En Çok C Vitamini İçeren Besinler

En Çok C Vitamini İçeren Besinler


En çok C vitamini içeren besin hangisidir diye sorsam bu soruya verilen cevapların çoğunun portakal olacağından eminim. Oysaki portakaldan çok daha fazla C vitamini içeren sayısız meyve ve sebze bulunmaktadır. Aşağıda en çok C vitamini içeren besinleri listeleyeceğim ama önce C vitamini ne işe yarar ve günlük ne kadar C vitamini almalıyız sorularının cevaplarını yazalım.

C vitamini nedir?


C vitamini suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünen vitaminler vücutta depolanmaz ve fazla alınan C vitamini idrarla dışarı atılır. Bu sebeple C vitamini içeren besinlerin günlük olarak tüketilmesi gerekmektedir.  

C vitamini vücuttaki birçok kimyasal tepkimede görev alır. Vücutta elastan üretimini sağlayarak kemiklerin, dişlerin, eklem ve bağ dokularının, kan damarlarının ve cildin dayanıklılığını ve esnekliğini sağlar. C vitamini en güçlü antioksidandır. Yağda eriyen antioksidan vitaminlerden farklı olarak vücudun her yerine ulaşarak oksidasyonu yani yıpranmayı önler. Bu özelliği ile pek çok kanser ve kronik hastalıkğın önlenmesine yardımcı olur. C vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir ve enfeksiyonlardan vücudu korur. C vitamini vücutta demir emilimini arttırarak anemi riskini n azaltılmasına yardımcı olur.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile günlük olarak yeterli miktarda C vitamini alınabilir. Aşağıdaki tabloda günlük alınması önerilen C vitamini miktarları bulunmaktadır.

19 yaşından büyük erkekler
90 mg.
19 yaşından büyük kadınlar
75 mg.
Hamileler
85 mg.
Emziren kadınlar
120 mg.

C vitamini alımı için üst sınır 2000 mg. dir. Bunun üzerinde akımı toksik etkiye sebep olabilir. Sigara içenlerin yukarıdaki önerilere ek olarak 35 mg. Almaları önerilmektedir.

C vitamini içeren besinler


C vitamini sebzeler ve meyvelerde bulunan bir vitamindir. Ancak bazı sebze ve meyveler C vitamini açısından daha iyi kaynaklardır. Portakalın en iyi C vitamini kaynağı olduğuna ilişkin yaygın bilgiye karşın portakaldan çok daha fazla C vitamini içeren pek çok sebze (maydanoz, biber) ve meyve (çilek, kivi) bulunmaktadır. Pişirme işlemi C vitaminin kaybına neden olduğundan C vitamini içeren sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketmelisiniz.

Hangi besinlerde C vitamini bulunur sorusunun en net cevapları aşağıdaki listededir. Bu listede yiyecekler ve bunların 100 gramında bulunan C vitamini miktarları yer almaktadır.  

Maydanoz – 188.9 mg.
Kırmızı Biber – 150.7 mg.
Süs biberi – 146.8 mg.
Sarı biber – 125.9 mg.
Dolmalık biber – 109.7 mg
Roka – 109..4 mg.
Brüksel lahanası -109.1 mg.
Brokoli – 107.6 mg
Dereotu – 100.9 mg.
Kara lahana – 97.2 mg
Tere – 85.4 mg.
Sivri biber – 82.8 mg.
Çarliston biber – 80.0 mg.
Rezene – 76.8 mg.
Çilek – 75.5 mg.
Isırgan otu – 74.7 mg.
Kırmızı lahana – 66.4 mg
Kızılcık – 66.2 mg.
Kivi – 60.1 mg.
Ananas – 59.3 mg.
Portakal – 45.3 mg

Bu veriler Ulusal Gıda Veritabanından alınmıştır.

Listede de görüldüğü üzere portakaldan daha fazla C vitamini içeren 20 civarında sebze ve meyve bulunmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

Faydalar.blogspot.com'da yer alan bilgiler bilimsel çalışmalar ve geleneksel tedavi yöntemlerinden derlenmekle birlikte herhangi bir hastalığı tanı, tedavi, bakım ve önlenme amacı taşımamaktadır. Buradaki bilgiler doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Okuduğunuz içerikler ile ilgili bilgi, deneyim ya da sorularınızı yazıların altnda bulunan yorum bölümüne yazarak katkıda bulunmanızdan mutluluk duyarız.