Elmanın Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elmanın faydaları nelerdir?

Eski bir Galler atasözü der ki “her gün 1 elma yersen doktora ihtiyacın olmaz”. Bu ata sözündeki vurgu çok iddialı olmakla birlikte bunun pek de yanlış olmadığı, elmanın sağlığa sayısız faydaları olduğu bilimsel çalışmalarda kanıtlamıştır. Elma, tüm dünyada en çok ekilen ve tüketilen meyvelerin başında gelmekte. Bazı kaynaklara göre mucize gıdalardan biri olan elma antioksidanlar, flavonoidler ve diyet lifinden zengin bir besindir. Bu besin bileşikleri sayesinde kanser, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltığına ilişkin veriler bulunmaktadır. Aşağıdaki yazımızda elmanın faydalarını sizler için detaylı bir şekilde mercek altına aldık.

Elmadaki bazı önemli besin bileşikleri

Elmada yağ, kolesterol ve sodyum neredeyse hiç yoktur. Buna karşılık;

C vitamin içerir. C vitamini suda eriyen bir antioksidan vitamindir ve bu özelliği ile vücudun en ücra yerlerindeki hücrelere kadar ulaşarak serbest radikallerden hücre ve dokuları korur. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncinin arttırılmasında rol alır.
Elmann faydaları
B grubu vitaminlerden ve özellikle riboflavin, tiamin, ve B-6 vitamininden zengindir. Bu vitaminler sinir sisteminin korunmasında ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkilidirler.

Elma diyet lifinden zengindir. Liften zengin beslenme bağırsak sağlığınızı korur. Kanda kolesterolün yükselmesini önler ve kalıcı tokluk sağlamaya yardımcı olur.

Elma, fitokimyasallar içerir. Bu fitokimyasallar yani bitkisel bileşikler serbest radikallerin zararlı etkilerinden vücudun korunmasını sağlar.

Elma mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. İçeriğinde kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi vücut için gerekli olan mineralleri barındırır.

100 gram kabuklu elma için besin değerleri

Enerji - 52 kcal
Karbonhidratlar - 13.81 gr
Yağ - 0.17 gr
Protein - 0.26 g
Su - 85.56 gr
Sodyum - 1 mg
Beta-karoten - 27 ug
Lutein ve zeaksantin - 29 ug
Tiamin (B1 vitamini) - 0.017 mg
A vitamini eşdeğer - 3 ug
Riboflavin (B2 vitamini) - 0.026 mg
Niasin (B3 vitamini) - 0.091 mg
Pantotenik asit (B5 vitamini) - 0.061 mg
B6 Vitamini - 0.041 mg
Folat (B9 vitamini) - 3 ug
C vitamini - 4.6 mg
E vitamini - 0.18 mg
K vitamini - 2.2 ug
Kalsiyum - 6 mg
Demir - 0.12 mg
Magnezyum - 5 mg
Manganez - 0.035 mg
Fosfor - 11 mg
Potasyum - 107 mg

Elmanın faydaları

Yapılan bilimsel araştırmalara göre elma tüketimi aşağıdaki sağlık sorunlarının önlenmesinde yararlı olmaktadır ve beslenmeye elmanın dahil edilmesi önerilmektedir.

Kanser riskini azaltır
Elmada bulunan triterpenoidler adlı bileşiklerin meme, karaciğer ve kolon kanserlerinde kanserli hücrelerin büyümesini önleyici etkisi Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından tespit edilmiştir. Bir başka araştırmada ise flavanolden zengin olan elmanın prostat kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmaya göre elma tüketenlerde prostat kanseri riski %23 daha düşük düzeydedir.

Nörolojik sağlığa iyi gelir
Elma tüketmek nörolojik sağlığa iyi gelmektedir. Quebec Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre elmada bulunan quercetin adlı antioksidan nöronların oksidasyon ve iltihaplanmaya bağlı ölümlerini önlemektedir. Quercetinin özellikle stresli dönemlerde bağışıklığı koruyucu etkisi de bilinmektedir.

Elma bunamayı önler
Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmaya göre elma tüketimi nöron hücrelerinin korunmasını sağlayarak demans ve Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Felç riskini azaltır
Yaklaşık 10.000 kişinin 28 yıl süresince değerlendirildiği bir çalışmaya göre en çok elma tüketenler en düşük felç (inme) riski taşıyanlardır.

Kötü kolesterol düzeylerini düşürür
Yaşlı kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre her gün elma tüketenlerin 6 ay sonra kötü kolesterol(LDL) seviyelerinde %23 düşüş ve iyi kolesterol(HDL) düzeylerinde %4 iyileşme kaydedilmiştir.

Diyabet riskini azaltır
Elmanın diyabet riskini düşürmeye yardımcı olabileceği yönünde bulgular da mevcut. 187.000 kişiyi kapsayan bir çalışmaya göre haftada 3 porsiyon elma, üzüm, yaban mersini ya da armut tüketenlerde tip 2 diyabet gelişme riski %7 daha düşüktür. Bir başka çalışmada ise günde 1 elma tüketen kadınlarda elma tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet gelişme olasılığının %28 daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Radyasyona karşı etkilidir
Ukraynalı çocuklar üzerinde Çernobil kazası sonrası yapılan bir çalışma, elmada bulunan pektin adlı maddenin çocuklardaki radyasyon seviyesinde anlamlı düşüşler sağladığını bildirmiştir.

Kalp sağlığını korur
Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre her gün 1 elma tüketmek kardiyovasküler hastalıklara karşı kullanılan statinler kadar etkili. Ayrıca elmadaki lifler sindirim sırasında kolesterolü bağlıyor ve bu sayede yüksek kolesterol riskini düşürerek kalbi koruyor.

Elma Tüketirken Dikkat!

Elma tüketimine bağlı herhangi bir ciddi yan etki bulunmamakla birlikte elmanın çekirdekleri güçlü bir zehir olan siyanür içerir. Fazla elma çekirdeği tüketmek ölüm riski dahi taşımaktadır.  Aşırı elma tüketimi diş sağlığını tehdit edebilmektedir. Öte taraftan elma tükürük salgısını arttırarak ağız içindeki bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.

Elmayı soyarak mı kabuklu mu tüketmeliyim? Elmanın lif ve antioksidan açısından en zengin yeri kabuğudur. Bu sebeple elmayı kabuklarıyla birlikte tüketmelisiniz.

Elma kabuklarında pestisitler var mı? Evet ancak bunlar düşünülenin aksine laboratuvar çalışmalarında düşük seviyelerde çıkıyor. Yine de çok iyi yıkadıktan sonra tüketmek doğru seçim.

Tip 2 diyabet hastasıyım. Elma yiyebilir miyim? Amerikan Diyabet Derneği elmanın besleyici olduğunu ve diyabet hastalarının tüketiminde bir sakınca olmadığını bildirmektedir. Dernek, elmanın kabuklarıyla birlikte tüketilmesini ve elma satın alırken küçüklerinin tercih edilmesini önermektedir.