Sarımsak, zambak ailesinden bir bitkidir. Doğrudan kendisi çiğ ya da pişmiş olarak yenebileceği gibi, sarımsak tozu ve yağı da kullanılır.
Birçok insan, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmek gibi
potansiyel faydaları için sarımsak takviyesi alır. Sarımsak yedikten sonra bazı
kişiler hapşırma, mide bulantısı ve ishal gibi belirtiler
yaşarlar. Bu yüzden sarımsak alerji yapar mı diye endişelenebilirler.
Saarımsak Alerji Yapar mı?
Sarımsak alerjisi nadir olsa da yetişkin, çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere her yaştan kişiyi etkileyebilir. Sarımsak duyarlılığı ise sarımsak alerjisine göre daha yaygındır. Bu yazıda sarımsak alerjisi ve sarımsak duyarlılığı belirtilerine, nasıl önlenebileceğine ve kaçınılması gereken yiyeceklere yer verilmiştir.
Sarımsak Alerjisi Belirtileri
Sarımsak alerjisi belirtileri hafiften ciddiye kadar değişebilir.
Şunları içerebilirler:
- cilt iltihabı
- kurdeşen
- dudak, ağız veya dilde karıncalanma hissi
- burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
- kaşıntılı burun
- hapşırma
- kaşıntılı veya sulu gözler
- nefes darlığı veya hırıltılı solunum
- mide bulantısı ve kusma
- karın krampları
- ishal
Sarımsağa alerjiniz varsa, semptomlar hemen veya maruz
kaldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Sarımsakları soluduktan,
dokunduktan veya yedikten sonra sarımsak alerjisi belirtileri yaşayabilirsiniz.
En şiddetli haliyle, sarımsak alerjisi anafilaksiyi
tetikleyebilir. Bu, boğazın şişmesine neden olarak nefes almayı
zorlaştırabilir.
Sarımsağa duyarlılığınız varsa, mide ekşimesi, ishal veya karın
ağrısı gibi sindirim sistemi semptomları yaşayabilirsiniz. Bunlar yemekten
hemen sonra veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir.
Bu belirtilerin ortaya çıkması tipik olarak alerjiye göre
daha uzun sürer. Alerjik reaksiyonlar genellikle yemek yedikten veya sorunlu
bir gıda ile temas ettikten hemen sonra ortaya çıkarken, intolerans
belirtilerinin ortaya çıkması birkaç saat sürebilir.
Sarımsak Alerjisinin Nedenleri
Gıda alerjileri, vücut tipik olarak zararsız bir maddeye
soğuk algınlığı veya grip virüsü gibi yabancı bir istilacı gibi tepki
verdiğinde ortaya çıkar. Vücut, algılanan tehdide karşı enflamatuar bir yanıtla
savaşır ve hapşırma, şişme ve öksürük gibi belirtilere yol açar.
Uzmanlar, bazı insanların neden bazı yiyeceklere karşı
alerji yaşadığını ve diğerlerinin olmadığını açıklayamıyorlar.
Ailede alerji öyküsü olmasının kişinin riskini artırdığını bilinmektedir.
Astım ve egzama dahil olmak üzere çeşitli koşullar da bir kişiyi
alerjiye daha yatkın hale getirebilir.
Bebekler ve çocuklar yetişkinlerden daha fazla gıda
alerjisine sahip olma eğilimindedir, ancak alerji belirtileri yaşlandıkça
kaybolabilir.
Sarımsak Alerjisi Olanlar Bu Yiyeceklerden Kaçınmalıdır
Sarımsak yaygın olarak kullanılan bir gıdadır, bu nedenle
alerjisi olanlar için sarımsak içerebilecek yiyeceklerin farkında olmak çok
önemlidir.
Sarımsak, çok çeşitli yiyecekleri lezzetlendirmek için
kullanılır. Hoşgörüsüzlüğü olan bir kişi, semptomlar yaşamadan az miktarda
sarımsak tüketebilir. Bununla birlikte, alerjisi olan bazı kişiler, her
sarımsak yediklerinde şiddetli belirtiler yaşarlar.
Genellikle sarımsak içeren yiyecekler şunları içerir:
- Zeytinyağlılar
- Et yemekleri
- Soslar
- Çorbalar
- Mezeler
Sarımsak, soğan ve pırasa ile birlikte zambak ailesine aittir. Sarımsak alerjisi veya duyarlılığı olan herkes soğan, frenk soğanı, pırasa, taze soğan veya arpacık soğana karşı duyarlı olabilir. Olumsuz tepkiler ortadan kalkana kadar tüm bu sebzeleri dikkatle tüketilmelidir. Sonuç olarak sarımsak alerji yapabilir ve aynı aileye üye olan diğer sebzeler de benzer şekilde alerjen olabilir.
