Yumurta Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı? - FAYDALAR

Yumurta Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı?

Yumurta kahvaltılarda ve hatta diğer öğünlerde sevilerek tüketilen bir besindir. Bununla birlikte, yumurta yemek gaz ya da şişkinliğe neden olabilir.  Peki yumurta neden gaz ve şişkinliğe neden olur?

Yumurtalar, bazı insanların sindirmekte zorlandıkları, gaz ve şişkinlik semptomlarına neden olan kükürt içerir. Ayrıca, yumurta akı, sarısı veya her ikisine karşı bir gıda duyarlılığı ile ilgili olabilir. Son olarak, hassas bağırsak sendromunuz varsa, yumurta da dahil olmak üzere genel olarak belirli yiyecekleri sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.

Yumurta sizde de gaz ve şişkinlik yapıyorsa, bunun nedenleri hakkında daha fazla bilgi almak ve bu şikayetlerinizi en aza indirmek için yazımızı okumaya devam ediniz.   

Yumurta Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı?

Yumurtanın gaz ve şişkinliğe neden olmasının 4 ana sebebi vardır:

  • Gıda hassasiyeti
  • Hassas bağırsak sendromu
  • Hızlı yemek
  • Yumurtadaki yüksek kükürt içeriği

1. Gıda Hassasiyeti

Gıda hassasiyeti, vücudunuzun belirli bir gıdayı düzgün bir şekilde sindirememesidir, bu da şişkinlik veya gaz semptomlarını artırır. Çok yaygın olmamakla birlikte, yumurta akı, sarısı ve hatta her ikisine karşı gıda intoleransınız olabilir. 

Araştırmalar özellikle çocuklarda yumurta yemenin şişkinliğe, gaza ve mide rahatsızlığına yol açabilen bir yumurta intoleransına sahip olduğunu göstermekedir. İlerleyen yaşlarda yumurta hassasiyeti azalmaktadır.

Bu nedenle, yaşamının ilerleyen dönemlerinde yumurta intoleransı yaşayan nadir insanlardan biriyseniz, vücudunuzun muhtemelen yumurtalarda bulunan proteini sindirecek enzimlerinizin olmamasıdır. 

Vücudunuz yiyecekleri tam olarak sindiremediği için bağırsaklarınıza gider, burada bakteriler onunla beslenir ve ardından 'atık madde' olarak gaz salar, bu da şişkinlik hissetmenize ve mide rahatsızlığı yaşamanıza neden olur.  

İshal, mide bulantısı veya kusma da yaşarsanız, yumurtalara karşı gıda duyarlılığınız olup olmadığını belirleyebilirsiniz. 

Gıda hassasiyetiniz olup olmadığını merak ediyorsanız test yaptırmanızda fayda var. Bir doktora gidebilir ve yumurta (veya başka bir yiyecek) ile ilgili sorun yaşayıp yaşamadığınızı belirleyebilecekleri bir gıda alerjisi testi yapabilirler.  

2. Hassas Bağırsak Sendromu

Hassas Bağırsak Sendromu, şişkinlik, gaz, mide krampları, kabızlık veya ishale neden olan yaygın bir gastrointestinal durumdur. Semptomlar gelip gitme eğilimindedir. Bu, herhangi bir semptomunuz olmadığı zamanlar olduğu, diğer zamanlarda ise yeme seçimlerinizde daha dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. 

Hassas bağırsak sendromu olan kişilerde gluten, süt ürünleri, yumurta, soya ve mısır gibi farklı tetikleyici gıdalar durumu kötüleştirebilir.

Bu nedenle, yumurtaların sizin için tetikleyici bir besin olup olmadığını belirlemek için vücudunuzu dinlemek önemlidir. Eğer öyleyse, onları yedikten sonra gaz yapma ve şişkin olma olasılığınız daha yüksektir. 

3. Hızlı Yemek

Yumurta yedikten sonra gaz ya da şişkinlik yaşamanızın nedenlerinden biri de genel yeme alışkanlıklarınız olabilir. 

Daha hızlı yemek yeme eğiliminde olan insanların midelerinde daha fazla oksijen bulunur, bu da şişkinliklerini ve gaz çıkarma ihtimalini artırır. 

Bu nedenle, çok hızlı yemek yeme eğilimindeyseniz, şişkinliğinizin nedeni yumurta olmayabilir, ancak sabahları daha aceleci olmanız, daha hızlı yemenize neden olabilir. 

Bu durumda yaşadığınız gaz ve şişkinliğin yediğiniz yumurtalar ile ilişkili olduğuna inanabilirsiniz, ancak öyle olmayabilir. 

4. Yumurtadaki Yüksek Kükürt İçeriği

Son olarak, yumurtalar demir ve kükürt bakımından zengindir. Onları ne zaman pişirirseniz, bu iki bileşen birleşerek kötü kokulu bir gaza neden olabilir. Yüksek kükürt tüketmek şişkinliğinizi artırmaz veya gaz yapmanıza neden olmaz, ancak oluşan gazın daha kötü kokmasına neden olabilir. 

Bunun olmasını önlemek için suya biraz sirke veya limon ekleyip haşlayabilirsiniz.

Yumurta Yedikten Sonra Gaz Oluşmasını ve Şişkinliği Önlemenin Yolları

Pişirme Tarzını Değiştirin

Pişirme yöntemi şişkinlik ve gaz olasılığını etkileyebilir. İnsanlarda katı yumurtanın gaz yapması, ancak çırpılmış yumurta ile olmaması yaygın bir özelliktir.

Bunun nedeni, yumurtaları sert haşlandığında kükürtün sarıda yoğunlaşması olabilir. 

Aksine karıştırmalarını sağladığınızda bazı gazların buharlaşmasını sağlarsınız. Böylece vücutta sindirimi kolaylaştırır. 

Yumurtalardan Kaçının

Yumurtalardan sonra kendinizi şişkin ve gazlı hissediyorsanız, birkaç hafta bunlardan kaçınmak en iyisi olabilir. Gıda intoleransı ile uğraşırken, insanlara genellikle en az dört hafta boyunca gıdalardan uzak durmalarını tavsiye edilir. 

Bu dört hafta geçtikten sonra, yavaş yavaş yumurtayı beslenmenize dahil etmeye başlayabilirsiniz. O zaman onları parçalamayı öneriyorum. 

Örneğin, yumurta akı ile başlayın, sonra bir sarısı alın.  Bu şekilde, sizde gaz ve şişkinlik yapan şeyin yumurtanın belirli bir parçası olup olmadığını belirleyebilirsiniz. 

Yumurtaları Ölçülü Tüketin 

Gastrointestinal sorunlar söz konusu olduğunda herkesin farklı bir toleransı vardır. Yumurtayı diyetinizden çıkarmak istemiyorsanız günlük tüketiminizi azaltmalısınız. 

Örneğin, günde dört veya daha fazla yumurta yerseniz ve şişkinlik hissediyorsanız, herhangi bir semptomun ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için yumurtayı günde ikiye veya üçe düşürmelisiniz. Bu, günlük toleransınızı belirlemenin bir yoludur. 

Düşük Kükürtlü Gıdaları Seçin

Kötü kokulu gazdan kaçınmak için yer fıstığı, midye, yumurta ve fasulye gibi yüksek kükürtlü yiyeceklerden kaçınmak daha iyidir. 

Öte yandan, elma, armut, tavuk veya patates gibi düşük kükürtlü yiyecekleri seçin. 

Yemek Yerken Yavaşlayın

Son olarak, yumurtalara karşı gıda intoleransınız yoksa ve yine de şişkinlik ve gaz hissediyorsanız, daha yavaş yemeyi deneyebilirsiniz.  

Sadece şişkinliğinizi engellemekle kalmaz, aynı zamanda yumurtadaki proteinin daha iyi sindirilmesine ve bu da gazın kötü kokmasını önlemeye yardımcı olur.