Bira Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı? Bira Şişkinliğine Ne İyi Gelir ? - FAYDALAR

Bira Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı? Bira Şişkinliğine Ne İyi Gelir ?

Bira en sevilen alkollü içeceklerden biri olmasına karşın bazı kişilerde fazla gaz yapabilir ve şişkinliğe yol açabilir. Biranın gaz ve şişkinlik yapmasının nedenleri şunlardır:

Bira Gaza Neden Olur mu?

Bira, maya ve karbondioksit gazı içerir. Bu nedenle, bira içerken gaz oluşması normaldir. Ayrıca, bira içilirken hava yutulması da gaza neden olabilir. Bu durum, bira içen kişilerde sindirim sistemi üzerinde biraz rahatsızlık yaratabilir. Ayrıca unutulmamalıdır ki bira içerken özellikle hava yutma konusunda dikkatli olmak ve yavaş içmek gaz oluşumunu azaltacaktır.

Ancak gaza ve midenizde şişkinliğe neden olan sadece biradaki karbondioksit ya da içerken hava yutmak değildir. Biraların çoğunda bulunan maleik asit ve etanol gibi kimyasallar sindirim sisteminde de gaz oluşumunu artırır.


Eğer sindirim sisteminizde önemli bir rahatsızlık oluşuyorsa veya fazla miktarda gaz oluşuyorsa, doktorunuza danışmanız önerilir.

Bira Şişkinlik Yapar Mı?

Bira, alkol içeriği nedeniyle sindirim sistemi üzerinde birçok etkiye sahip olabilir. Sindirim sistemi üzerindeki bu etkilerden biri de şişkinlik yapmasıdır. Bira içeriğindeki alkol, mide asidini azaltır ve mide peristaltiğini yavaşlatır. Bu nedenle, tüketilen yiyecek/içecek daha uzun süre midede kalabilir ve mide şişebilir. Alcohol Research'te yayınlanan bir makaleye göre, günlük olarak alkol almak zamanla bağırsak iltihabına neden olabilir. Bu da mide bölgesinde şişkinlik ve kilo alımına neden olur. Bağırsak florasındaki bu değişiklik ve iltihaplanma kronikleşirse organ sorunlarına yol açabilir.

Aynı zamanda, bira içerisinde yer alan maya miktarı da şişkinliğe sebep olabilir. Ancak her kişinin alkol toleransı ve sindirim sistemi farklı olduğu için bira herkes için şişkinliğe ve gaza yol açmaz. Bu nedenle, kişinin bira içerken şişkinlik veya başka bir yan etki duyması durumunda, alkol miktarını azaltması veya bira yerine başka bir içecek tercih etmesi önerilir.

Asit reflü, mide iltihabı veya ülserleri, glüten duyarlılığı veya alkol intoleransı gibi sağlık sorunları olan kişilerde bira içmenin şişkinlik ve gaz yapma ihtimali çok daha yüksektir.

Bira içerken daha az gaz ve şişkinlik yaşamak isterseniz aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz:

  • Düşük karbondioksit içeren biraları tercih edin,  
  • Bağırsak sisteminiz tarafından metabolize edilmesi zor olan yüksek karbonhidratlı ve işlenmiş gıdalar gaza neden olabilir. Bira içerken bunları tüketmeyin.
  • İyice soğutulmuş bira için
  • Hava yutmamak için yavaş için
  • Bira ile birlikte sigara içmeyin
  • Bira içmeden önce gaz ve şişkinlik önleyici bir ilaç alın.