Çikolata İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Çikolata İshal Yapar Mı?

Çikolatayı sevmeyen çok az insan vardır, çünkü lezzetli bir tatlıdır üstelik antioksidan içeriği ile sağlıklı bir besindir. Ancak çikolata yemek bazıları için beklenmedik yan etkilere neden olabilir. Örneğin çikolata ishal yapar mı?

Gerçekten de çikolata bazı kişilerde ishale neden olur. Çikolata yedikten sonra düzenli olarak ishal oluyorsanız, olası nedenlerini burada bulabilirsiniz. 

Çikolata İshal Yapar Mı?


1. Gıda İntoleransınız Olabilir

Çikolataya bağlı ishal yaygın değildir. Ne var ki çikolatanın içindeki bileşenlerden birine karşı gıda intoleransınız ya da hassasiyetiniz olabilir

Örneğin süt ürünlerini ele alalım. Çikolata süt içerebilir ve vücudunuzun laktaz enzimlerinin süt ürünlerindeki laktozu parçalayamadığı bir durum olan laktoz intoleransınız varsa ishal gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.

İshalin yanı sıra, diğer laktoz intoleransı belirtileri şunları içerir:

  • Gaz
  • Mide bulantısı
  • Şişkinlik
  • Deri döküntüsü
  • Karın ağrısı ve kramp

2. Alerjiniz Olabilir

Çikolataya karşı alerji yaygın olmamakla birlikte, içeriğindeki bir bileşene alerjiniz varsa çikolata ishale neden olabilir.

Örneğin, birçok çikolata barı fındık içerir. Fındık alerjisi yaygındır. Süt, soya, çikolatanın içeriğine dahil edilebilecek diğer yaygın alerjenlerdir.

3. Kafein Hassasiyetiniz Olabilir

Bazı insanlar için ishale neden olabilecek bir başka madde de kafeindir.

Çok fazla bitter çikolata yemenin ishal yapmasının nedeni bu olabilir. Çikolatadaki kakao merkezi sinir sisteminizi uyararak sizi uyanık hissettiren bir madde olan kafein içerir ve kafeine duyarlıysanız veya fazla alırsanız, ishale yol açabilir .

4. Çikolata Yapay Tatlandırıcılar İçerir

İşte çikolatanın ishale neden olabilmesinin bir başka nedeni; bazı kişilerde ishale neden olan sorbitol veya mannitol gibi yapay tatlandırıcılar bazı çikolatalarda bulunur.

Meyvelerde doğal olarak bulunan fruktoz adı verilen başka bir şeker türü de çikolataya eklenebilir. Fruktoz da bazı insanlarda ishal yapabilir.