdeği tükettiğinizde bu minerallerden günlük ihtiyacınızın tamamı karşılanır. Magnezyum, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Bakır vücutta enerji üretimine yardımcı olur, kemikleri korur ve anemi riskini azaltır.

Kabak çekirdeği çok iyi protein kaynağı


Kabak çekirdeği çok iyi bir protein kaynağıdır. 100 gram kabak çekirdeği yediğinizde günlük protein ihtiyacınızın yarısını karşılamış olursunuz. Kabak çekirdeği özellikle triptofan ve glutamat adlı aminoasitlerden zengin. Triptofan vücutta serotonin hormonunun üretiminde kullanılıyor. Serotonin ise keyif ve mutluluk veriyor, rahat uyumayı sağlıyor. Glutamat ise stresle baş edebilmemize yardımcı bir aminoasit.

Kabak çekirdeği, protein, yağ , vitamin ve mineral deposu

Kabak çekirdeği E ve B vitaminleri


Kabak çekirdeği E vitamini açısından en zengin besinlerden biridir. 100 gram kabak çekirdeği yediğinizde günlük E vitamini ihtiyacınızın 2 katı E vitamini alımı olursunuz.  E vitamini yağda çözünen ve çok güçlü antioksidan özellikler taşıyan bir vitamindir. Bu özelliği sayesinde hücreleri, dokuları, organları ve özellikle cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

Niasin, tiamin ve folat gibi B grubu vitaminler için de fena bir kaynak değildir kabak çekirdeği. 100 gram kabak çekirdeği yiyerek bu gruptaki vitaminlerden günlük ihtiyacınızın  %10- %30’u karşılamış olursunuz. Bu vitaminlerin enerji üretiminde, kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında görevleri bulunmaktadır.

Kabak çekirdeği ve yağ içeriği


Kabak çekirdeğinde bulunan yağlar çoğunlukla tekli doymamış yağlardır ve sağlıklı yağlar olarak kabul edilir. Bu yağlar kalp dostudur ve Akdeniz  tipi beslenmedeki temel yağlardır. Kabak çekirdeğinde az miktarda omega 3 yağ asitleri de bulunmaktadır ki bu da onu iyi bir bitkisel omega 3 kaynağı kılar.

Kabak çekirdeğinin kalorisi


Kabak çekirdeği tıpkı diğer yağlı çekirdekler gibi kalorisi yüksek bir besindir. 100 gram kabak çekirdeği yediğinizde yaklaşık 600 kalori alırsınız. Yüksek kalorisine karşın bu kalori sağlıklı yağlar ve proteinden gelmektedir. Bu sebeple kabak çekirdeği kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmaz tam tersine kalıcı tokluk sağlar. Sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenler günde 30 gram yiyerek yukarıda saydığım kabak çekirdeğinin faydalarından güzel bir şekilde yararlanmış olurlar. İçeriğindeki lifler sayesinde de bağırsakları düzenler ve tokluğun daha uzun sürdürülmesine yardımcı olur.