Hamilelikte İyot Eksikliği ya da Fazlalığı Bebekleri Nasıl Etkiler? - FAYDALAR

Hamilelikte İyot Eksikliği ya da Fazlalığı Bebekleri Nasıl Etkiler?

Her hamilelikte, bir kadının doğum kusurlu bir bebeğe sahip olma olasılığı % 3-5 arasındadır. Doğumsal kusurları etkileyen pek çok faktör arasında iyot alımı da bulunmaktadır. Bu yazımızda iyot eksikliği ya da iyot fazlalığının doğumsal kusurlara neden olup olamayacağı konusunda bilgiler yer almaktadır. Buradaki bilgiler doktorun önerileri yerine geçmemelidir. Beslenme ya da takviyeler yoluyla iyot alımı konusunda her zaman doktorunuza danışarak hareket etmeniz gerektiğin unutmayın.


Hamilelikte iyot eksikliği ya da fazlalığı bebekleri nasıl etkiler? Hamilelikte ne kadar iyot almalıyım?

İyot nedir?

İyot temel minerallerden biridir ve beslenme yoluyla alınması gerekmektedir. Tiroid bezimizin düzgün çalışması için vücudumuzun iyota ihtiyacı vardır. İyot bazı gıdalarda, besin takviyelerinde ve ilaçlarda bulunmaktadır. Gebelik ve emzirme döneminde iyot ihtiyacı artmaktadır. Hamile olan kadınlarda önerilen günlük iyot miktarı 220 mikrogram (mcg) ile 290 mcg arasındadır ve emziren kadınlar için 290 mcg'dir. Uzmanlar hamile kadınların her gün 150 mcg iyot içeren takviyeler kullanmalarını tavsiye etmektedir.

Beslenme ya da takviyelerle yeterli iyot alımı nasıl gerçekleşir?

Diyetinizde iyot aldığınızdan emin olmanın kolay bir yolu, yemek pişirirken ve sofrada iyotlu tuz kullanmaktır. Ayrıca günde en az 150 mikrogram iyot içeren takviyeler alabilirsiniz. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, iyot içeren takviyelere başlamalısınız. Sofra tuzunda da bulunan potasyum iyodür en etkili iyot kaynağıdır ve takviyede bu iyot türünün bulunması önemlidir.

Tiroid hastasıysanız herhangi bir iyot takviyesi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Beslenme yoluyla yeterli iyot alabilmek için en çok iyot içeren besinler olan süt ürünler, yumurta, ton balığı, kuru erik ve sofra tuzundan yararlanabilirsiniz.

İyot düzeylerimi kontrol ettirmeli miyim?

Vücudunuzdaki iyot miktarını doğru bir şekilde test etmek zordur. Doktorunuz hamilelik sırasında kan testleri yoluyla tiroid hormon seviyenizi test edebilir. Tiroid hormon seviyeleriniz normalse ve günde 150 mikrogram iyot içeren takviye alıyorsanız, iyot seviyeleriniz hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

Düşük iyot seviyeleri hamile kalmamı zorlaştırır mı?

Vücudunuz tiroid hormonlarını yapmak için iyot kullanır. Düşük seviyelerde tiroid hormonu olan yani hipotiroid hastaları için hamile kalmak daha zor olabilir. Bu nedenle, hamile kalmaya çalışıyorsanız iyot içeren bir takviye kullanmanız gerekebilir.

Düşük iyot düzeyleri düşük yapmama neden olur mu?

Düşük iyot düzeyleri düük yapmanıza neden olabilir. Vücudunuzda yeterli iyot yoksa tiroid hormonu seviyeleriniz düşük olabilir. Hamilelikte düşük tiroid hormon seviyeleri olan kadınların düşük yapma olasılıkları daha yüksektir.

Düşük iyot düzeyleri erken doğuma ya da doğumsal kusurlara neden olabilir mi?

Vücuttaki düşük iyot seviyeleri düşük tiroid hormon düzeylerine (hipotiroidizm) neden olabilir. Hamilelik sırasında düşük tiroid hormon seviyeleri anne karnındaki bebeğin daha yavaş gelişmesine neden olabilir ve erken doğuma yol açabilir.

Gebelikte çok düşük iyot düzeylerine sahip olan kadınların dünyaya getirdiği bebeklerde öğrenme güçlüğü ve işitme kayıpları olabilmektedir. Hamilelik sırasında hafif iyot eksikliğinin öğrenme ve davranış ile ilgili sorunlara yol açması mümkündür, ancak bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Gebelikte iyot fazlalığı ne yapabilir?

Var olan tiroid sorunları ya da yüksek miktarda iyot içeren bir ilaç kullanımı sonucunda tiroid hormon düzeyleriniz yükselerek hipertiroidizm hastalığına yakalanmanıza neden olabilir.

Sadece besinlerden alınan iyot ile çok yüksek iyot düzeylerine ulaşmak oldukça zordur. Yüksek miktarda iyot içeren gıdalar yemek, bu gıdaları çok fazla ve sık yemediğiniz sürece vücudunuzda yüksek iyot seviyelerine neden olmamalıdır. 


Hipertiroidizm hem siz hem de bebek için tıbbi sorunlara yol açabilir. Hamilelikte çok yüksek iyot seviyeleri, bebekte düşük tiroid hormon düzeylerine (hipotiroidizm) yol açabilir. Bebekte ayrıca guatr gelişebilir.

Bebeğimi emzirirken düşük ya da yüksek iyot düzeyleri nasıl etki edebilir?

Bebekler kendi tiroid hormonunu yapmak için tüm iyot ihtiyaçlarını beslenme yoluyla alır. Emziriyorsanız bu durumda bebeğinizin tek iyot kaynağı sizin verdiğiniz süt olacaktır. Bu nedenle emzirirken yeterli iyot almanız önemlidir. Emzirme döneminde günde 290 mcg iyot alımı önerilir. Yediğiniz yiyeceklerden biraz iyot alacaksınız. Bununla birlikte, gebelikte kullandığınız iyot içeren takviyelerinizi almaya devam etmelisiniz. Emziren kadınlar uzun süre 500 ila 1100 mcg'den fazla almamalıdır. Bebekler doğru miktarda iyot alamazlarsa, tiroidleri iyi çalışmayabilir.