Tüm sebzeler sağlık
için önemli olsa da, bazı sebzeler sağlık açısından benzersiz faydalara
sahiptir.
Soğan, sarımsak,
arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı allium ailesinden sebzelerdendir.
Bu sebzeler, sağlığı
birçok yönden desteklediği gösterilen çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü
fitokimyasallar içerir.
Soğanın sağlık
açısından faydaları aslında eski zamanlardan beri bilinmekte; baş ağrısı, kalp
hastalıkları ve ağız yaraları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Soğanın Faydaları Nelerdir?
Besin
ögelerinden çok zengindir:
Bir orta boy soğan sadece
44 kaloriye sahiptir, ancak önemli miktarda vitaminler, mineraller ve lif
içerir.
Soğan özellikle
bağışıklık sağlığını, kollajen üretimini, doku onarımını ve demir emilimini düzenleyen
bir besin olan C vitamini bakımından zengindir.
C vitamini ayrıca
vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi serbest
radikaller olarak adlandırılan moleeküllerin neden olduğu hasara karşı korur.
Soğan; metabolizma,
alyuvar üretimi ve sinir fonksiyonunda anahtar rol oynayan folat (B9) ve
piridoksin (B6) dahil B vitaminleri bakımından da zengindir.
Son olarak, birçok
insanın eksikliğini yaşadığı bir mineral olan potasyum için iyi kaynaktır.
Potasyum; normal
hücresel fonksiyon, sıvı dengesi, sinir iletimi, böbrek fonksiyonu ve kas
kasılması gibi durumlar için gereklidir.
Soğan kalbi korur:
Soğan, iltihapla
savaşan, trigliseritleri ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar ve
bileşikler içerir ve bunların hepsi kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Güçlü antienflamatuar
özellikleri de yüksek tansiyonu düşürmeye ve kan pıhtılanmasına karşı korumaya
faydalı olabilir.
Kuersetin, soğanda
oldukça yoğun olan bir flavonoid antioksidandır. Güçlü bir
anti-enflamatuar olduğundan, kalp hastalığı için risk faktörlerinden biri olan
yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
Yüksek tansiyonu olan
70 aşırı kilolu kişide yapılan bir araştırma, günde 162 mg'lık bir kuersetin
zengini soğan özütünü alanların, plasebo alanlara kıyasla sistolik kan basıncı 3-6
mmHg azaldığı bulmuştur. Başkaca çalışmalarda da soğanının LDL kötü kolesterolü
düşürdüğü belirlenmiştir.
Soğan antioksidan deposudur:
Antioksidanlar,
hücresel hasara yol açan ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi
hastalıklara katkıda bulunan bir süreç olan vücuttaki oksidasyonu önleyen
bileşiklerdir.
Soğan mükemmel bir
antioksidan kaynağıdır. Aslında, 25'ten fazla çeşit antioksidan içerir.
Özellikle kırmızı soğan
antosiyaninler içerir. İnsanlar üzerinde yapılan birçok çalışmada, antosiyanin
bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketen kişilerin kalp hastalığı riskinin
azaldığını bulmuştur. Antosiyaninlerin bazı kanser türleri ve diyabete karşı
korunmaya yardımcı olduğun belirleyen bazı araştırmalar da mevcuttur.
Kanserle mücadeleye yardımcıdır:
Sarımsak ve soğan
gibi Allium ailesinden sebzeleri
yemek, mide ve kolorektal dahil olmak üzere bazı kanserlerin daha düşük
riskiyle bağlantılıdır. Soğan gibi allium grubu sebzelerde bulunan kükürt
bileşikler ve flavonoid antioksidanların kanser ile mücadelede faydaları olduğu bilinmektedir.
26 çalışmanın gözden
geçirildiği bir araştırmaya göre en fazla miktarda allium içeren sebzeleri
tüketenlerin, en az miktarda tüketenlere göre mide kanseri geçirme olasılığının
% 22 daha az olduğu gösterilmiştir.
Bir başka araştırmada
da en yüksek soğan alımına sahip katılımcıların, tüketimi en düşük olanlara
kıyasla kolorektal kanser riski % 15 daha düşüktür.
Kan şekerini dengeler:
Soğanın faydalarından bir diğeri, diyabet
veya prediyabetli insanlar için özellikle önemli olan kan şekerini kontrol
etmeye yardımcı olmasıdır.
Tip 2 diyabetli 42
kişide yapılan bir araştırma, 100
gram taze kırmızı soğan yemenin açlık kan şekeri
düzeylerini dört saat sonra yaklaşık 40 mg / dl azalttığını göstermiştir.
Ek olarak, hayvanlar
üzerinde yapılan çalışmalar, soğan tüketiminin kan şekeri kontrolüne fayda
sağlayabileceğini göstermiştir .
Soğanlarda bulunan
kuersetin ve kükürt bileşikler gibi spesifik bileşikler antidiyabetik etkilere
sahiptir.
Örneğin, kuersetin'in kan
şekeri düzenlemesini sağlamak için ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ
dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girdiği gösterilmiştir.
Bağırsak sağlığını destekler:
Soğan, ideal bağırsak
sağlığı için gerekli olan zengin bir lif ve prebiyotik kaynağıdır.
Prebiyotikler, yararlı bağırsak
bakterileri tarafından parçalanan sindirilemez lif türleridir.
Bağırsak bakterileri
prebiyotiklerle beslenir ve asetat, propiyonat ve bütirat dahil olmak üzere
kısa zincirli yağ asitleri oluşturur.
Araştırmalar, bu kısa
zincirli yağ asitlerinin bağırsak sağlığını güçlendirdiğini, bağışıklığı
artırdığını, iltihabı azalttığını ve sindirimi düzenlediğini göstermiştir.
Prebiyotikler açısından
zengin bir diyet, kemik sağlığını güçlendirebilecek kalsiyum gibi önemli
minerallerin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.
Soğan özellikle
prebiyotik özellikteki inulin ve fruktooligosakkaritler bakımından
zengindir. Bunların, bağırsaklarınızdaki dost bakteri sayısını artırarak bağışıklık fonksiyonuna faydaları vardır.