Patlıcan Gaz Yapar mı? - FAYDALAR

Patlıcan Gaz Yapar mı?

Patlıcan birçok kişinin en sevdiği sebzelerdendir. Ayrıca patlıcan, beslenmenizden tamamen çıkarmayı istemeyeceğiniz, sağlığa pek çok faydası olan bir yiyecektir. Fakat bazı insanlar patlıcanın gaza neden olmasından şikayet ederler ve bu nedenle patlıcandan uzak durmayı tercih ederler. Peki, gerçekten patlıcan gaz yapar mı?


Patlıcan Gaz Yapar Mı?


Hem karın hem de bağırsak gazı aslında normal bir durumdur. Gaz, mide ve bağırsaklardaki gıda parçacıklarına etki eden bakterilerin bir sonucu olarak üretilir.

Lahana, turp, fasulye, salatalık ve diğer birçok sebze dahil olmak sağlıklı kabul edilen birçok gıda, aşırı gaz ve şişkinliğe neden olur ve sizi sıkıntıya sokabilir. Patlıcan da gaza neden olan gıdaların arasındadır. Patlıcanın yanı sıra bazı insanlar patlıcangiller ailesine mensup olan  domates ve patates gibi yiyeceklerde de sindirim sorunları yaşamaktadır. Gaz şikayetleri bebekler ve hamileler de dahil olmak üzere her yaştan insanda olabilmektedir. 

Patlıcanda Gaza Neden Olan Lif mi?


Lif bakımından zengin yiyecekleri büyük miktarlarda yemek gaza neden olabilir. Bunun nedeni, lifin parçalanmasının sindirim sistemi için  zor olmasıdır. Bağırsak bakterileri tükettiğiniz lif üzerine etki ettiğinde, metan, karbondioksit ve azot gibi gazlardan oluşan bağırsak gazı üretilir. Bu nedenle, patlıcan, brokoli, muz ve elma gibi yüksek lif içeren yiyecekleri yedikten sonra gaz geliştirirseniz şaşırmamalısınız.

Ayrıca, fasulye ve nohut gibi kurubaklagiller sindirimi zor karbonhidratlar içerir. Bu karbonhidratları sindirmedeki bu zorluk, şişkin hissetmenize neden olabilecek aşırı gaz üretimine yol açar.

Lifli besinler sizde gaz ve şişkinliğe neden oluyorsa, bu yiyecekleri beslenmenize az miktarlarda ekleyerek başlamalısınız. Böylece vücudunuz değişikliklere alışmış olur.

Bağırsaklarımızdaki gaz iki kaynaktan gelir: yuttuğumuz hava ve bağırsaklarımızdaki bakteriler. Bu nedenle, birçok sağlık uzmanı, gazın, muhtemelen çok hızlı yemekten veya içmekten, özellikle de gazlı içecek alımı sırasında çok fazla hava yutulmasından kaynaklanabileceğine inanmaktadır.

Patlıcan gibi gaza neden olan yiyeceklerin çoğu, sağlığa faydaları nedeniyle belenmemizin çok önemli parçaları olmalıdır. Bu nedenle, bu tür yiyeceklerden tamamen kaçınmak teknik olarak mantıksızdır. Patlıcanı seviyorsanız ve patlıcanın sizde gaz yaptığını düşünüyorsanız, farklı pişirme teknikleriyle hazırlayarak gaz yapma olasılığını azaltabilirsiniz. Gaz yaptığını düşündüğünüz yiyecekleri beslenmenizden çıkarmak yerine bunları sırayla tüketerek hangisinin gaza neden olduğunu daha net bir şekilde belirlemeniz de mümkün olacaktır.

İnsanların küçük bir yüzdesi patlıcanın gaza neden olduğunu bildirirken, birçok insan böyle bir durumla karşılaşmadan patlıcanın tadını sonuna kadar çıkarabilir. Gazın bu besleyici gıdayı alımınızı etkilemesine izin vermeyin, çünkü bununla baş etmenin birçok yolu var. Örneğin, gaza neden olan şeyin patlıcan olmadığını düşünerek kendinizi eğlenceli bir kandırmacanın içine atabilirsiniz.

Kabızlık, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara içmek ve hatta çölyak hastalığı ve gıda intoleransı gibi sindirim bozuklukları gibi faktörler mide gazınızın sorumlusu olabilir. Bu nedenle, patlıcan gaz yapar mı diye endişelenmeden ve beslenmenizden çıkarmadan önce genel sağlığınıza dair daha fazlasını öğrenmeye çalışmalısınız. Bunu bir doktora danışarak yapabilirsiniz.