İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir? - FAYDALAR

İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

İshal yapan yiyecekler

İshal en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Sağlıklı kişiler dahi yılda birkaç kez ishal olurlar. İshal, beslenmede yaptığınız hatalar sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi bazı önemli hastalıklardan kaynaklı da olabilir. Her ne sebeple olursa olsun ishal yapan yiyeceklerden uzak durarak bu sorunun üstesinden gelmek ya da en azından hafifletmek mümkündür. İshaliniz varsa ishal yapan yiyeceklerden uzak durarak ishalin şiddetini ve süresini kısaltabilirsiniz.

Aşağıdaki listede yer alan besinler genel olarak ishale neden olabilen besinler olarak kabul edilirler. Ancak bu listedeki her besin sizde ishal yapmayabilir. Bunu belirlemek için bu besinleri tükettikten sonra vücudunuzun tepkisini ölçmelisiniz.

Süt
Sütte bulunan laktoz adlı şeker bazı kişilerde ishale neden olabilir. Laktoz intoleransı denilen süt şekerini sindirememe sorunu oldukça yaygındır. Laktoz intoleransı olan kişiler süt içtiklerinde ishal, gaz, karın ağrısı ve kramp gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bu kişiler ishalden korunmak için süt ve süt ürünlerinden uzak durmalıdırlar. Süt ürünleri içinde yoğurt tercih edilebilir.

Acı biber
İshal yapan yiyeceklerden bir diğeri acı biberdir. Acı biberde bulunan kapsasin adlı madde ishale neden olmaktadır.

Yağlı besinler
Yağlı yiyecekler bağırsaklardaki kasılmayı ve geçişi hızlandırır. Bu yüzden yağda kızartmalar başta olmak üzere yağ içeriği fazla olan her türlü besin ishale neden olabilmektedir.

Kafein
Aşırı kafein tüketimi sindirim sistemi de dahil olmak üzere tüm vücut sistemlerini hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Çay, kahve ve gazlı içecekler kafein içerirler ve bu sebeple aşırı tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Bazı insanların kafeine daha duyarlı oldukları bilinmektedir. Bu yüzden bu içeceklerden az dahi içseniz ishali tetikleyebilir.

Yapay tatlandırıcılar
Sorbitol ve mannitol gibi yapay tatlandırıcılar bağırsaklarda sindirilemez. Bu yüzden laksatif etkilidir ve ishale neden olabilir. Hazır pek çok besinde bu yapay tatlandırıcılar kullanılıyor. Ambalajlı ürünlerin içerik etiketlerini okuyarak yapay tatlandırıcıların ishal yapıcı etkisinden kendinizi koruyabilirsiniz.

Gaza neden olan besinler
Bağırsaklarda gaz oluşumu da ishale katkıda bulunabilir. Bu yüzden gaz yaptığı bilinen yiyeceklerden de sakınmak doğru olacaktır. Gaz yapan yiyecekler arasında bakliyatlar, lahana, karnabahar, brokoli, bezelye ve soğan bulunmaktadır. Ancak daha pek çok besin gaz yapabilir.

Alkol
Alkolü fazla alırsanız ertesi gün ishal olma olasılığınız çok yüksektir. İshal kesilinceye kadar alkolü de kesmek en doğru adımdır. Alkol size ishal yapıyorsa daha az daha az miktarlarda içmeyi düşünebilirsiniz.

Meyveler
Meyvelerde doğal olarak bulunan fruktoz adlı şekerin fazla alınması da ishale neden olabilmektedir. Çok miktarda meyve yemenin yanı sıra hazır içeceklerin de pek çoğunda fruktoz bulunmaktadır.

İshal yapan diğer faktörler

İlaçlar
Bazı ilaçların kullanımı yan etki olarak ishale neden olabilmektedir. Bu ilaçlar:

  • antibiyotikler
  • antiasit ilaçlar (magnezyum içerirler)
  • bazı kemoterapi ilaçları
  • streoidal olmayan anti enflamatuar ilaçlar
  • selektif serotonin geri alım inhibitörleri
  • statinler (kolesterol düşürücü ilaçlar)
  • laksatifler (bağırsakları boşaltmaya yardımcı olmak için kullanılan)

Hastalıklar
Hastalıklar özellikle kronik(uzun süreli) ishale neden olurlar. İshale neden olabilecek hastalıklar arasında viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, parazitler, hassas bağırsak sendromu, ülseratif kolit, çölyak ve Chorn hastalıkları ishale neden olabilir. Eğer uzun süredir ishaliniz geçmiyorsa doktora başvurarak nedenlerinin araştırılması gerekmektedir.

Zehirlenmeler
Uygun koşullarda saklanmayan yiyecekler ishale neden olabilir.  Bu besinlerde üreyen bakteri ve salınan toksinlerin vücuda girmesi sonrasında 4-6 saat içinde ishal oluşumu gerçekleşir. Özellikle et, tavuk, balık, süt ve yumurta gibi hayvansal gıda ürünleri sıcak ortamlarda bakteri üretirler ve bunların tüketilmesi gıda zehirlenmesine ve dolayısıyla ishale neden olur.


İshal yapan yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra mevcut ishal durumunu iyileştirmek için ishale iyi gelen yiyeceklerden de yararlanabilirsiniz.