Domates İshal Yapar mı? - FAYDALAR

Domates İshal Yapar mı?

Domatesler çok besleyicidir ve yaz kış en çok tüketilen sebzelerden biridir ancak onları yerken sindirim sisteminizi rahatsız edebilir. Domates ishale neden olur mu? Cevap evettir ve bunun nedeni aşağıdakiler gibi belirli faktörler olabilir.

Domates İshal Yapar mı?

Domates intoleransınız ya da alerjiniz varsa, çiğ domatesleri iyi yıkamadan yediyseniz ishal yapabilir. Ayrıca asidik oluşu, lifli ve sulu olması ve potasyumdan zengin olması da ishal olmanızın diğer sebepleri arasındadır.

Domates İntoleransı

Domatesleri sindirmekte güçlük çekiyorsanız, domates intoleransı veya duyarlılığınız olabilir. Tahammülsüzlüğünüzün derecesine bağlı olarak, az miktarda domatese bile reaksiyon gösterebilir veya az miktarda domatesi tolere edebilir, ancak daha büyük porsiyonlar yedikten sonra rahatsızlık yaşayabilirsiniz.

Domates, mide rahatsızlığına neden olduğu bilinen kısa zincirli karbonhidratlar içerir. Domates doğal olarak  bazı insanlarda emilim bozukluğuna neden olan fruktoz bulunur. Kötü sindirilmiş fruktoz bağırsak bakterileri tarafından fermente edildiğinde gaz, karın krampları, ishal veya kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

Domates Alerjisi

Domates alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla gıdadaki bir maddeyi zararlı olarak tanımlar ve aşırı tepki verir. Gıda alerjileri hafife alınmamalıdır çünkü ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olabilir.

Domateste bulunan bazı proteinlerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceği bilinmektedir. Bunlar mide bulantısı, kusma, karın krampları ve ishal gibi sindirim semptomları şeklinde kendini gösterebilir.

Gıda Zehirlenmesi

Domates, inflamatuar bağırsak hastalığına katkıda bulunabilen, sindirim sorunlarına yol açabilen ve hatta zehirli olabilen toksik bileşikler içerdiği bilinen itüzümü bitki ailesindendir. İtüzümü ailesinin daha ölümcül üyeleriyle olan ilişkileri nedeniyle, domateslerin bir gıda ürünü olarak kabul görmesi zaman almıştır. Meyvelerin kendisi yenilebilir ancak yapraklar ve gövdeler zehirlidir.

Çoğu taze ürün gibi, çiğ domatesler de en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan Salmonella gibi zararlı bakteriler içerebilir. Salmonella bazen yıkanmamış meyve ve sebzelerde bulunur ve genellikle yaşamı tehdit etmese de karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak semptomları yaşamanıza neden olabilir.  Domatesten kaynaklanan gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, ürünlerinizi pişirin veya çiğ domateslerinizi iyice yıkayın.

Domatesteki Lif ve Su İshal Yapabilir

Domatesin %94'ü sudur ve lif bakımından zengindir. Diyet lifi, sindirim sisteminizin iyi durumda kalmasına yardımcı olurken, su dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ve daha kolay geçmesini sağlar. Her ikisi de hidrasyonu destekler ve bağırsak hareketini uyarır. Uygun miktarlarda tüketildiğinde domates kabızlığı giderir. Ancak domatesin fazla tüketilmesi ishale neden olabilir.

Domates Potasyumdan Zengindir

Potasyum müshil özelliklere sahip temel bir mineral ve elektrolittir. Bağırsaklarınız tarafından emilen su miktarını arttırır ve bağırsaklarınızın daha hızlı hareket etmesini sağlar. Potasyum mide bulantısı, kusma, bağırsak gazı ve ishal yaşamanıza neden olabilir.

Asitliği yüksek

Domates asidik olarak kabul edilir. Bu, mide rahatsızlığına, ishale veya mide ekşimesine yol açabilir.