Vitaminler Günün Hangi Saatinde Alınmalıdır? - FAYDALAR

Vitaminler Günün Hangi Saatinde Alınmalıdır?

Vitaminler sağlığımız için gerekli olan besin öğeleridir. Ancak vitaminin vücuda girdikten sonraki rolü, ne zaman ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak etkilenebilmektedir. Günün saatine bağlı olarak vücudun vitaminleri emme yeteneği farklı olacaktır. Aşağıda A, C ve E vitaminlerinin ne zaman alınması gerektiğine ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

1. C Vitamini Günün Hangi Saatinde Alınmalı

C vitamini (suda çözünen bir vitamindir) vücut için çok gerekli bir maddedir. Hastalıklara karşı direnci ve bağışıklığı artırmak en önemli görevidir. Bununla birlikte, vücut doğal olarak C vitamini üretmez, ancak vücut için gerekli C vitamini miktarını sağlamak için günlük olarak yiyecek (yiyecek ve içecek) yoluyla takviye etmemiz gerekir. Beslenme yeterli C vitamini sağlamıyorsa, takviyeler (fonksiyonel gıdalar veya ilaçlar) ile desteklenmelidir

Emilim için C vitamini almanın en iyi zamanı onu yemekle birlikte almaktır. Bunun nedeni, C vitamininin kanda yalnızca birkaç saat bulunmasıdır, bu nedenle oral dozun tamamını bir defada almayın, gün içinde öğünlere uygun şekilde paylaştırın. Ancak mide ağrısı çeken kişiler yemeklerden sonra C vitamini alınmalıdır. Özellikle akşamları çok geç saatlerde C vitamini alınmamalıdır çünkü C vitamini oldukça uyarıcıdır ve uyumayı zorlaştırır.

2. A Vitamini Günün Hangi Saatinde İçilmeli

A vitamini ise yemeklerle birlikte alınmalıdır çünkü yemekteki yağ miktarı bu maddeleri çözerek vücudun A vitaminini maksimum düzeyde emmesine yardımcı olur.

Vücudun günlük fonksiyonlarını sürdürmek için genel olarak az miktarda yağda çözünen vitaminlere ve özel olarak A vitaminine ihtiyacı vardır. Çok fazla A vitamini tüketirseniz birçok zarara neden olabilir, hatta vücudu toksik hale getirebilir.

A vitamini pişirme sırasında kaybolmaz. 

3. E Vitamini Ne Zaman Alınmalı

Vücudumuzun metabolik süreçleri sağlamak için her yaşta  farklı miktarda E vitamini ihtiyacı vardır. Pek çok uzmana göre 25 ila 30 yaşları arasındaki kişiler E vitamini almaya başlamalı (veya kişiye göre daha erken de olabilir). Çünkü bu yaş, cilt başta olmak üzere vücut hücrelerinin yaşlanma evresine girdiği yaştır. E vitamini antioksidan etkilere sahiptir, serbest radikallerden hücre hasarına karşı korur ve vücuttaki birçok metabolik süreçte de önemlidir.

E vitamini yağda eriyen vitaminler grubuna ait olduğu için vücutta özellikle karaciğer ve yağ dokusunda kolaylıkla depolanır. Bu nedenle E vitamini sabahları alınmalı, yemeklerden 30 dakika sonra veya yemekle birlikte alınmalı ve çok tok veya çok açken alınmamalı, süt, fındık, tereyağ, yoğurt vb. gibi yağ içeren besinlerle birlikte alınmalıdır.

E vitamini almak için doğru zamanı belirlemenin yanı sıra, E vitaminini doğru şekilde nasıl alacağınıza da dikkat etmeniz gerekiyor.

Kadınlar için 30 yaşından sonra her gün E vitamini tabletleri (kombine tabletler) alarak kullanılabilir, ancak sadece 1-2 ay kullanılmalı, daha sonra kullanmaya devam etmeden önce bir süre ara verilmelidir. Çünkü E vitaminini sürekli olarak uzun süre almak sağlığa zararlı olabilir. Bazı çalışmalar, yüksek dozda E vitamini almanın akciğer kanseri riskini artırabileceğini bile göstermiştir. İntravenöz yüksek doz E vitamini ölümcül olabilir.

E vitamini takviyelerinin kullanımı ayrıca sadece cildi kuru, E vitamini açısından fakir bir diyete sahip kişilere uygulanmalıdır. Özellikle diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, kanser, alerji, kronik inflamasyon ve otoimmün hastalıklarda günlük E vitamini takviyesi gerekli olabilir, ancak her gün sadece aynı şekilde kullanılması gereken 400 UI'yi (uluslararası birim) geçmemelidir. Tekrar kullanmadan önce 1-2 ay ara verilmelidir. Sağlıklı insanlar için, E vitamini almanın en iyi yolu yine de yiyeceklerdir.

Vitamin takviyelerinin insan sağlığı üzerinde herhangi bir gerçek etkisi olduğuna dair bağımsız araştırmacılardan elde edilen çok az kanıt vardır. Aslında, bazı vitaminler, özellikle yağda çözünen vitaminler, yüksek dozlarda alındığında sağlık riskleri oluşturabilir. Bir vitamin takviyesine başlamadan önce, tavsiye almak ve almayı planladığınız şeyin güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışmalısınız.