Soğan alerjsi olan
kişilerin bağışıklık sistemi soğana tehlikeli bir madde gibi tepki verir. Sonuçta;
kusma, kaşıntı, şişme ve nefes almada zorluk gibi şiddeti kişiden kişiye
değişen alerjik belirtiler ortaya çıkar.
Soğan alerjisi olan kişiler, soğan tükettikten 2 saat kadar snra belirtiler ortaya çıkabilir.
Soğan alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:
Soğan en ço tüketilen
sebzelerden biri olduğu için soğan alerjisi olanların soğandan uzak durması
oldukça güçtür. Yine de soğan alerjinizin olup olmadığını bilmeniz pek çok
soğan içeren besinden uzak durmanızı sağlayabilir.
Soğan; sarımsak,
pırasa, taze soğan, frenk soğanı ve arpacık soğan da dahil olmak üzere allium
ailesinden bir bitkidir.
Soğan alerji yapar mı diye endişeniz varsa bu yazımızda soğan alerjisi belirtileri, nedenleri, tanı ve tedavisi hakkında bilgiler işinize yarayacaktır.
Soğan alerji yapar mı diye endişeniz varsa bu yazımızda soğan alerjisi belirtileri, nedenleri, tanı ve tedavisi hakkında bilgiler işinize yarayacaktır.
![]() |
| Soğan alerisi belirtileri mide bulantısı, baş ağrısı ve kaşıntı olabilmektedir. |
Soğan Alerjisi Belirtileri
Tüketilen gıdanın içeriğinde soğan varsa alerkij reaksiyonu tetikleyebilir.Soğan alerjisi olan kişiler, soğan tükettikten 2 saat kadar snra belirtiler ortaya çıkabilir.
Soğan alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Baş ağrısı
- Kaşıntı
- Kurdeşen veya döküntü
- Yüz, dudak veya boğazda şişme
- Nefes darlığı
- Karın ağrısı
- Öksürme veya hırıltı
- Ağızda karıncalanma hissi
- Bayılma veya baş dönmesi
- Anafilaksi (son derece nadir görülür)
Alerji mi, Hassasiyet mi?
Bir gıda alerjisi ve
gıda duyarlılığı arasındaki ana fark vücudun hangi sistemin etkilendiği ile ilişkilidir.
Bir gıda alerjisi bağışıklık sistemi sorunuyken, gıda hassasiyeti veya intoleransı sindirim sistemi sorunudur.
Soğan alerjisi olan kişilerin vücudu soğanı bir istilacı olarak görür. Bağışıklık sistemi, alerjik reaksiyonları tetikleyen immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorları serbest bırakır.
Gıda alerjisi belirtileri şiddetli olabilir ve anafilaktik şoku tetikleyebilir. Bir kişi anafilaktik şok yaşıyorsa, acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.
Anafilaktik şok belirtileri şunları içerebilir:
Bir gıda alerjisi bağışıklık sistemi sorunuyken, gıda hassasiyeti veya intoleransı sindirim sistemi sorunudur.
Soğan alerjisi olan kişilerin vücudu soğanı bir istilacı olarak görür. Bağışıklık sistemi, alerjik reaksiyonları tetikleyen immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorları serbest bırakır.
Gıda alerjisi belirtileri şiddetli olabilir ve anafilaktik şoku tetikleyebilir. Bir kişi anafilaktik şok yaşıyorsa, acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.
Anafilaktik şok belirtileri şunları içerebilir:
- Kurdeşen
- Kusma
- İshal
- Hızlı kalp atımı
- Bayılma
- Baş dönmesi
- Gıda duyarlılığı
Vücut belirli
yiyecekleri sindiremediğinde gıda duyarlılığı yaşanabilir.
Bu durum; bulantı, şişkinlik, ishal veya gaz gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Soğana duyarlı insanlar tükettikten hemen sonra sindirim problemleri yaşayabilirler. Fakat bazı durumlarda bu semptomlar saatler sonra da ortaya çıkabilir.
Bir gıda hassasiyeti rahatsız edici belirtilere neden olabilir, ancak hayatı tehdit etmez.
Gıda duyarlılığı belirtileri, bir kişinin yediği rahatsız edici gıda miktarı ile ilişkili olabilir. Örneğin, az miktarda soğan hiç ya da çok az belirtiye neden olurken, daha fazla miktarda soğan yemek daha şiddetli semptomlara neden olabilir.
Bu durum; bulantı, şişkinlik, ishal veya gaz gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Soğana duyarlı insanlar tükettikten hemen sonra sindirim problemleri yaşayabilirler. Fakat bazı durumlarda bu semptomlar saatler sonra da ortaya çıkabilir.
Bir gıda hassasiyeti rahatsız edici belirtilere neden olabilir, ancak hayatı tehdit etmez.
Gıda duyarlılığı belirtileri, bir kişinin yediği rahatsız edici gıda miktarı ile ilişkili olabilir. Örneğin, az miktarda soğan hiç ya da çok az belirtiye neden olurken, daha fazla miktarda soğan yemek daha şiddetli semptomlara neden olabilir.
Tanı
Kan ya da deri testleri ile gıda alerjilerinin tanısı
konulmaktadır.
Kan testleri, belirli
bağışıklık antikorlarının miktarlarını arayarak alerjinin varlığını belirlemeye
yardımcı olur.
Alerjiyi belirlemek
için yapılan cilt testlerinde ise cilde bir miktar gıdanın sıvı özütü iğne
yardımıyla verilir.15-20 dakika sonra, ciltte kabarık bir yumru ortaya çıkarsa,
kişinin o yiyeceğe duyarlı olduğu düşünülür.
Soğan Alerjisi Tedavisi
Gıda alerjileri için
bir tedavi olmamasına rağmen, insanlar alerjilerini bazı yollarla yönetebilir:
Soğana alerjisi olanlar soğandan tamamen kaçınmalıdır. Çapraz kontaminasyon veya gıdanın solunması bazı insanlarda alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.
Soğan alerjisi olanlar aşağıdakilere dikkat etmelidir:
Soğana alerjisi olanlar soğandan tamamen kaçınmalıdır. Çapraz kontaminasyon veya gıdanın solunması bazı insanlarda alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.
Soğan alerjisi olanlar aşağıdakilere dikkat etmelidir:
- Soğan ya da soğan türevi(örn. soğan tozu) ürüleri içeren gıdalardan türetilmiş içeriği olan yiyecekler
- Soğan veya soğan ürünleri ile temas eden yiyecekler
- Soğan doğrayan veya pişiren insanların etrafında olmak
Soğan Alerjisi Olanlar Bu Gıdalarıdan da Kaçınması Gerekebilir
Bir kişinin soğan
alerjisi varsa, soğanla aynı aileye mensup diğer gıdalar da reaksiyonu tetikleyebilir.
Buna çapraz reaktivite denir. Bu gıdalar sarımsak, taze soğan, arpacık soğan ve
frensk soğanıdır.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Gıda alerjisi
belirtileri hayatı tehdit edici olabilir.
Bir kişi şişme, nefes
darlığı, kaşıntı ve kurdeşen gibi alerjik belirtiler fark ederse, derhal acilden
hastaneye başvurmalıdır.
Bir kişi soğannı
sindirmede sorun yaşadığını düşünüyorsa, bunu bir doktorla tartışmalıdır.
Soğan alerjisi için
bilinen bir tedavi yoktur.
Bir gıda günlüğü tutmak
ve belirli yiyecekleri ortadan kaldırmak, bir kişinin soğan alerjisini ya da
duyarlılığını tanımlamasına yardımcı olabilir.
