Yumurta İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Yumurta İshal Yapar Mı?

Ucuz ve lezzetli bir protein kaynağı olan yumurta kahvaltıların vazgeçilmezidir hatta diğer öğünlerde de sevilerek tüketilir. Peki, yumurta yedikten sonra ishal oluyorsanız? Tadının ne kadar güzel olduğu, yapımının ne kadar kolay olduğu, ne kadar protein dolu olduğunun bir önemi kalmaz. İshal yumurta lezzetinden sizi mahrum bırakabilir.

Belki yumurta yedikten sonra bu durumu defalarca yaşadıktan sonra ishal yaptığına kendiniz karar verdiniz, belki de bu durumu ilk kez yaşadınız. Her iki durumda da işin özüne inmeniz gerekiyor.

Yumurta İshal Yapar Mı?

Gün boyunca sık sık tuvalete gittiğinizde ishal olduğunuzu bilirsiniz çünkü şuna benzer bir şey yaşarsınız: mide rahatsızlığı, şişkinlik ve tabii ki gevşek ve sulu dışkı.

Yumurta yedikten sonra ishal olmak, çoğu insan için çok daha nadir görülen bir durumdur, ancak bazı durumlarda yumurta ishal yapar ve işte sebep olabilecek nedenler:

Yumurta Neden İshal Yapar?

1. Yumurta intoleransı

Vücudunuz buna karşı toleranssız olduğu için yumurta yedikten sonra ishal olmanız mümkündür. Bunun nedeni, sindirim sırasında yumurtayı parçalamak için gerekli olan bir enzimin eksikliğidir. Düşük enerji seviyeleri, baş ağrısı, eklem ağrısı ve ishal gibi belirtiler hemen ortaya çıkabilir veya tüketimden günler sonra ortaya çıkabilir, bu da sorunun bu olup olmadığını kesin olarak belirlemeyi zorlaştırır.


İyi haber şu ki, intoleransınız varsa, aslında yumurtaya karşı toleranslı hale gelebilirsiniz. Yapmanız gereken şey, bir süreliğine yumurta yemeyi bırakmak ve ardından çok az miktarlarda yumurtayı beslenmenize tekrar eklemektir.  

2. Yumurta alerjisi

Yumurta alerjiniz varsa, proteinler suçludur ve hepimiz biliyoruz ki yumurta bol miktarda protein içerir. Temel olarak burada olan şey, vücudunuzun yumurta protein(ler)ine sanki bir tehditmiş gibi tepki vermesidir. Bağışıklık sistemi onları istenmeyen zararlı davetsiz misafirler olarak algılar ve ilk etapta zarar vermemelerine rağmen bir saldırı düzenlemeye başlar.

Alerjiniz varsa yan etkiler arasında kızarıklık, burun akıntısı, hapşırma, nefes almada zorluk, ishal ve hatta muhtemelen anafilaksi sayılabilir. Bu, alerji seviyenize bağlı olarak oldukça ciddi bir durum olabilir. Yumurtaya en ufak bir temas bile sorunlara neden olabilir.

3. Yumurtalar sıfır lif içerir

Daha önce sağlıklı bağırsak hareketleri hakkında bir şeyler okuduysanız, muhtemelen lif ihtiyacınız olduğunu duymuşsunuzdur… Ve ne yazık ki yumurta lif sağlamaz. Yumurtalar tam olarak 0 gr lif içerir. 

Şimdi bu kesinlikle kötü bir şey değil, çünkü yine de dengeli bir diyet yemeli ve diğer kaynaklardan bol miktarda lif almalısınız. Bununla birlikte, halihazırda yeterli miktarda diyet lifi almayan insanlarda bu durum gevşek dışkı ve ishale yol açabilir… Hatta, beslenmenize bağlı olarak tam tersi şekilde kabızlığa da neden olabilir.  

4. Salmonella (ve diğer bakteriler) kontaminasyonu

Yumurta yedikten sonra ishal olmak, salmonella gibi bakteriyel kontaminasyona da bağlı olabilir. 

Yumurta yemeden önce her zaman yıkamalısınız, ancak bu her zaman işe yaramayabilir. Salmonella, kusursuz bir şekilde bozulmamış bir yumurta içinde yaşayabilir ve büyüyebilir. Ayrıca dışarıda da yaşayabilir, bu nedenle bu tür bakterilerle teması önlemek için yapmanız gereken ilk şey yıkamaktır.

Bu küçük bir problem değil. Her yıl binlerce kişi yumurta kaynaklı gıda zehirlenmesi yaşamaktadır. Kramp ve ishal gibi belirtiler genellikle tüketimden 12 saat sonra ortaya çıkar, ancak bu büyük ölçüde değişebilir.

Çözüm: Yapabileceğiniz en fazla şey yumurtalarınızı yıkamak ve iyice pişirmek… Sarı da dahil olmak üzere...