Pırasanın faydaları, aynı
aileye üye ve yakın besin içeriğine sahip olan sarımsak ve soğanın faydalarına
benzerlik göstermektedir. İçeriğindeki flavanoidler ve sülfür bileşikleri ile diğer
sebzelerden ayrılan allium ailesinin bir parçası olan pırasa, aynı zamanda vitamin,
mineral ve posa değerleri ile de sağlık için yararlı bir sebzedir.
Dünyanın pek çok bölgesinde
rahatlıkla yetiştirilen pırasa, tohumlarının ekilmesinden yaklaşık 100 gün
sonra hasat edilebilmektedir. Galler ülkesinin 700 yıldır sembolüdür. Pırasa, Balkan
ülkelerinin mutfaklarında ayrı bir öneme sahiptir ve çok çeşitli şekillerde
kullanılmaktadır. Salatalarda, böreklerde kullanılır, yumurtalı kavurması ve
sotesi yapılır.
Pırasanın
Besin Değerleri
Pırasanın Faydaları
Pırasanın sağlık üzerindeki
olası faydaları aşağıdaki başlıklar altında sıralanmıştır:
Kalp
sağlığı
Pırasa, bir flavonoid olan
kaempferol açısından çok zengindir. Kaempferol, pek çok araştırmaya konu olmuş
ve kan damarlarında oluşan hasarlara karşı koruyucu etkisi olduğu
belirlenmiştir. Kaempferol, nitrik oksit üretimini arttırarak kan damarlarını genişletme ve rahatlatma özelliği taşır. Kaempferol, reaktif oksijen türlerine
karşı kan damarlarının korunmasında rol oynar (1).
Pırasanın içeriğinde bulunan
yüksek miktarda folat kanda homosistein seviyesini dengeler. Yüksek homositein
düzeylerinin kalp hastalıkları riskini arttırdığı bilinmektedir (2). Gerek kaepmferol gerekse folik asit içeriği ile pırasa kalbi koruyucu bir
etkiye sahiptir.
Kanser
Pırasa tıpkı sarımsak ve
soğan gibi sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Bu bileşiklerden zengin
olan besinlerin kanser önleyici etkisi olabileceği araştırmalarda
gösterilmiştir (3,4). Bir başka çalışmada da pırasada bulunan
alil sülfür bileşiklerinin meme kanserinde kanserli hücrelerin büyümesini baskıladığı
gösterilmiştir (5).
Farklı kanser türlerine ilişkin
çalışmalar aynı aileye mensup olan sarımsak ve soğan tüketimi üzerinden
yapılmıştır. Pırasa tüketimi üzerine çalışmalar yetersiz olmakla birlikte
benzer özellikleri sebebiyle bu bulgular anlamlı olabilir. Bu çalışmalarda özellikle
prostat, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etkiler ortaya konmuştur.
Kilo verme
Pırasa pek çok sebze gibi
düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği ile zayıflama programlarında sıklıkla
başvurulan bir sebzedir. Zengin besinsel içeriği ile zayıflamayı sağlıklı bir
yoldan gerçekleştirmenize yardımcı olur.
Hamilelik
Pırasada, folatın biyoaktif
bir formu olan 5-Metiltetrahidrofolat iyi miktarda bulunur. Gebelik
sırasında folat tüketimi, doğum kusurlarının önlenmesinde kilit görev üstlenir.
Diğer
faydaları
Araştırmacıların aynı
aileden sarımsak ve soğana olan yoğun ilgisine karşın pırasa çok az sayıda
araştırmaya konu olmuştur. Bu yüzden elimizde yeterli veri bulunmamaktadır. Öyle olsa da, benzer içeriklere sahip olmaları sebebiyle mevcut bulgular pırasanın potansiyel
faydaları olarak kabul edilebilir. Pırasada yoğun olarak bulunan kaemperol gibi
bileşikler oksidatif stres ve kronik inflamasyonlar üzerinde etkili olmaktadır.
Bu iki durum obezite, tip 2 diyabet, ateroskeleroz, romotoit artrit ve alerjik
solunum yolu iltihabı gibi hastalıklarla ilişkilidir.
Uyarılar
Uyarılar
Pırasa, oksalat denilen maddeyi
ölçülebilir düzeylerde taşıyan az sayıdaki yiyecekten biridir. Vücut
sıvılarında oksalat konsantrasyonunun yükselmesi durumunda olsalat kristalize
olarak böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Özelikle böbrek taşı sorununuz varsa pırasa yememeyi tercih edebilirsiniz.