Glutamin Nedir, Faydaları Nelerdir ve Hangi Besinlerde Bulunur? - FAYDALAR

Glutamin Nedir, Faydaları Nelerdir ve Hangi Besinlerde Bulunur?

L-glutamin olarak da bilinen glutamin,  proteinin temel bir yapı taşı olan bir amino asittir. Tipik olarak, vücudunuz işleyen bir bağışıklık ve sindirim sistemini destekleyecek kadar üretir. Ancak, daha az glutamin depolanmasına yol açan ciddi bir hastalık, yaralanma veya başka durumlar olduğunda, diyetinize daha fazla glutamin eklemeniz gerekebilir. Glutamin birçok bitkisel ve hayvansal gıdada bulunur.

Glutamin İçeren Bitkisel Besinler

Çiğ, yapraklı sebzeler yüksek düzeyde glutamin içerir. Isıya maruz kalma glutamini yok eder bu nedenle sebzeleri olabildiğince çiğ yemek daha fazla glutamin almanızı sağlar.

En yaygın vegan glutamin kaynaklarından bazıları şunlardır:

  • Ispanak
  • Lahana
  • Maydanoz
  • Pancar

Sebzelerin suyu sıkmak, sebzelerden glutamin elde etmenin iyi bir yoludur. Çiğ ıspanak, maydanoz, lahana veya pancarın konsantre suları bir çay bardağı kadar içilebilir. Bu suları su veya elma, havuç veya kereviz suyu ile seyrelterek daha lezzetli bir içecek yapılabilir.

Çiğ ıspanak ve maydanoz veya kıyılmış çiğ pancar ve lahana, salatalara veya garnitürlere glutamin açısından zengin ilaveler olarak kullanılabilir. Lahana turşusu da yüksek oranda emilebilir bir formda glutamin sağlar.

Baklagiller de glutamin bakımından zengindir ve vejetaryen bir diyete çok ihtiyaç duyulan proteini ekleyebilirler. Bu yiyecekler pişirilmelidir:

  • Fasulye
  • Barbunya
  • Bezelye
  • Mercimek

Birçok kepekli tahıl glutamin açısından zengindir. Bunlar şunları içerir:

  • Yulaf
  • Buğday tohumu
  • Tam buğdaydan yapılan ürünler
  • Kinoa
  • Esmer pirinç

Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, kabuklu yemişler, tohumlar ve bunların yağları - özellikle protein oranı yüksek olanlar - önemli miktarda glutamin içerir. 

  • Badem
  • Antep fıstığı
  • Ceviz
  • Kabak çekirdeği
  • Ay çekirdeği
  • Yer fıstığı
  • Fıstık ezmesi

Glutamin İçeren Hayvansal Gıdalar

Hayvansal proteinler de glutamin açısından zengin besinler arasındadır.

Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için gerekli olan bu yiyecekleri pişirmek, amino asidin mevcudiyetinin çoğunu yok eder, ancak yine de diyetinize pişmiş etler ekleyerek glutamin alabilirsiniz. 

  • Biftek
  • Kümes hayvanları
  • Balık
  • Yumurta
  • Sakatatlar

Yumurta ve süt ürünleri, etten kaçınan insanlar için iyi glutamin kaynaklarıdır. Besin takviyesi olarak kullanılan peynir üretiminin bir yan ürünü olan peynir altı suyu en önemli glutamin kaynağıdır.  

Süt ve yoğurt iyi glutamin kaynakları olsa da, peynir genellikle daha iyi bir kaynaktır. 

Diğer hayvansal kaynaklar gibi, yağ oranı daha düşük olan süt, yoğurt ve peynirler tipik olarak yüksek yağlı süt ürünlerinden daha fazla protein ve glutamin sağlar.

Glutamin Takviyeleri

Glutamin takviye formunda mevcuttur ancak etkinliği kanıtlanmamıştır.

Önce doktorunuzla veya diyetisyeninizle konuşmadan glutamin takviyesi almayın.

Glutamin Faydaları

Glutamin vücudunuzda bulunan en bol amino asittir . Vücudunuz kendi glutaminini yapabildiğinden, esansiyel olmayan bir amino asit olarak kabul edilir.

Glutaminin faydaları arasında şunlar bulunur:

  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Doku onarımına yardımcı olur 
  • Sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekler
  • Sindirime yardımcıdır 
  • Atık bir ürün olan amonyağı vücudunuzdan atmaya yardımcı olur

Uyarı

Kan sulandırıcılar gibi belirli ilaçlar kullanıyorsanız, diyetinizdeki büyük değişiklikleri daima doktorunuzla görüşün. Glutamin içeriği yüksek gıdalardan bazıları aynı zamanda yüksek K vitamini seviyelerine sahiptir, bu da varfarin ve diğer bazı pıhtılaşma önleyici ilaçların etkinliğini tehlikeye atabilir.