Sakarin İshal Yapar mı? Sakarinin Yan Etkileri Nelerdir? - FAYDALAR

Sakarin İshal Yapar mı? Sakarinin Yan Etkileri Nelerdir?

Sakarin, genellikle şeker yerine kullanılan yapay bir tatlandırıcıdır. Sakarin, sofra şekerinden (sakaroz) yaklaşık 300 ila 400 kat daha tatlıdır, bu nedenle size tatlı bir tat vermek için küçük bir miktar yeterlidir. Onaylanan altı tatlandırıcıdan biridir ve dünya çapında çoğu ülkede onaylanmış bir gıda katkı maddesidir.

Sakarin, diyabet veya obezite gibi mevcut tıbbi durumlar nedeniyle kalori veya karbonhidrat alımını sınırlaması gereken kişiler için özellikle faydalı olabilmektedir. Ne var ki bazı kişiler sakarin kullandıklarında ishal yaptığını iddia etmektedir. Peki sakarin gerçekten ishali tetikleyebilir mi? Gelin bu sorunun yanıtlarını öğrenelim.

Sakarin İshal Yapar mı?

Bu sorunun kısa yanıtı evet, sakarin ishale neden olabilir. Ayrıntılı baktığımızda bunun 4 olası sebebi bulunmaktadır.

Sakarinin müshil etkisi vardır

Sakarin, besleyici olmayan bir yapay tatlandırıcı olarak sınıflandırılır, çünkü onları yutarak kalori elde edilemez. Fakat, yapay tatlandırıcıları büyük miktarlarda tüketmek gastrointestinal sorunlara yol açabilir.

Sakarinin büyük bir yüzdesi, metabolize edilmeden bağırsaklardan geçer. Dışkıyı yumuşatmak ve dışkılamayı kolaylaştırmak için çevre dokulardan suyu emen bir müshil görevi görür ve doğal olarak ishale neden olur.

Ayrıca, şeker ikamelerinin müshil özellikleri, diğer tetikleyici gıdalarla birleştiğinde daha da artar. Örneğin, şekersiz bir tatlandırıcı ile karıştırılmış kahve ya da çay tuvalete acilen çıkmanızı gerektirebilir.

Sakarin, bağırsak mikrobiyotasının dengesini bozabilir

İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre sakarin, hassas bağırsak sendromu gibi kronik sindirim hastalıklarının ilerlemesini destekleyebilir. Hassas bağırsak sendromunun bazı semptomları ishal, kabızlık, karın ağrısı ve şişkinliği içerir.

Ekim 2021'de International Journal of Molecular Medicine'de yayınlanan başka bir çalışmada da yapay tatlandırıcıların bakteriler arasındaki rutin iletişimi ve bağırsak mikrobiyotasının dengesini bozduğu belirlendi.

Sakarinin sindirimi zor olabilir

Sakarin kalorisiz bir tatlandırıcı olarak kabul edilir çünkü vücudumuz onu parçalayamaz. Sindirim sırasında, sakarin sindirim sisteminden temel olarak değişmeden geçer; bu, tatlı bir tat sağlamasına rağmen ondan hiçbir kalori elde edilmediği anlamına gelir.

Şeker ise sindirim sürecinde parçalanır ve bunun sonucunda vücuda kalori sağlar.

Ek olarak, şeker ikamesi olan sakarinin sindirilmemiş kalıntıları kalın bağırsakta toplanabilir ve ishale yol açan kalıntıyı seyreltmek için bağırsağın daha fazla su salgılamasını tetikleyebilir.

Sakarin alerjik reaksiyonlara neden olabilir

Sakarin, idrar yolu enfeksiyonu (İYE), enflamatuar barsak hastalığı ve diğer durumlar dahil olmak üzere çeşitli bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç grubu olan bir sülfonamid bileşiğidir.

Bununla birlikte, sülfonamidler, bu ilaçları tolere edemeyen bazı kişilerde alerjik reaksiyonları ve sonucunda şu belirtiler ortaya çıkabilir.

  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Cilt problemleri
  • Nefes alma zorlukları

Bu nedenle bebeklere, çocuklara ve hamile kadınlara sakarin alımını sınırlamaları önerilir. Ayrıca sakarin, ağızda acı bir metalik tat bırakır ve bu, özellikle yüksek konsantrasyonlarda fark edilir. Tadı maskelemek için maddeler eklenebilir veya sakarin, siklamat  veya aspartam gibi diğer yapay tatlandırıcılarla birleştirilebilir.

Sonuç olarak;

Sakarin gibi yapay tatlandırıcıların faydalarının yan etkilerine ağır basıp basmadığı konusunda farklı görüşler vardır. Pek çok insan, daha uzun vadeli çalışmalar yapılabilene kadar henüz keşfedilmemiş potansiyel sağlık sorunları hakkında endişeleniyor. 

Sakarin ishale neden olabilir mi? Evet, olabilir ve olası sindirim rahatsızlıklarının bu şeker ikamesinin faydalarından yararlanmaya devam edecek kadar yönetilebilir olup olmadığına karar vermek size kalmıştır.