Kereviz Gaz Yapar mı? - FAYDALAR

Kereviz Gaz Yapar mı?

Kereviz bazılarının ağzına sürmediği, bazılarının ise vazgeçilmezidir. Ben de zeytinyağlı kerevize ve kereviz salatasına bayılanlardanım. Kereviz yediğimde gaz yaptığı konusunda kaygılanınca bunun nedenini araştırdım ve ulaştığım bilgileri sizlere yazı olarak hazırladım.

Kısaca özetlemek gerekirse kereviz çoğu insanda gaza neden olmaz, ancak  mannitol'e çok duyarlı kişilerde gaz yapabilir. Ayrıca içeriğindeki lif de özellikle hassas sindirim sistemine sahip kişilerde bu soruna yol açabilir.  Daha detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

Kereviz Gaz Yapar mı?

Gaz büyük çoğunlukla, mide veya ince bağırsakta parçalanmayan karbonhidratları fermente eden bağırsak bakterilerinizin bir sonucu olarak üretilir.

Gaza yol açabilecek birkaç farklı karbonhidrat kategorisi vardır:

  • Lif
  • FODMAP'ler  -  Bu grup, sorbitol ve mannitol gibi şeker alkolleri dahil olmak üzere oldukça geniş kısa zincirli karbonhidratların orta adıdır.

Şimdi kerevizdeki lif ve FODMAP miktarına bakabiliriz.

Kerevizdeki Lif İçeriği

Kereviz bir miktar şeker ve makul düzeyde lif içerir. Kerevizdeki lifin gaz sorunlarına neden olabilmesi için fazlaca kereviz yemeniz gerekmektedir. Normal miktarlarda kereviz yiyen bir kişinin lif kaynaklı gaz yaşaması olası gözükmemektedir.  

Kerevizde Sindirimi Zor Karbonhidrat: Mannitol

Kerevizin lif içeriği sorun olmasa da diğer karbonhidratlar sorun olabilir.

Bir şeker alkolü olan mannitol kerevizde bolca bulunur.

Genellikle şekersiz gıdalara eklenen sorbitol gibi diğer şeker alkollerini duymuş olabilirsiniz.

Şeker alkolleri her zaman aynı şekilde davranmasa da, sorbitolün kalın bağırsağa ekstra su çekmesi nedeniyle büyük miktarlarda tüketildiğinde müshil etkisi olduğu bilinmektedir.

Bir çalışma, yaklaşık %60-70'inin sorbitolü zayıf bir şekilde sindirdiğini bulmuştur, ancak bu sayı  mannitol için yalnızca %20'dir.

Bu nedenle,  çoğu insan makul miktarlarda mannitol ile baş edebilirken, bazı insanlar onu sindirmek için mücadele eder.  Bu durumda mannitol, fermente edildiği kalın bağırsağınıza gider ve gibi müshil bir etkiye sahip olabilir. Müshil etkisi özellikle hassas bağırsak sendromlu kişilerde daha fazla etki gösterir.  İshal dışında mannitol içeriği nedeniyle kereviz gaz yapabilir.

Sonuç olarak;

Kereviz size gaz veriyorsa, yapabileceğiniz tek şey daha az yemektir.

Küçük bir porsiyon yediğinizde gaz sorunu oluyorsa, ya mannitole karşı aşırı duyarlısınızdır ya da kerevizin yanında yediğiniz başka bir sizde gaz yapıyor olabilir.

Mannitol diğer gıdalarda o kadar yaygın olmadığı için bunu daha fazla test etmek zor. Nispeten yüksek mannitol içeren diğer bir sebze karnıbahadır. Mannitolün gerçekten gaz yapıp yapmadığını görmek için bu besinleri yedikten sonra durumunuzu gözlemleyebilirsiniz.