Patates, Amerika kökenli nişastalı bir kök sebzedir. Dünya çapında tüketilen temel ve en çok tüketilen beşinci besindir. Patates haşlanmış, kızartılmış, fırınlanmış veya kavrulmuş olarak yenebilir. Ayrıca bazı alkollü içeceklerin mayalanmasında da kullanılabilir. Patates nişastası, gıda endüstrisinde soslar ve çorbalar için bağlayıcı ve koyulaştırıcı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu kadar yaygın kullanımı olan ve pek çoğumuzun severek yediği patates bazı kişilerde gaz ve şişkinlik yapabilir.
Patates Gaz ve Şişkinlik Yapar mı?
Patatesteki karbonhidrat çoğunlukla ince bağırsaklarda sindirilemeyen nişastadır. Bu şekilde kalın bağırsağa geçerler ve burada onları fermente eden ve bu süreçte gaz üreten sağlıklı bakteriler için besin görevi görürler.
Nişasta, vücudumuzun enerji kaynağı olarak kullandığı karmaşık bir karbonhidrattır. 100 gr patates yaklaşık 20 gr. nişasta içerir.
Enzimler ince bağırsakta nişastayı sindirmeye başlar ancak burada sindirim genellikle bitmez bu nedenle sindirilmeyen bazı besinler kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsakta karbonhidratların enzimatik sindirimi yoktur, ancak bakteriler besini fermente etmeye başlar . Bu fermantasyon işlemi gaza neden olur.
Üretilen gaz miktarı bağırsak mikrobiyotanıza bağlıdır, bu nedenle bazı insanlar diğerlerinden daha fazla gaz yaşayabilir.
Patatesin Gaz Yapmasının Diğer Nedenleri
Hava yutma: Bu her zaman yemek yerken olur ve tamamen normaldir. Ancak çok hızlı yemek yiyenler çok fazla hava yutabilirler.
Lifler: Lifler ayrıca kalın bağırsakta fermente edilerek gaza neden olabilir. Bununla birlikte, patates çok fazla lif içermez ve lif içeriğinin çoğu kabuğundadır. Patates size gaz veriyorsa, kabuğunu soyduğunuzdan emin olun ve işe yarayıp yaramadığına bakın.
Patates intoleransı ya da alerjisi: Patatesi tolere edemeyen kişiler, patatesin ince bağırsakta parçalanmasına yardımcı olan bazı enzimleri kaçırırlar. Bu, sindirilmemiş patatesin kalın bağırsağa girerek gaza ve şişkinliğe neden olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Patates gaz yapıyorsa, çeşitli hazırlama yöntemlerini deneyin ve durumun düzelip düzelmediğine bakın. Ayrıca diğer bileşenler konusunda dikkatli olun ; çok fazla tuz, katı veya sıvı yağ eklemek de gaz ve şişkinliği tetikleyebilir.