Glisin Nedir, Faydaları, Glisin İçeren Besinler Nelerdir? - FAYDALAR

Glisin Nedir, Faydaları, Glisin İçeren Besinler Nelerdir?

Glisin, vücudumuzun çok az miktarda ihtiyaç duyduğubir aminoasittir. Yine de vücudumuz onu her gün kullanır ve açıkçası onsuz yaşamak mümkün değildir. Bu amino asit, birçok kas, bilişsel ve metabolik işlev için gereklidir. 

Vücudumuz diğer amino asitlerden az miktarda glisin ürettiği için buna gerekli olmayan (veya koşullu) amino asit denir. Bununla birlikte, birçok gıdada da bulunur ve sayısız faydası nedeniyle kesinlikle çok daha fazla tüketiminden faydalanabilirsiniz. Takviye olarak alabilseniz de, besin kaynaklarından temin etmek daha yararlı olabilir.  

Glisin Nedir?

Bir amino asit olan glisin, protein için bir yapı taşıdır. Vücudun enerji üretmesi için hücreler tarafından kullanılacak besinleri ve yağları parçalamasına ve taşımasına yardımcı olur. Vücudun dokuların bakımı, enzim ve hormonların üretimi için ihtiyaç duyduğu proteinler, özellikle de kolajen oluşumuna yardımcı olur.

Glisin, kas kütlesi oluşturmak ve yaşlandıkça özellikle önemli olan esnek kıkırdak oluşumu için gereklidir. Ayrıca hasarlı eklemlerin iyileşmesine yardımcı olur. Glisin, bilişsel işlevin yanı sıra sindirim için de önemlidir. Şizofreniyi tedavi etmek için kullanılır. Ruhsal bozuklukların önlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca daha iyi uyumaya yardımcı olur.

Glisin İçeren Besinler

İşte doğal olarak yüksek glisin içeren bazı yiyecekler.

1. Kemik Suyu

Kemik suyu, en iyi glisin ve kolajen kaynaklarından biridir. Diyetinize sadece 2 yemek kaşığı kemik suyu ekleyerek, yaklaşık 3 gram glisin almış olursunuz.  

2. Kanatlı Derisi

O tavuk veya hindinin derisini koparmayın! Bu değerli glisin. Tavuk derisi 100 gram başına yaklaşık 3,3 gram glisin içerir.

3. Deniz Ürünleri

Balıkta da glisin var.  Balık, dana eti ve tavuk gibi diğer hayvansal protein kaynaklarından daha fazla tokluk etkisine sahip olan önemli bir kaliteli protein kaynağıdır.

4. Kırımızı Et

Kas eti de dahil olmak üzere hayvansal protein bir miktar glisin içerir. Bununla birlikte, glisin çoğunlukla bağ dokusu, tendonlar, bağlar, deri, kıkırdak ve kemiklerde bulunur.

Eskiden, hayvanın bu kısımları kas etiyle birlikte tüketiliyordu, ancak günümüzde çoğunlukla düşük kaliteli etle ilişkilendiriliyor. Bununla birlikte, yağsız dana ve kuzu eti, 100 gram başına kabaca 2 g glisin içerir.

5. Kuru Baklagiller

Baklagiller ve bakliyat ürünleri de iyi bir glisin kaynağıdır. Kuru fasuly. Mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi ve tofu, , bezelye glisin içeren bakliyatlar arasındadır.

6. Süt Ürünleri

Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinde glisin bulunur. Uykuya dalmanıza yardımcı olması için yatmadan önce bir bardak ılık süt içmenizin önerisini duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni, sütteki glisin uyku kalitesini kolaylaştırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olmasıdır.

7. Ispanak

Ispanak, vitamin ve besinlerle doludur. Sadece harika bir magnezyum, demir, B2 ve B6 vitaminleri, folat, A, K ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, manganez ve bakır kaynağı değil, aynı zamanda oldukça iyi bir glisin kaynağıdır.

8. Su teresi

Harika bir K, C, A, kalsiyum, magnezyum ve glisin kaynağıdır.

9. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, bazıları tarafından dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biri olarak kabul edilir. Kuşkonmaz mükemmel bir K, B1, B2, B3, B6, C, A ve E vitaminleri, folat, bakır, selenyum, lif, manganez, çinko, demir ve protein kaynağıdır. Ayrıca glisin dahil bol miktarda amino asit içerir.

10. Lahana

Lahana, çok sayıda vitamin ve mineral içeren güçlü bir antioksidan ve anti-enflamatuar turpgil sebzedir. Sindirim sistemine destek sağlar ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir. Aynı zamanda amino asitler açısından da zengindir.

Glisinin Faydaları

Glisin, vücutta protein oluşturmak için kullanılan yirmi amino asitten biridir. Aynı zamanda enzimlerde ve proteinlerde bulunan en yaygın amino asitlerden biridir, bu yüzden vücudun hemen hemen her yerine fayda sağlayabilir. Daha iyi kas büyümesini destekler ve özellikle yaşlandıkça kıkırdak kaybını yavaşlatır. Aşağıda listelenen çok sayıda etkileyici sağlık yararına sahiptir:

-Eklem sağlığını korur

-Kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olur

-Ruh sağlığını destekler

-Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur

-Uykuyu iyileştirir

-Vücudunuz bunu güçlü bir antioksidan olan glutatyon yapmak için kullanır

-Karaciğerinizi alkolün zararından koruyabilir

-Gastrointestinal sistemin iç yüzeyini oluşturmaya yardımcı olur

-Size daha fazla enerji verir ve yorgunlukla savaşır

-Stres ve kaygının etkileriyle savaşır

-Cildinizi yaşlanma belirtilerinden korur

-Yüksek proteinli yemeklerin ardından homosistein seviyelerini düşürebilir

-Belirli kanser türleri için riski azaltır