Demir Hapları Kabızlık Yapar Mı? - FAYDALAR

Demir Hapları Kabızlık Yapar Mı?

Vücudunuz, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin bir parçası olan hemoglobin yapmak için demir kullanır. Yeterli oksijen olmadan, halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı gibi bazı belirtiler yaşayabilirsiniz ve kolayca yorulma eğiliminde olursunuz.

Yeterince demiri olmayan kişilere, demir seviyelerini yükseltmeye yardımcı olmak için demir hapları almaları önerilir. Çoğu insan haftalarca demir hapı aldıktan sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar; ancak, bazılarının vücuttaki demir arzını oluşturmak için hapları birkaç ay alması gerekir. Bu hapları uzun süre almak kabızlığa yol açabilir.

Demir Hapları Kabızlık Yapar Mı?

Demir hapları alırken kabızlık, ishal ve siyah dışkı çok yaygın görülen yan etkilerdir. Haplarınızı almaya başladığınızda, özellikle de büyük dozlarda alıyorsanız, bu bağırsak hareketi değişikliklerinden birini veya tümünü yaşayabilirsiniz.

Demir hapı alırken midenizdeki iyon sayısında artış olur. Bu yüksek iyon konsantrasyonunu seyreltmek için alt gastrointestinal sistemden daha fazla su çekilir. Suyun çekilmesi nedeniyle, dışkınız daha sert ve geçmesi daha zor olma eğilimindedir. Bu süreci ortadan kaldırmak için, kullanıcıların midedeki iyon sayısını azaltmak için iyonik olmayan demir hapları almaları önerilir.

Neyse ki, demir takviyesinin neden olduğu kabızlık ve ishali gidermek için birkaç yol var.

Demir Haplarının Neden Olduğu Kabızlık Nasıl Giderilir?

Dışkı Yumuşatıcı Kullanın: Önerilen demir hapları kabızlığa neden olduğunda, doktorunuz dışkınızı yumuşatarak daha kolay geçmesini sağlamak için dışkı yumuşatıcılar önerebilir. Dışkı yumuşatıcılar normalde dışkılama sırasında zorlanan kişilere reçete edilir.

Daha Uygun Demir Biçimlerini Alın: Demir hapları alırken, mideye nazik davranan ve kabızlığa neden olma olasılığı en düşük olanları seçin. Demir takviyeleri, ferrik sitrat, amino asit şelat ve demir sülfat dahil olmak üzere farklı formlarda mevcuttur. Aşırı miktarda demir organlarınıza zarar verebileceğinden, doktorunuzun önerdiği şekli ve dozu kullanın. Sıvı bir demir takviyesi talep etmek harika bir seçenektir. Daha sonra kabızlığa neden olmayan bir seviye bulana kadar dozu kademeli olarak azaltabilirsiniz.

Su ve Sıvı Alımınızı Artırın: Demirin neden olduğu kabızlığın giderilmesine yardımcı olmak için, her hapla birlikte bir bardak su veya portakal suyu içtiğinizden emin olun. Bu, bağırsağınıza daha yumuşak dışkı üretmek için gerekli sıvıları sağlamaya yardımcı olacaktır. Demir haplarınızı portakal suyuyla birlikte almanın bir başka avantajı da C vitamini içermesidir. Bunlar bir araya geldiklerinde demirin ince bağırsakta çözünürlüğünü artırmaya yardımcı olan bir kompleks olan demir şelatı oluşturur.

Fiziksel Aktiviteler Yapın, Meyve ve Sebze Yiyin:  Koşu veya yürüyüş gibi fiziksel aktiviteleri günlük rutininize dahil etmeye çalışmak da önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bağırsak hareketlerini uyararak dışkıyı kolayca çıkarmanıza yardımcı olur. Meyve ve sebze yemek de kabızlığa yardımcı olacaktır çünkü lif bakımından zengindirler, bu da dışkıya hacim katar ve bağırsak hareketleri sırasında geçişi kolaylaştırır.

Haplarınızı Doğru Şekilde Alın: Demir haplarınızı küçük miktarlarda almaya başlarsanız kabızlığınızın azaldığını fark edebilirsiniz. Haplarınızı yarım dozda alarak başlayın ve tam doza ulaşana kadar birkaç gün sonra dozu kademeli olarak artırın.

Sonuç olarak demir hapları kabızlık yapabilir. Böyle bir durum uygun doz ve formdaki demir hapı kullanımı için doktorunuzla görüşün.