Yulaf İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Yulaf İshal Yapar Mı?

Yulaf ve özellikle yulaf ezmesi birçok insanın kahvaltılarda tercih ettiği sağlıklı bir besindir. Zengin lif, protein, vitamin ve mineral değerleri ile güne enerjik bir başlangıç yapmak için bir kase yulaf doğru bir seçim olabilir. Ancak yedikten birkaç saat sonra bağırsaklarınızın daha hızlı çalıştığını fark edebilir ve ishal olabilirsiniz.  Yulaf ishal yapar mı sorusunun kısa yanıtı evettir. Aşağıda yulafın ishal yapmasının nedenleri açıklanmıştır.

Yulaf İshal Yapar Mı?

İshal, herkesin yaşamının belli zamanlarında yaşadığı bir sorundur. İshalde dışkı bağırsaklardan daha hızlı geçer,  dışkı olması gerektiğinden daha sulu, yumuşak ve gevşektir.  Genellikle sindirim sisteminiz daha sesli çalışır ve dışarıdan rahatlıkla duyulur. İshalde günde 3 ya da daha fazla dışkılama söz konusudur.

Yulaf en iyi lif kaynaklarından biridir. Hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Lifler sağlığa çok faydalı besin bileşikleri olsa da ishale neden olabilir ve özellikle de yulafın içeriğinde bulunan çözünmeyen lifler ishal yapabilir.

Diyette çok fazla çözünmeyen lif, vücut üzerindeki faydalı etkileri yerine genellikle ishale yol açar. Elbette bakteriyel enfeksiyon, alerji ve gıda intoleransı gibi başka faktörler de ishalin kaynağı olabilir.  

Aşırı çözünmeyen lif tüketildiğinde, özellikle de kişinin normaldeki lif alımı az ise ishale neden olabilir. Bunun nedeni çözünmeyen lifin dışkıya daha fazla su çekerek dışkının yumuşaması ve gevşemesine neden olmasıdır.

Yulafı süt ile birlikte tüketiyorsanız sütün de ishale neden olabileceğini hesaba katmak gerekir.  Yulaf alerjisi nadirdir ancak bazı bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde yulaf alerjisi olabilir. Yulaf alerjisi ya da duyarlılığı içeriğinde bulunan avenin adlı protein kaynaklıdır.  Yulafa alerjisi ya da duyarlılığı olan kişilerde ishal, gaz ve şişkinlik dahil bazı belirtiler görülebilir.  

Yulaf ishal yapar mı? Evet, çok fazla yulaf muhtemelen içinde bulunan çözünmeyen lifler nedeniyle ishale neden olabilir. Lifli yiyeceklere alışkın değilseniz lif alımınızı yavaş yavaş arttırmayı denemelisiniz. Bir diyet değişikliği ile kolayca çözülebildiği için endişe nedeni değildir. İshalinize neyin sebep olduğundan emin değilseniz, hangi gıda maddesinin onu tetiklediğini belirlemenize yardımcı olacak bir eliminasyon diyeti yapmayı deneyebilirsiniz. Yulaf alerjisi ya da duyarlığı kaynaklı ishal yaşıyor olduğunuzu düşünüyorsanız bir doktora başvurmalısınız.