Brokoli Alerji Yapar Mı? Brokoli Alerjisi Nedenleri, Belirtileri, Tehis ve Tedavisi - FAYDALAR

Brokoli Alerji Yapar Mı? Brokoli Alerjisi Nedenleri, Belirtileri, Tehis ve Tedavisi

Gıda alerjisi çocukların yüzde 6 ila 8'ini ve yetişkinlerin yüzde 4'ünü etkileyen yaygın bir sorundur. Gıda alerjilerinin çoğu süt, yumurta, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya ve buğday ile ilgili olsa da, brokoli dahil herhangi bir gıdaya karşı alerji gelişebilir. Brokoli yedikten sonra bazı belirtiler yaşadıysanız ve brokoli alerji yapar mı diye endişe ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Brokoli Alerji Yapar Mı?

Evet brokoli alerjisi yaygın olmamakla birlikte alerji yapabilir. Aşağıda brokoli alerjisinin nedenleri, belirtileri, teşhis ve tedavisi hakkında bilgilere yer verilmiştir.

Brokoli Alerjisi Nedenleri

Brokoli alerjisi, bir kişinin bağışıklık sistemi yanlışlıkla brokolinin yabancı ve potansiyel olarak zararlı bir madde olduğunu belirlediğinde gelişir. Bağışıklık sistemi, brokoli için immünoglobulin E veya IgE olarak bilinen antikorlar oluşturur. Kişi daha sonra tekrar brokoli yediğinde, IgE gıdanın varlığına tepki verir ve alerjik reaksiyon semptomlarına yol açan kimyasallar salar. 

Brokoli Alerjisi Belirtileri

Brokoli alerjisinin belirtileri tipik olarak brokoli veya brokoli içeren bir gıdanın alınmasından dakikalar ila bir saat sonra ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında ağızda karıncalanma veya kaşıntı, deri döküntüsü veya kurdeşen, dudakların, ellerin veya ayakların şişmesi, nefes almada zorluk, öksürük, mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi yer alır. Bu semptomların herhangi bir kombinasyonu veya tümü, alerjik reaksiyon ortamında ortaya çıkabilir. Anafilaksi olarak bilinen ciddi bir alerjik reaksiyon da meydana gelebilir. Bu, boğaz daralması, nefes almada zorluk ve kan basıncının düşmesiyle birlikte baş dönmesini içeren hayatı tehdit eden bir reaksiyondur.

Salisilat Hassasiyeti

Bazı insanlarda, brokolinin kendisinden ziyade salisilat içeriği nedeniyle brokoli yediğinde alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. Salisilatlar tüm bitkilerde bulunan kimyasallardır ve bazı insanlarda az miktarda salisilat bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Salisilat duyarlılığı olan bir kişi, muhtemelen elma, avokado, çilek, kabak, kahve ve fındık gibi salisilat içeren diğer yiyeceklerde de belirtiler fark edecektir.

Teşhis

Doktorun alerjik reaksiyona yol açan olaylar dizisini dinlediği dikkatli bir öykü, genellikle brokoli alerjisi teşhisine yardımcı olabilir. Ek olarak, bir alerji uzmanı brokoli alerjisi için bir test uygulayabilir. Bu prosedürde, cilt az miktarda taze brokoli ile çizilir ve herhangi bir reaksiyon ölçülür.

Brokoli Alerjisi Tedavisi

Brokoli alerjisinin birincil tedavisi, brokoli ve brokoli içeren tüm gıda ürünlerinden kaçınmaktır. Kazara maruz kalma durumunda, kaşıntı gibi lokalize bir cilt reaksiyonu için bir antihistaminik kullanılabilir. Solunum güçlüğü, kusma veya baş dönmesini içeren daha sistemik bir reaksiyonda, reaksiyonu tersine çevirmek için enjekte edilebilir epinefrin kullanılmalıdır. Enjekte edilebilir epinefrin kullanılıyorsa, kişi daha ileri değerlendirme için derhal acil servise gitmelidir.