Oksalat (Oksalik Asit) Nedir, Zararları Nelerdir? - FAYDALAR

Oksalat (Oksalik Asit) Nedir, Zararları Nelerdir?

Yapraklı yeşillikler ve diğer bitkisel gıdalar sağlık beslenmenin temel taşları olsa da bu besinlerin bazılarında sağlık açısından zararlı olabilen oksalat (oksalik asit) adlı bir bileşik bulunmaktadır.
Bu yazımızda oksalat ve oksalatın zararları hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Oksalat nedir?

Oksalik asit, birçok bitkide bulunan organik bir bileşiktir.
Bunlar yapraklı yeşillikler, sebzeler, meyveler, kakao, fındık ve benzeri yağlı tohumlarda bulunur.
Bitkilerdeki oksalik asit minerallere bağlanarak osalat oluşur. “Oksalik asit” ve “oksalat” terimleri beslenme biliminde birbirinin yerine kullanılır.
Vücudunuz kendi başına oksalat üretebilir veya yiyeceklerden alabilir. Örneğin C vitamini vücutta metabolize olduğunda oksalata da dönüştürülebilir.
Besinlerdeki oksalat vücutta kalsiyum oksalat ve demir oksalat dahil olmak üzere bileşikler oluşturmak için minerallere bağlanır. Vücuuta oluşan bu oksalatlar kolonda görülür, ancak böbrekler ve idrar yolunun diğer kısımlarında da oluşabilir.
Çoğu insan için, bu bileşikler daha sonra dışkı veya idrarda vücuttan atılır.
Hassas bireyler için yüksek oksalatlı beslenme, böbrek taşı ve diğer sağlık problemleri riskinde artışla ilişkilendirilmiştir.

Oksalat (Oksalik Asit)  Zararları Nelerdir?

Mineral emilimini azaltabilir:

Oksalat ile ilgili temel sağlık sorunlarından biri, bağırsaktaki minerallere bağlanabilmesi ve vücudun bunları emmesini engelleyebilmesidir.
Örneğin, ıspanak kalsiyum ve oksalat açısından zengin olsa da ıspanakta bulunan kalsiyumun vücuda emilimi oksalat içeriği nedeniyle azalır.  
Lifli gıdaları oksalat içeren gıdalarla birlikte tüketmek gıdalardaki besin ögelerinin emilimini engeller.
Bununla birlikte, yiyeceklerdeki minerallerin sadece bazılarının oksalata bağlanmaktadır.
Ispanaktan kalsiyum emilimi azalsa da, süt ve ıspanak birlikte tüketildiğinde sütün kalsiyumunun emilimi etkilenmez.

Oksalat böbrek taşına neden olabilir?

Normal olarak, idrar yolunda aynı anda kalsiyum ve az miktarda oksalat bulunur, ancak çözünmüş şekildedirler ve sorun yaratmazlar.
Bununla birlikte, bazen kristaller oluşturmak için birbirlerine bağlanırlar. Bazı insanlarda, bu kristaller, özellikle oksalat yüksek ve idrar hacmi düşük olduğunda taş oluşumuna yol açabilir.
Küçük taşlar genellikle herhangi bir soruna neden olmaz, ancak büyük taşlar idrar yolunda ilerledikçe idrarda şiddetli ağrı ve kanamaya neden olabilir.
Diğer böbrek taşı türleri olmasına rağmen, yaklaşık% 80'i kalsiyum oksalattan oluşur
Bu nedenle, bir böbrek taşı sorunu olan kişilerin oksalat içeriği yüksek gıda tüketimini en aza indirmeleri ve oksalatın zararlarından korunmaları önerilir. 
Oksalatın diyette ne kadar azaltılacağını belirlemek için zaman zaman test yaptırılması önerilir.

Oksalat içeren çoğu gıda çok sağlıklıdır

Sağlık üzerinde bazı olumsuz etkileri olsa da oksalat içeren gıdalar beslenme açısından gereklidir. Çünkü bu gıdaların çoğu önemli antioksidanlar, lif ve diğer besinleri içeren sağlıklı gıdalardır.
Bu nedenle, çoğu insanın yüksek oksalatlı yiyecekleri yemeyi tamamen bırakması iyi bir fikir değildir.

Yüksek oksalat içeren gıdalar

Oksalatlar hemen hemen tüm bitkilerde bulunur, ancak bazı bitkiler çok yüksek miktarlar içerirken, diğerlerinde çok az miktarda bulunur. Hayvansal gıdalarda ise kayda değmeyecek kadar az miktardadır.
Oksalattan yüksek gıdalar (porsiyon başına 100-900 mg) şunları içerir:
  • Ispanak
  • Pancar
  • Pazı
  • Hindiba
  • Kakao tozu
  • Tattlı patates
  • Yer fıstığı
  • Şalgam
Oksalatın zararlarından kaçınmak için yukarıda belirtilen yiyeceklerin tüketimi sınırlandırımalıdır.