Sarımsak Alerji Yapar Mı? Sarımsak Alerjisi Belirtileri Nelerdir? - FAYDALAR

Sarımsak Alerji Yapar Mı? Sarımsak Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Sarımsak, zambak ailesinden bir bitkidir. Doğrudan kendisi çiğ ya da pişmiş olarak yenebileceği gibi, sarımsak tozu ve yağı da kullanılır.

Birçok insan, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmek gibi potansiyel faydaları için sarımsak takviyesi alır. Sarımsak yedikten sonra bazı kişiler hapşırma, mide bulantısı ve ishal gibi belirtiler yaşarlar. Bu yüzden sarımsak alerji yapar mı diye endişelenebilirler.

Saarımsak Alerji Yapar mı?

Sarımsak alerjisi nadir olsa da yetişkin, çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere her yaştan kişiyi etkileyebilir. Sarımsak duyarlılığı ise sarımsak alerjisine göre daha yaygındır. Bu yazıda sarımsak alerjisi ve sarımsak duyarlılığı belirtilerine, nasıl önlenebileceğine ve kaçınılması gereken yiyeceklere yer verilmiştir.


Sarımsak Alerjisi Belirtileri

Sarımsak alerjisi belirtileri hafiften ciddiye kadar değişebilir. Şunları içerebilirler:

  • cilt iltihabı
  • kurdeşen
  • dudak, ağız veya dilde karıncalanma hissi
  • burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
  • kaşıntılı burun
  • hapşırma
  • kaşıntılı veya sulu gözler
  • nefes darlığı veya hırıltılı solunum
  • mide bulantısı ve kusma
  • karın krampları
  • ishal

Sarımsağa alerjiniz varsa, semptomlar hemen veya maruz kaldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Sarımsakları soluduktan, dokunduktan veya yedikten sonra sarımsak alerjisi belirtileri yaşayabilirsiniz.

En şiddetli haliyle, sarımsak alerjisi anafilaksiyi tetikleyebilir. Bu, boğazın şişmesine neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir.

Sarımsağa duyarlılığınız varsa, mide ekşimesi, ishal veya karın ağrısı gibi sindirim sistemi semptomları yaşayabilirsiniz. Bunlar yemekten hemen sonra veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir.

Bu belirtilerin ortaya çıkması tipik olarak alerjiye göre daha uzun sürer. Alerjik reaksiyonlar genellikle yemek yedikten veya sorunlu bir gıda ile temas ettikten hemen sonra ortaya çıkarken, intolerans belirtilerinin ortaya çıkması birkaç saat sürebilir.

Sarımsak Alerjisinin Nedenleri

Gıda alerjileri, vücut tipik olarak zararsız bir maddeye soğuk algınlığı veya grip virüsü gibi yabancı bir istilacı gibi tepki verdiğinde ortaya çıkar. Vücut, algılanan tehdide karşı enflamatuar bir yanıtla savaşır ve hapşırma, şişme ve öksürük gibi belirtilere yol açar.

Uzmanlar, bazı insanların neden bazı yiyeceklere karşı alerji yaşadığını ve diğerlerinin olmadığını açıklayamıyorlar.

Ailede alerji öyküsü olmasının kişinin riskini artırdığını bilinmektedir.

Astım ve egzama dahil olmak üzere çeşitli koşullar da bir kişiyi alerjiye daha yatkın hale getirebilir.

Bebekler ve çocuklar yetişkinlerden daha fazla gıda alerjisine sahip olma eğilimindedir, ancak alerji belirtileri yaşlandıkça kaybolabilir.

Sarımsak Alerjisi Olanlar Bu Yiyeceklerden Kaçınmalıdır

Sarımsak yaygın olarak kullanılan bir gıdadır, bu nedenle alerjisi olanlar için sarımsak içerebilecek yiyeceklerin farkında olmak çok önemlidir.

Sarımsak, çok çeşitli yiyecekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Hoşgörüsüzlüğü olan bir kişi, semptomlar yaşamadan az miktarda sarımsak tüketebilir. Bununla birlikte, alerjisi olan bazı kişiler, her sarımsak yediklerinde şiddetli belirtiler yaşarlar.

Genellikle sarımsak içeren yiyecekler şunları içerir:

  • Zeytinyağlılar
  • Et yemekleri
  • Soslar
  • Çorbalar
  • Mezeler

Sarımsak, soğan ve pırasa ile birlikte zambak ailesine aittir. Sarımsak alerjisi veya duyarlılığı olan herkes soğan, frenk soğanı, pırasa, taze soğan veya arpacık soğana karşı duyarlı olabilir. Olumsuz tepkiler ortadan kalkana kadar tüm bu sebzeleri dikkatle tüketilmelidir. Sonuç olarak sarımsak alerji yapabilir ve aynı aileye üye olan diğer sebzeler de benzer şekilde alerjen olabilir.