Meyveler ve Sebzelerin Porsiyonları Nasıl Hesaplanır? - FAYDALAR

Meyveler ve Sebzelerin Porsiyonları Nasıl Hesaplanır?

Beslenme kılavuzları, sağlıklı beslenmek için günde 5 porsiyon sebze ve 4 porsiyon meyve tüketilmesini öneriyor. Peki, hangi sebzenin ne kadarı bir porsiyon ediyor ya da meyvelerde porsiyon hesaplaması nasıl yapılıyor? Yazımızın devamında meyve ve sebzeler için porsiyon hesaplamalarını okuyabilirsiniz.


1 porsiyon meyve ne kadar? Meyvelerin porsiyonları hesaplaması

Meyve porsiyon miktarları aşağıdaki gibidir:

Muz: 1 orta boy
Elma: 1 orta boy
Portakal: 1 orta boy
Şeftali: 1 orta boy
Nektarin: 1 orta boy
Kivi: 1 orta boy
Mürdüm eriği: 2 orta boy
Kayısı: 2 orta boy
Mandalina: 2 orta boy
Hurma: 2 küçük boy
İncir: 2 küçük boy
Ayva: 1 küçük boy
Nar: 1 küçük boy
Greyfurt: 1 orta boy meyvenin yarısı
Avokado: 1 orta boy meyvenin yarısı
Mango: 1 orta boy meyvenin yarısı
Ananas: Bir orta boy meyvenin dörtte biri
Çekirdekli üzüm: 16 adet
Çekirdeksiz üzüm: 32 adet
Çilek: 6 orta boy
Kiraz: 10 orta boy
Karpuz: 2 dilim
Kavun: 2 dilim
Kurutulmuş meyveler: 250 ml’lin bardağın dörtte biri kadar

1 porsiyon sebze ne kadar? Sebzelerin porsiyonları hesaplaması 

Sebze porsiyon miktarları aşağıdaki gibidir:

Domates: 1 orta boy
Dolmalık Biber: 1 orta boy
Havuç: 1 orta boy
Çarliston biber: 1 orta boy
Salatalık: 1 orta boy
Patates: 1 orta boy
Patlıcan: 1 küçük boy
Kabak: 1 küçük boy
Mısır: 1 küçük boy
Sivri biber: 2 tane
Brokoli ve karnabahar: 5-8 küçük çiçek
Pişmiş sebzeler: 250 ml’lik 1 bardağın yarısı
Salatalar: 250 ml’lik bir bardak kadar

Neden meyve ve sebze yemeli?

Meyveler ve sebzeler en iyi diyet lifi kaynaklarıdır. Diyet lifi sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü kan kolesterol düzeylerinin ve kan basıncının düşürülmesi, kalp hastalıklarının ve kanserlerin önlenmesi ile sağlıklı sindirim sistemi için gereklidir.

Meyveler ve sebzelerde diyet lifinin yanı sıra başka gıdalardan sağlayamayacağınız sağlığınız için gerekli olan bazı vitaminler ve mineraller de bulunur. Ayrıca sebzelere ve meyvelere rengini veren fitokimyasal maddeler vücutta antioksidan işlevi görür ve vücudu yaşlanmaya karşı korur.

Sebzeler çok düşük kalori içerirler ve  zayıflamak isteyenler için ideal besinlerdir. Meyveler ise sebzelere göre daha yüksek kalorilidir ve kilo verme diyetlerinde daha kontrollü tüketilmeleri gerekebilir.

Fakat normal kilolu bireyler diğer gıdalara birlikte yukarıdaki sebze ve meyve porsiyonlarına uyarak her gün 5-6 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve yiyerek sağlıklı beslenmiş olurlar.