Ispanak Gaz Ve Şişkinlik Yapar Mı? - FAYDALAR

Ispanak Gaz Ve Şişkinlik Yapar Mı?

Ispanak, besin değer yüksek olan en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Çoğu durumda ıspanak çok az gaza neden olur. Ispanağın gaz yapması ile ilgili tek gerçek endişe, çok fazla ıspanak yermeniz durumunda alacağınız yüksek miktardaki liftir.

Bununla birlikte, ıspanakta şişkinliğe neden olan oligosakkaritler veya şeker alkolleri gibi sindirilmesi zor karbonhidratlar çok az miktarda bulunur.

Gazı biraz daha iyi anlamak istiyorsanız, o zaman ıspanağın aşırı gaza neden olup olmadığı ve ne zaman ortaya çıkabileceğini anlamak için yazımızı okumaya devam edin.

Ispanak Gaz Ve Şişkinlik Yapar Mı?

Gaz, karbonhidratların bağırsakta bakteriyel fermantasyonu ile oluşur ve bu karbonhidratlar, ince bağırsakta kolayca parçalanmayanlardır.

Yiyeceklerdeki lifin insanın sindirim sistemi tarafından parçalanması zordur ve sonunda kalın bağırsakta fermente olur ve muhtemelen çoğu kişinin en iyi bildiği lif budur.

Pek çok sebze gibi  ıspanak da iyi miktarda lif içerir .

Aşağıdaki veri tablosu, 2,2 gram lif içeren 100 gram çiğ ıspanaktaki makro besinleri göstermektedir.

Enerji (kcal)                        23

Protein (g)                          2.86

Toplam Yağ (g)                  0.39

Karbonhidrat (g)                3.63

Lif (g)                                   2.2

Şeker (g)                             0.42

Referans olarak 1 demet ıspanak yaklaşık 340 gramdır yani yaklaşık  7,5 gram lif içerir.

Çoğu insan tam bir demet ıspanağı bir kerede yemez, yese bile hala bu lif miktarı örneğin 100 gram pişmiş nohutta olan 7,6 gram liften azdır.

Birisi çok yüksek miktarda ıspanak yerse, lif gaza neden olabilir. Bununla birlikte, ıspanaktaki lif içeriği diğer birçok sebzeye kıyasla gerçekten o kadar yüksek değildir, bu nedenle çok miktarda fazla gaz yapması beklenmez.

Ispanak Sindirimi Zor Karbonhidratlar İçerir mi?

Belirtildiği gibi, ince bağırsakta parçalanmayan ve daha sonra bağırsakta fermente edilen başka karbonhidrat türleri de vardır.

Ancak ıspanakta bunların neredeyse hiçbiri yoktur.

Oligosakkaritler çoğu sebzede gaz yapan en önemli bileşiktir, ancak ıspanakta saptanabilir bir miktar bile yoktur. Ayrıca şeker alkolleri de yoktur.

Son olarak, fruktoz sindirimi zor ve bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açabilse de, ıspanakta da esasen 0 fruktoz bulunur.

Özetle;

Ispanakta gerçekçi bir şekilde gaza yol açabilen tek karbonhidrat liftir.

Ispanaktan kaynaklı gaz ve şişkinliği azaltabilir misiniz?

Bazı insanlar ıspanak gibi bir yemeği hiç yememişlerse ve sonra çok fazla yemeye başlarlarsa bu gaza neden olabilir ancak  vücutları zamanla alışır.

Diğer herkes için, ıspanak mide sorunlarına neden oluyorsa yapabileceğiniz tek şey:

Daha küçük porsiyonlar yiyin

Ispanağınızı pişirin (genel olarak, pişirmek sebzelerin sindirilebilirliğini artırır) 

Ispanağın Gaz Yaptığından Emin misiniz?

Dikkate alınması gereken son bir şey, aşırı gaza sahip olmanıza neden olanın ıspanağın olup olmadığıdır.

Üzerinden geçtiklerimize dayanarak, çok miktarda çiğ ıspanak salataları yemediğiniz sürece çoğu durumda en olası neden bu değildir.

Gerçekten test etmek istiyorsanız, ıspanağı tek başına yiyin ve gaz ve şişkinlik yapıp yapmadığına bakın.