Soğanın Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Soğanın Faydaları Nelerdir?


Tüm sebzeler sağlık için önemli olsa da, bazı sebzeler sağlık açısından benzersiz faydalara sahiptir.
Soğan, sarımsak, arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı allium ailesinden sebzelerdendir.
Bu sebzeler, sağlığı birçok yönden desteklediği gösterilen çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü fitokimyasallar içerir.
Soğanın sağlık açısından faydaları aslında eski zamanlardan beri bilinmekte; baş ağrısı, kalp hastalıkları ve ağız yaraları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır.


Soğanın Faydaları Nelerdir?


Besin ögelerinden çok zengindir:

Bir orta boy soğan sadece 44 kaloriye sahiptir, ancak önemli miktarda vitaminler, mineraller ve lif içerir.
Soğan özellikle bağışıklık sağlığını, kollajen üretimini, doku onarımını ve demir emilimini düzenleyen bir besin olan C vitamini bakımından zengindir.
C vitamini ayrıca vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi serbest radikaller olarak adlandırılan moleeküllerin neden olduğu hasara karşı korur.
Soğan; metabolizma, alyuvar üretimi ve sinir fonksiyonunda anahtar rol oynayan folat (B9) ve piridoksin (B6) dahil B vitaminleri bakımından da zengindir.
Son olarak, birçok insanın eksikliğini yaşadığı bir mineral olan potasyum için iyi kaynaktır.
Potasyum; normal hücresel fonksiyon, sıvı dengesi, sinir iletimi, böbrek fonksiyonu ve kas kasılması gibi durumlar için gereklidir.

Soğan kalbi korur:

Soğan, iltihapla savaşan, trigliseritleri ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar ve bileşikler içerir ve bunların hepsi kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Güçlü antienflamatuar özellikleri de yüksek tansiyonu düşürmeye ve kan pıhtılanmasına karşı korumaya faydalı olabilir.
Kuersetin, soğanda oldukça yoğun olan bir flavonoid antioksidandır. Güçlü bir anti-enflamatuar olduğundan, kalp hastalığı için risk faktörlerinden biri olan yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
Yüksek tansiyonu olan 70 aşırı kilolu kişide yapılan bir araştırma, günde 162 mg'lık bir kuersetin zengini soğan özütünü alanların, plasebo alanlara kıyasla sistolik kan basıncı 3-6 mmHg azaldığı bulmuştur. Başkaca çalışmalarda da soğanının LDL kötü kolesterolü düşürdüğü belirlenmiştir.

Soğan antioksidan deposudur:

Antioksidanlar, hücresel hasara yol açan ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan bir süreç olan vücuttaki oksidasyonu önleyen bileşiklerdir.
Soğan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Aslında, 25'ten fazla çeşit antioksidan içerir.
Özellikle kırmızı soğan antosiyaninler içerir. İnsanlar üzerinde yapılan birçok çalışmada, antosiyanin bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketen kişilerin kalp hastalığı riskinin azaldığını bulmuştur. Antosiyaninlerin bazı kanser türleri ve diyabete karşı korunmaya yardımcı olduğun belirleyen bazı araştırmalar da mevcuttur.

Kanserle mücadeleye yardımcıdır:

Sarımsak ve soğan gibi Allium ailesinden sebzeleri yemek, mide ve kolorektal dahil olmak üzere bazı kanserlerin daha düşük riskiyle bağlantılıdır. Soğan gibi allium grubu sebzelerde bulunan kükürt bileşikler ve flavonoid antioksidanların kanser ile mücadelede faydaları olduğu bilinmektedir.
26 çalışmanın gözden geçirildiği bir araştırmaya göre en fazla miktarda allium içeren sebzeleri tüketenlerin, en az miktarda tüketenlere göre mide kanseri geçirme olasılığının % 22 daha az olduğu gösterilmiştir.
Bir başka araştırmada da en yüksek soğan alımına sahip katılımcıların, tüketimi en düşük olanlara kıyasla kolorektal kanser riski % 15 daha düşüktür.

Kan şekerini dengeler:

Soğanın faydalarından bir diğeri, diyabet veya prediyabetli insanlar için özellikle önemli olan kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmasıdır.
Tip 2 diyabetli 42 kişide yapılan bir araştırma, 100 gram taze kırmızı soğan yemenin açlık kan şekeri düzeylerini dört saat sonra yaklaşık 40 mg / dl azalttığını göstermiştir.
Ek olarak, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, soğan tüketiminin kan şekeri kontrolüne fayda sağlayabileceğini göstermiştir .
Soğanlarda bulunan kuersetin ve kükürt bileşikler gibi spesifik bileşikler antidiyabetik etkilere sahiptir.
Örneğin, kuersetin'in kan şekeri düzenlemesini sağlamak için ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girdiği gösterilmiştir.

Bağırsak sağlığını destekler:

Soğan, ideal bağırsak sağlığı için gerekli olan zengin bir lif ve prebiyotik kaynağıdır.
Prebiyotikler, yararlı bağırsak bakterileri tarafından parçalanan sindirilemez lif türleridir.
Bağırsak bakterileri prebiyotiklerle beslenir ve asetat, propiyonat ve bütirat dahil olmak üzere kısa zincirli yağ asitleri oluşturur.
Araştırmalar, bu kısa zincirli yağ asitlerinin bağırsak sağlığını güçlendirdiğini, bağışıklığı artırdığını, iltihabı azalttığını ve sindirimi düzenlediğini göstermiştir.
Prebiyotikler açısından zengin bir diyet, kemik sağlığını güçlendirebilecek kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.
Soğan özellikle prebiyotik özellikteki inulin ve fruktooligosakkaritler bakımından zengindir. Bunların, bağırsaklarınızdaki dost bakteri sayısını artırarak  bağışıklık fonksiyonuna faydaları vardır.