D Vitamini Normal Değeri Kaç Olmalıdır? - FAYDALAR

D Vitamini Normal Değeri Kaç Olmalıdır?

Vücudunuz, sağlıklı kemikleri korumak ve kalsiyumu etkili bir şekilde emmek için D vitaminine ihtiyaç duyar. Sisteminizde yeterli D vitamini bulunmaması, osteoporoz, kemik şekil bozuklukları, kanser, iltihaplanma ve bağışıklık sisteminin baskılanması riskinizi artırabilir. Basit bir kan testi size doğru sonuçlar verebilir ve D vitamini seviyelerinizin normal aralıkta olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

D Vitamini Normal Değeri Kaç Olmalıdır?

Vücudunuzda farklı D vitamini formları vardır. 25-hidroksi D vitamini testinin, vücudunuzda yeterli D vitamini olup olmadığını belirlemek için en doğru ölçüm aracı olduğunu bilinmektedir. D vitamini seviyeleri kan testleriyle belirlenir.  Kandaki 25-hidroksi D vitamininin normal aralığı mililitrede 20 ila 50 nanogram, kısaltılmış haliyle ng/mL'dir. 20 ng/mL'den azı yetersizdir ancak 50 ng/mL'den fazlası da sağlığınızı riske atabilir. D vitamini seviyeniz hakkında herhangi bir endişeniz varsa, sonuçlarınızı doktorunuzla birlikte değerlendirin.


Normal D Vitamini Seviyesi İçin Bunlara Dikkat Edin

70 yaşına kadar yetişkinler için günde 600 uluslararası birim veya 600IU D vitamini ve daha yaşlı bireyler için günde 800 IU önerilmektedir. D vitaminini üç şekilde alabilirsiniz: güneşe maruz kalma, yediğiniz yiyecekler ve takviyeler. Cilt kanseri riski nedeniyle güneşe maruz kalmak sorunlu olabilir. D vitamini takviyeli, az yağlı süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon ve yumurta D vitamini seviyelerinizi normal düzeylerde tutmanıza yardımcı olan bazı besin kaynaklarıdır.